Artă Naivă, la Pavilionul Expozițional din Piatra-Neamț

0

Centrul de Cultură „Carmen Saeculare” în parteneriat cu Revista „Galeria Naivă” Iaşi şi Camera de Comerţ şi Industrie Neamţ a organizat luni, 16 noiembrie, cea de-a doua ediție a Salonului Național de Artă Naivă, manifestare care a reușit să readucă în peisajul nemțean nume importante ale artei naive din România. Astfel, la Pavilionul Expoziţional din Piatra-Neamț s-au regăsit creațiile următorilor artiști: Calistrat Robu, Costel Iftinchi, Anastasia Gârneaţă, Ana Grunzu (Iaşi), Vasile Aftinia (Tulcea), Vasile Mocan (Cluj), Monica Păcurar (Şimleul Silvaniei, Sălaj), Ana Boţa (Aiud, Alba), Nicolae Şerban (Rogoz, Maramureş), Viorica Farkas (Reşiţa), Elena Harja (Reghin, Mureş), Gheorghe Clit (Bacău), Adina Bobu Ştefănescu (Brăila), Radu Gheorghe (Galaţi) şi Laura Ana Oprea (Piatra-Neamţ).IMG_20151116_131544
Cuvântul de deschidere a aparținut doamnei Carmen Nastasă, directoarea „Centrului Carmen Saeculare”.
”Expoziția reunește, după cum veți vedea, lucrări ale artiștilor naivi din întreaga țară, artiști care  construiesc o viziune unică asupra lumii de lângă noi. Județul Neamț are o tradiție importantă în domeniu, prin Nicolae Popa, și mă bucur că după ce Nicolae Popa ne-a părăsit putem duce tradiția mai departe prin manifestări de acest gen”.
Evenimentul cultural a fost continuat de criticul de artă  Emil Nicolae care a făcut câteva aprecieri despre importanța artei naive și despre situarea acestui tip de artă în contextul actual.
”Există în Artele Plastice Contemporane un fel de cultură a mohorâtului, un fel de pesimism general…trăim într-o lume tristă și asta se vede în arta plastică, să-i spunem cultă. Poate-i o prejudecată din partea mea, însă în lucrările de artă naivă expuse aici se observă o cromatică și o lumină care sunt opuse celor de la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț, din Bienală și din muzee în general. E vorba despre o stare de spirit care poate fi particulară autorului de artă naivă, despre o anumită viziune asupra lumii care se revendică dintr-o vârstă pe care am pierdut-o, o vârstă pe care am vrea să ne-o mai amintim, iar dacă nu ne-o amintim venim într-o expoziție de artă naivă”.
În schimb, reprezentantul Revistei „Galeria Naivă”, Costel Iftinchie a făcut o scurtă rememorare a celor mai importante momente din istoria Artei Naive, amintind publicului că  în zona Moldovei termenul de Artă Naivă a fost pentru prima dată pronunțat în 1975, la Botoșani.
Expoziția va fi deschisă publicului amator de artă naivă până în data de 20 noiembrie.

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate