Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului Împotriva Romilor

0

Anul acesta se împlinesc 76 de ani de la evenimentele din 2 august 1944, când aproximativ 3.000 de romi din lagărul Auschwitz II-Birkenau au căzut victime ale regimului nazist.

 În 2 august, Comisia Europeană onorează memoria zecilor de mii de persoane de etnie romă care și-au pierdut viața în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

Ziua europeană de comemorare a Holocaustului împotriva romilor a fost recunoscută oficial de Parlamentul European în anul 2015.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, conform estimărilor, cel puţin jumătate de milion de romi au fost exterminaţi pe continent de regimul nazist şi de aliaţii acestuia, iar în unele state europene a fost asasinată peste 80% din populaţia romă.

În seara de 2 august 1944, în lagărul de concentrare de la Auschwitz II-Birkenau, 2.897 de romi care mai erau în viaţă – femei, bătrâni şi copii din aşa numitul „lagăr al ţiganilor” au fost exterminaţi în camerele de gazare. Josef Mengele a manifestat interes în mod deosebit pentru romi şi i-a supus unor experimente îngrozitoare.

În timpul războiului, între 20.000 şi 60.000 de romi din România au fost deportaţi în lagăre – femei, bărbaţi, copii.

Genocidul nazist împotriva romilor poartă numele de „porajmos” (sau „samudaripen)” în limba romani. Cuvântul „poraimos” (scris „porajmos” în altă ortografie) înseamnă „devorare”, iar „samudaripen” înseamnă „ucidere în masă, în limba romani.

Romii sunt cea mai mare minoritate etnică a Europei. Ziua Internațională a Romilor este sărbătorită în data de 8 aprilie.

sursa foto: www.vocearomilor.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate