Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
luni 18 februarie 2019
  • :
  • :

13 februarie – Ziua Mondială a Radioului

Astăzi, 13 februarie,  este Ziua Mondială a Radioului, o zi aleasă în urmă cu şase ani pentru a-i sărbători importanţa ca mijloc de informare, educare, cultură şi mijloc de divertisment, accesibil şi celor mai vulnerabile comunităţi.

Ideea celebrării Zilei Mondiale a Radioului a venit din partea Academiei Spaniole de Radio. Delegația Permanentă a Spaniei la UNESCO a prezentat în mod oficial propunerea la cea de a 187-a sesiune a Comitetului Executiv al UNESCO, din septembrie 2011.

În 2018, UNESCO propune pentru această zi tema „Radioul şi Sportul”. Protejarea și promovarea sporturilor și a jocurilor tradiționale ca practici sportive și patrimoniul cultural intangibil reprezintă o provocare cheie pentru dezvoltarea viitoare a sportului și a societăților.

La 3 noiembrie 2011, în cadrul celei de-a 36-a Conferințe generale a UNESCO, a fost aprobată crearea Zilei Mondiale a Radioului, pentru a promova cooperarea internațională între radiodifuzori, dar și pentru a încuraja accesul la informație prin intermediul posturilor de radio de pe întreg globul.
Radioul cunoaşte o răspândire rapidă în toată lumea. În România, evoluţia sa a fost lentă din cauza lipsei receptoarelor, fabricate în străinătate şi a costurilor ridicate.

La 22 decembrie 1927, Consiliul de Miniștri a aprobat, în sfârșit, înființarea Societății de Difuziune Radiotelefonică din România (actuala Societate Română de Radiodifuziune). Astăzi funcționează zeci de posturi radio în București, dar și la nivel local, iar unele posturi transmit doar online

Primele emisiuni de radio au avut loc pe 1 noiembrie 1928, dată la care se inaugura Postul Naţional de Radio din România, potrivit www.srr.ro. ”Alo, Alo aici Radio Bucureşti, România” au fost primele cuvinte rostite de Dragomir Hurmuzescu, promotorul radiofoniei româneşti, după care a urmat un recital de versuri compuse de Horia Furtună în care Radioul românesc era definit „Un suflet nou”.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *