Zăporul de pe Bistrița, monitorizat de autorități

0

zaporÎn data de 05.02.2017, ora 07:00, la nivelul comunei Poiana Teiului, judeţul Neamţ,  s-a întrunit Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, ca urmare a aglomerărilor de gheață pe râul Bistriţa, între satele Dreptu – Săvineşti – Poiana Teiului. Din cauza faptului că din amonte, de pe raza judeţului Suceava, s-au dislocat însemnate cantităţi de gheaţă, exista riscul producerii de inundaţii pe raza acestor localități, fiind expuse locuinţele cetăţenilor din apropierea râului Bistriţa.

Ca urmare a blocajului produs de aglomerările de gheață pe porțiunea dintre loc. Dreptu și loc. Săvinești, pe raza localității Galu din com.  Poiana Teiului au fost inundate cca. 2 ha de teren agricol din afara perimetrului gospodăriilor, nivelul apei fiind de cca 20 cm.

La fața locului s-au deplasat 4 ofițeri, 10 subofițeri ai I.S.U. Neamț, împreună cu Șefii Serviciilor Voluntare ale comunelor Borca, Farcașa, respectiv Poiana Teiului, care au executat activități de alarmare a populației, în vederea prevenirii producerii unor situații de urgență ce ar impune evacuarea populației din zonele afectate.

În zona Topoliceni, pirotehniştii din cadrul I.S.U. Neamţ au executat misiuni de distrugere a blocurilor de gheaţă formate în aval  de Barajul Topoliceni, pe raza localității Topoliceni din com. Poiana Teiului. Nu au fost victime sau pagube materiale.

De asemenea, militarii ISU Neamț monitorizează în permanență zonele de risc, pentru a putea lua măsurile necesare pentru limitarea pagubelor.

Evoluția fenomenului de zăpor la data de 06.02.2017

Pe râul Bistrița, amonte de acumularea Izvorul Muntelui, situaţia se prezintă astfel:

  • Coada Lacului Izvorul Muntelui este îngheţată;
  • De la Viaductul Poiana Largului până la 0.3 km amonte punte Dreptu, pe o lungime de 11,5 km, sunt aglomerări de gheţuri cu grosimi cuprinse între 0,5 și 6,0 m;
  • În amonte de acest tronson, râul prezintă gheaţă la maluri.
  • Canalul este parţial coborât pe mijloc şi curge apă peste gheaţă. Din amonte nu curge zai.
  • Debitul râului Bistriţa la SH Frumosu este de 33mc/s

În conformitate cu Programul de măsuri pentru diminuarea potențialelor efecte negative ale fenomenului de zăpor pe Râul Bistrița specialiști de la ISU Neamț și Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț,  precum și comitetele și serviciile locale pentru situații de urgență, urmăresc evoluția fenomenului în zonă și dispun intervențiile de specialitate. Se ține permanent legătura cu instituțiile și autoritățile din județul Suceava, pentru coordonarea intervențiilor operative. Cu o monitorizare atentă și o bună coordonare a eforturilor, am încredere că vom gestiona și această situație, în sensul executării celor mai bune măsuri menite a reduce riscul pentru populație și infrastructura localităților din zonă.”, a declarat prefectul Niculina DOBRILĂ

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate