Ziua Pipirigului – 2011

0

Comuna Pipirig este situata in depresiunea Neamtului. De la Pipirig la Piatra Neamt, Muntii Neamtului sunt formati din: Magura Pipirigului, Muntele Chiriacu, aproape de Manastirea Neamt, Muntii Sihlei (c. 1100 m), culmea Agapia, Muntii Hangu-Buhalnita, Muntele Horaita (1000 m), Muntele Bisericanilor si culmea Cozla, langa orasul Piatra Neamt. Muntii Neamtului reprezinta partea sudica a Muntilor Stanisoarei, invecinandu-se la vest cu Masivul Ceahlau, iar la est cu depresiunea Neamtului.
Un moment important in popularea localitatii s-a petrecut in secolul al XVIII-lea, cand, dupa rascoala taranilor condusi de Horia, Closca si Crisan (1784), intreaga Transilvanie era in zbucium. Unii rasculati au platit cu viata, altii n-au vrut sa sufere persecutiile grofilor si ale nemesilor, luand astfel calea bejeniei peste munti si ajungand si pe teritoriul mosiei Manastirii Neamtului din Depresiunea Pipirigului. Un document oficial privind existenta unei populatii pe actuala arie a comunei Pipirig este Catagrafia Moldovei din anii 1772 – 1773 in care sunt mentionate 38 de case sau 38 de birnici. Birnicii aveau obligatia de a plati bir manastirii, pe al carei domeniu erau asezati. Numarul familiilor putea fi mai mare decat cel mentionat, deoarece existau si familii scutite de bir, care nu sunt mentionate, precum preotii, vaduvele, nevolnicii etc.
In acele vremuri, intre anii 1764 – 1790, datorita prigoanei pornite impotriva ortodocsilor din Ardeal privind incercarea de catolicizare a romanilor, mare parte din locuitorii din Tara Barsei, Bretcu, Silistea Sibiului, Sadova Campulungului, Vrancea precum si de pe Valea Bargaului au lasat totul – case, averi – si au plecat cu familiile si turmele lor spre Moldova, atrasi fiind de intinsele plaiuri, de apele bune si de vetrele de sat strajuite de codri de nepatruns.
In fiecare an, la inceputul lunii septembrie, pipirigenii sarbatoresc ziua comunei. Aici traditiile s-au pastrat mai putin alterate ca in restul judetului si puteti vedea in aceasta zi cum localnicii chiar se imbraca de sarbatoare si ies cu mic, cu mare in centrul comunei.
In acest an sarbatoarea nu s-a mai tinut in locul unde se tinea de obicei, deoarece primarul Marcel Pruna a promis de anul trecut ca va face un ministadion la cele mai inalte standarde si se pare ca s-a tinut intru totul de promisiune.
Este fortat sa va explicam noi intr-un simplu articol ce inseamna o zi de sarbatoare la Pipirig. Trebuie sa mergeti sa vedeti pentru ca este ceva deosebit fata de ce ati vazut vreodata la o sarbatoare la tara . Pipirigenii sunt oamenii de care auziti dumneavoastra povestindu-se din bunici, sunt oameni simpli, hotarati, muncitori si foarte credinciosi. Pipirigul este o comuna unde aproape nimeni nu fumeaza, o comuna unde aproape toata lumea merge la biserica, o comuna unde aproape toata lumea munceste si nu vorbim de o grupare de oameni, ci de una dintre cele mai mari comune din Neamt, ce are peste 9000 de locuitori. Cel mai bun mod pentru a putea vedea sufletul unui pipirigean este sa dati click aici .

Art. Pub.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate