Ziarul Timpul, paşi virtuali către cititori, la Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu”

0

La 140 de ani de la apariţia primului număr al prestigiosului cotidian „Timpul”, organ de presă al Partidului Conservator, la care au lucrat Mihai Eminescu, Ioan Slavici şi I. L. Caragiale, colecţia aflată în Fondul documentar „G. T. Kirileanu” va fi supusă operaţiunilor de digitizare şi mai apoi încărcată pe site-ul instituţiei, astfel încât, această publicaţie să poată fi accesibilă publicului larg.

Această valoroasă colecţie se regăseşte la Piatra-Neamţ datorită generozităţii cărturarului G. T. Kirileanu, cel care s-a aplecat pentru întâia oară în istoria literaturii române asupra scrierilor politice ale lui Eminescu şi care, încurajat şi sprijinit întru aceasta de Titu Maiorescu, a primit – tocmai prin intermediul mentorului Junimii – volumele constituite în colecţie ale ziarului, din perioada în care redactor era Mihai Eminescu.

Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu”: „E un lucru absolut necesar, acela de a digitiza una dintre publicaţiile celebre din România, în condiţiile în care timpul însuşi lucrează împotriva Timpului, hîrtia fiind, evident, vulnerabilă. Reuşim acest lucru datorită compartimentului specializat din bibliotecă şi scanerului realizat de colegii noştri cu bani puţini şi cu eficienţă deosebită. Sunt convins că demersul nostru va interesa multă lume, atît din punctul de vedere al documentului cît şi datorită faptului că această publicaţie este legată de activitatea lui Mihai Eminescu. Ceea ce este de observat, imediat, este că deşi au trecut 140 de ani de la fondare, multe dintre noutăţile de atunci, mai ales din viaţa publică şi din viaţa politică, sunt parte a unei realităţi continue. În multe secvenţe Timpul de acum 140 de ani parcă ar fi apărut ieri”.

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate