Ziua Internațională pentru Eliminarea Discriminării Rasiale

0

 

Ziua internațională pentru eliminarea discriminării rasiale (International Day for the Elimination of Racial Discrimination) este marcată, anual, pe 21 martie, proclamată fiind prin Rezoluția Adunării Generale a ONU 2142/1966 pentru a atrage atenția asupra faptului că practicile discriminatorii sunt încă larg răspândite în multe părți ale lumii.

Ziua de 21 martie a fost aleasă în memoria celor 69 de persoane ucise de poliție în anul 1990, în Sharpeville, Africa de Sud, în timpul unei demonstrații pașnice împotriva legilor care justificau apartheidul, adică politica de segregație rasială practicată până în anul 1991 de guvernul Republicii Sud-Africane.

De atunci, sistemul de apartheid din Africa de Sud a fost înlăturat, legile și practicile rasiste au fost eliminate în multe țări și a fost construit un cadru internațional pentru combaterea rasismului, ghidat de Convenția internațională privind eliminarea discriminării rasiale.

Convenția a fost adoptată prin Rezoluția Adunării Generale a ONU 2106 (XX) din 21 decembrie 1965 și este de dorit o ratificare universală a acesteia, dar încă, în diverse regiuni, multe persoane, comunități și societăți suferă de nedreptatea și stigmatului pe care le aduce rasismul.
Ziua de 21 martie marchează și începutul Săptămânii de solidaritate cu popoarele, care luptă contra rasismului și discriminării rasiale, marcată anual, la inițiativa Adunării Generale a ONU, începând cu anul 1979.

Sursa: juridice.ro

made in neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate