Ziua Poliției Române, sărbătorită la Piatra-Neamț. Galerie foto

0

Ziua Poliției Române se sărbătorește, începând cu anul 2002, la data de 25 martie, odată cu sărbătoarea creștină a Bunei Vestiri. Alegerea acestei date este legată de simbolul creştin al Bunei Vestiri aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române. În anul 1822 domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Aga Mihăiţă Filipescu (şeful poliţiei din acele timpuri) drapelul pe care este cusută sigla Steagului Agiei.
Alături de sigla se afla o ghirlandă din aur în interiorul căreia era prezentată Maica Domnului, înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire).
Conform site-ului oficial al Poliției Române, Primele atestări privind Poliţia Română datează din vremea lui Neagoe Basarab sau a lui Mihai Viteazu (crearea instituţiei agiei), continuă cu domnia lui Mihai Sutzu (organizarea pazei Capitalei, emiterea primelor acte de identitate şi reglementarea portului armelor) iar din 1806, organele de pază şi ordine din Capitală primesc denumirea generică de “POLIŢIE”.
In 1821, Tudor Vladimirescu acorda scutiri de taxe şi impozite celor însărcinaţi să menţină ordinea publică şi să apere proprietatea cetăţenilor, iar în 1831, prin Regulamentele organice, atribuţiile poliţiei sunt extinse. În timpul Revoluţiei de la 1848 are loc reorganizarea poliţiei, prin apariţia instituţiei şefului poliţiei Capitalei căruia i se subordonează Guardia municipală.
La 9 iunie 1850, domnitorul Ghica Vodă emite “Cronica poliţienească” prin care, în cele 158 de articole, erau reglementate sarcinile “înaltei poliţii” şi „obişnuitei poliţii”, ceea ce a constituit momentul creării primei structuri centrale cu atribuţii în organizarea şi coordonarea activităţilor poliţieneşti.

Această zi deosebită a fost marcată și la Piatra-Neamț. După ceremonia oficială, care a avut loc la sediul Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț, manifestarea s-a mutat pe platoul de la Curtea Domnească. Pentru început, au avut loc o serie de acțiuni demonstrative susținute de câinii de urmă, vedeta demonstrației fiind Odek, cel care este mai tot timpul prezent în presă atunci când depistează țigări de contrabandă. Manifestarea a fost urmată, în scurt timp, de un exercițiu tactic al luptătorilor de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale.
Prezenți în număr mare au fost copiii, care s-au bucurat atât de baloanele primite din partea polițiștilor, cât și de acțiunea desfășurată sub ochii lor.
Menționăm că la manifestare au fost prezente și oficialitățile orașului, care s-au rezumat doar la a privi cu interes acțiunile puse în scenă de polițiștii nemțeni.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate