Ziua Mondială a Libertății Presei

2

Ziua Mondială a Libertății Presei este marcată în fiecare an, la data de 3 mai, un moment de reflecție în rândul celor care activează în această breaslă și a celor care militează pentru drepturile și obligațiile profesioniștilor din mass-media.

Iniţiativa a venit la Conferinţa Generală UNESCO care, printr-o rezoluţie din 1991 asupra promovării libertăţii presei în lume, a recunoscut că o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a unei societăţi democratice.

Tema anului 2016 este Accesul la informaţie şi libertăţile fundamentale – Acestea sunt drepturile tale!  și se concentrează pe trei aspecte diferite ale libertăţii presei: libertatea informaţiei ca libertate fundamentală a drepturilor omului, protejarea presei de cenzură şi control excesiv şi asigurarea securităţii jurnalismului online şi offline. Khadija-Ismayilova-in-Baku-studio

În acest an premiul UNESCO/Guillermo Cano pentru Libertatea Presei va fi acordat jurnalistei azere de investigaţie Khadija Ismayilova, în cadrul unei ceremonii care se va desfășura la Helsinki, Finlanda.

Cunoscuta jurnalista azeră a fost închisă în decembrie 2014, iar în septembrie 2015 a fost condamnată la şapte ani de închisoare, fiind acuzată de acţiuni care fac trimitere la abuzul de putere şi evaziune fiscală.

Premiul Guillermo CANO/ UNESCO pentru Libertatea Presei a fost înfiinţat în 1997 la iniţiativa Comitetului Executiv UNESCO şi are ca scop să onoreze o persoană, organizaţie sau instituţie care a adus o contribuţie remarcabilă la ocrotirea şi promovarea libertăţii presei, oriunde în lume şi mai ales atunci când acest lucru a fost realizat în faţa pericolului.

Premiul, în valoare de 25.000 de dolari, poartă numele jurnalistului columbian Guillermo Cano Isaza, care a fost asasinat în 1987 în faţa sediului ziarului ”El Espectador” la care lucra, pentru că a denunţat activităţile traficanţilor de droguri din ţara sa.
Premiul este finanţat de Fundaţia Cano (Columbia) şi de Fundaţia Helsingin Sanomat (Finlanda).

În ceea ce privește libertatea presei, Europa este continentul care, în acest domeniu, a regresat cel mai mult. Parţial liberă este considerată presa din Ungaria, Bulgaria, Italia, Grecia, Croaţia, Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Bosnia, Albania şi Muntenegru, în timp ce în toate celelalte state, Freedom House estimează că presa este liberă, menționează Agerpres.
Totodată, singurele ţări din Europa, şi statele CSI, unde conform criteriilor Freedom House presa nu este liberă sunt: Rusia, Belarus, Turcia, Macedonia, Armenia şi Azerbaidjan.

Celebrarea Zilei mondiale a libertății presei în 2016 se încheie cu un seminar, în 4 mai, destinat evaluării impactului proiectelor de dezvoltare, care promovează libertatea de exprimare în regiunea arabă, finanțat de guvernele Finlandei și Suediei. O expoziție de lucrări realizate de nouă tineri fotoreporteri din cadrul proiectului regional UNESCO este deschisă în perioada desfășurării evenimentelor dedicate Zilei mondiale a libertății presei în Finlanda.

surse: stiri.tvr.ro, agerpres.ro

ziua presei

 

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Cristina Moldovanu spune

    Se aude și la noi?

  2. legio spune

    Nu stiam eu de ce este presa si mass-media atat de …..independenta ,neangajata,nemanipulanta si deontologica.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate