Accesul la Lacul Cuiejdel închis din cauza amatorilor de grătare

24

Ocolul Silvic Gîrcina a închis accesul oamenilor la unul dintre cele mai mari lacuri de baraj natural din Romania, Lacul Cuiejdel.
Încă de anul trecut s-a montat o barieră pe drumul ce duce la această mare minune a naturii din Neamț și, înainte de barieră, există un semn pe care scrie DRUM ÎNCHIS CIRCULAȚIEI PUBLICE.

Cei de la Ocolul Silvic Gârcina ne-au explicat că de fapt este închis drumul doar pentru accesul cu mașini, căci mergea lumea și făcea grătare și alte lucruri care sunt interzise într-o rezervație naturală. Deci, în concepția celor de la Ocolul Silvic Gîrcina, cine vrea să meargă trebuie să o ia la pas 7 kilometri până la lac… Frumos, nu?

Ideea este ca nu se mai duce nimeni să vadă acest lac, deoarece, indiferent de ce cred cei de la Ocolul Silvic, dacă scrie clar că este un drum închis circulației publice, conform legii privind regimul drumurilor art 4. litera b) se spune că drumurile închise circulației publice sunt acele drumuri de utilitate privată care servesc obiectivelor la care publicul nu are acces. Adică nu doar cu masina, ci… deloc.

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
24 Comentarii
  1. Pavlenco Iliana Pavel spune

    Nu fiti rautaciosi. Eu am fost cu masina, pina la bariera de la capatul lacului, prin Cracaul Negru. Drumul, mai cu fagase, din cauza ploilor abundente de vara trecuta. initial, am lasat masina la ultima casa din Cracaul Negru, pentru ca nu am inteles scrisul de pe indicatoare. Apoi, mi-am lasat copii si sotia linga lac, la foisor si m-am intors si mi-am luat masina pina linga bariera. Da, sunt exploatari forestiere, de la creasta, spre cuiejdi. dar sunt necesare, caci se rareste plantatia de pe timpul lui ceausescu, pentru a inlesni cresterea molizilor mai bine. ca aceste exploatari forestiere, licitate, sunt jmenuite, este alta poveste. Si da! Sunt si foisoare de pinda pentru vinatoare, iar in apropierea lor sunt locuri amenajate pentru momitul vinatului. Iesle pentru furaje.

  2. Alex spune

    Se poate merge odată ce găsiți bariera deschisă şi nu faceți gratare si altfel de poluare a naturii.
    Din punctul meu de vedere țin inchis să nu vadă toată lumea cum defrişează ei! Am fost de mai multe ori şi am gasit cel puțin 2 sau chia 3 cabane mobile si tafuri !
    Aşa că hai să fim realiști!

  3. stefan spune

    Au si altii rezervatii naturale cu acces pe drumuri asfaltate pana in mijlocul lor,si fara gratare si manele dar cu 1 milon de turisti pe an.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Plitvice_Lakes_National_Park

  4. Gabriela Ion spune

    Lacul Cuejdel este declarat rezervație naturală,arie protejată de interes național prin Hotărârea de Guvern 2151/2004 ,deci nu de către Ocolul Silvic Gârcina, care are doar calitatea de custode a rezervației și de administrator al fondului forestier din care face parte rezervația. Daca cei de la ziar și ceilalți care comentează negativ s-ar opri să citească panourile instalate la podeț, înainte de bariera, ar vedea invitația noastră la plimbarea pe jos ,în liniștea deplină a naturii. Circulația publica pe drumurile forestiere este interzisă prin Codul Silvic și prin Legea 171/2010, dar accesul spre lac se poate face pe jos de la fiecare bariera instalată, iar traseul cel mai scurt este prin satul Cuejdiu, este traseu turistic marcat, este ușor, pitoresc, o mișcare binevenita pentru toți și o adevărată încântare. Aceasta măsură a fost aplicată că la orice alta rezervație naturală aflată în mijlocul naturii, unde este prioritară conservarea peisajului și elementelor de biodiversitate.

  5. Campeanu Constantin spune

    Ultima data cand am fost la Cuejdel am auzit radio trinitas pe toata valea de la o rulotă si injuraturi de pe un mal pe altul. Si multe alte chestii marlanesti . Inchide-tl lacul din toate directiile.

  6. das reich spune

    Mare minune naturala….
    ce naiba mai ziaristule… e un lac format prin baraj natural si atat. Unde este MAREA minune?
    In plus – nu mai bine asfalteaza aia drumul si transformam si asta intr-o mare balta plina de gunoaie? Mai o telegondola, niste carciumi fara apa si canalizare si gata atractia turistica.

  7. Mihai Pantilimon spune

    Masira nu este inchiderea drumului.Trebuie personal distribuit care sa aplice sanctiuni pecuniare severe acestea urmand sa fie folosite in interesul protejarii lacului.

  8. Bianca spune

    Este frumos, drumul este bun, peisajul superb dar foarte greu de ajuns având doi copii(9 luni si 3 ani)…. Vom mai vedea lacul cand cresc mari….a fost frumos dar extenuant sa cari atât de mult copiii….

  9. Cercel Danut spune

    Bun pana aici, dar de ce nu se face ceva sa fie arătată oamenilor aceasta minune a naturii? Ținem pasarea în colivie, sau ii dam drumul? Cei de la Ocolul Silvic sa investească ei, sa toarne asfalt, sa facă chioșcuri în care sa vândă mici și băutură. Asa cum Lacu Roșu este exploatat turistic, de către maghiarii gospodari din Harghita, avand construite cai de acces hoteluri, moteluri, restaurante, la noi romanii spun pass după cum le e felul. Drumul ala, normal , ar trebui asfaltat pana la Magazia sau unde se intersectează cu cel care duce la Hangu, și ala la fel trebuind sa fie asfaltat . Dar nu ai cu cine. Autoritățile romane, pur și simplu nu vor sa facă nimic.

    1. Ancuta Huma spune

      Proprietarii pretentiosi nu mai permit accesul….

    2. Cercel Danut spune

      Acolo se pare ca e un loc bun pentru braconaj, numai bine ferit de ochii lumii, iar pe anumiți oameni cu dare de mana și influenta, ii deranjează accesul muritorilor de rand pe ,,tarlaua,, unde ei își fac treburile. Sunt acoperiți bine , și au o influenta mare, dacă au reușit sa declare zona ca fiind protejata.

  10. Romeo Gabur spune

    În România ultimilor ani privim pasiv cum se restrîng drepturile noastre, motive ,păcăleli pe care nici copiii de grădinițe nu le înghit ingrădesc libertatea omului pe zi ce trece dar să nu uităm ,totul se întâmplă cu ajutorul nostru pentru că lăsăm capul în jos şi rabdăm măgăriile lor.

  11. Horia spune

    Pe la Gârcina se poate merge până în capătul satului cu mașina și de acolo cu bicicleta sau pe jos 2.5 km, nu 7. Conform informațiilor de pe cuejdel.ro doar o mică parte e inaccesibilă cu mașina.
    Chiar recomand să se meargă cu bicicleta din Piatra pe Valea Viei, Gârcina, Cuejdel cu atenție la trafic bineînțeles.

  12. Vasile spune

    Vorbiti aiurea .Cine cunoaste locul stie f.bine că nu poti ajunge cu masina până la lac pe valea Cuiejdiului,este un drum la Bursucărie care coboară pe vechiul drum forestier Rotăria dar nu este practicabil.Aici interesele sunt altele nu cele mentionate în articol.Unicul drum care se putea ajunge cu masina era prin Cracăul Negru dar este închis.

  13. Andrei P spune

    Felicitari ca au inchis drumul pentru cocalarii si grataragii de Duminica.
    In zonele protejate accesul cu masina este interzis in toata lumea . Vrei sa vezi zome minunate si salbatice . Mergi pe jos, cu bicicleta sau in orice mod nepoluant.
    Sa ia exemmplu si responsabilii de la Parcul Vanatori si mai cu seama cei de la Parcul Auto National Ceahlau unde este gasesti masini in toata splendoarea ariei protejate …..si implicit gunoaiele aferente.

  14. Marian spune

    Cei care au fost la Cuejdel cand nu era drum de acces vor aprecia aceasta masura.pe jos sau cu bicicleta se piate merge si nu se ia nimeni de tine.

  15. Costel Nechita spune

    Pe plancarda scrie drum forestier închis circulației publice. Deci populația nu are voie pt că acolo sunt hoți de lemn

    1. Vasile spune

      Corect:placarda!

  16. Vasile spune

    Subiectul articolului este absurd. Dupa cum inteleg eu era mai bine sa mearga lumea cu masina!!!!!!!!!!!! Se putea face o informare pe aceasta cale ca se popate merge. PE JOS. Da….. 7 km nu moare nimeni…..dar nici nu o sa isi care gratarul in spate!!!!!!
    este o rezervatie naturala… TOTUSI!

  17. Filip Mihai spune

    ….e restricționat pt cocalarii care sunt în stare sa ajungă cu mașina lângă lac și sa și facă mendrele lăsând mult gunoi după ce petrec…

  18. D.j. Max Dragos spune

    Am fost si iarna si vara, cu bicicleta dacă vrei, poti

    1. Romeo Gabur spune

      Zise el şi dădu cu bățu’n apă.

    2. VALENTIN spune

      FELICITARI, RESPECT

  19. Paul Dany spune

    Pai cum vrei sa mai petreaca ‘nomenclatura’ timpul de odihna activa…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate