Whisky în 10 întrebări

0

Este cu siguranță cel mai complex alcool pe care îl poți cumpăra. Paleta sa aromatică este largă în funcție de vârstă, de îmbătrânire, de modul în care este distilat. În fața acestei game de posibilități, iată câteva informații pentru a înțelege mai bine această apă vie unică.

1.    Dar cine a inventat-o?

Irlandezii și scoțienii încă se ceartă pentru paternitatea acestui alcool. Într-adevăr, nu există nicio înregistrare scrisă care să susțină că această băutură distilată pe bază de cereale s-a născut într-una dintre aceste țări. Această băutură nu avea nimic de-a face cu distilatul actual. Era pe bază de plante și recomandat împotriva bolilor, de unde și numele brandy.

2.    Ce criterii trebuie să îndeplinească acest brandy?

Pentru a avea dreptul de a fi numit whisky, alcoolul obținut în urma distilării trebuie să îmbătrânească cel puțin trei ani în butoaie. Dacă învechirea sa este mai mică, alcoolul nu va putea revendica denumirea de whisky. Gradul de alcool trebuie să fie de cel puțin 40 de grade.

3.    Aceeași rețetă în toată lumea?

Indiferent de țara de origine, whisky-ul este alcătuit din trei ingrediente: apă, cereale și drojdie. Apa trebuie să fie de o puritate ireproșabilă deoarece intervine în fazele majore (fermentare, distilare și diluare). Alegerea cerealelor este esențială. Acesta va determina tipul și paleta aromatică a whisky-ului.

4.    Mai degrabă amestec?

Amestecul a fost anterior cel mai comun whisky. Este un amestec de diferite tipuri de whisky de la mai multe distilerii.

5.    Sau single malt?

Termenul de malț se referă la o cereală germinată și gătită pentru a-și elibera aromele. De obicei este orz. Când vorbim despre un single malt, înseamnă că whisky-urile asamblate provin exclusiv din aceeași distilerie. Pe BoozeTown găsești o gamă variată de single malt.

6.    Este un single malt mai bun decât un amestec?

Nu! Totul depinde de gusturile individuale. Amestecul este, fără îndoială, mai complicat de realizat deoarece alcoolul provine din diferite unități de producție.

7.    Turbă, adică?

De îndată ce whisky-ul este servit în pahar, iese la iveală o aromă puternică de șemineu sau ceai negru chinezesc lapsang souchong. Acest miros puternic provine din turbă (un aglomerat de plante în descompunere și sol folosit în timpul mălțuirii cerealelor). Se arde în timpul uscării și astfel vine în mod natural să îmbălsămeze malțul verde care va fi apoi folosit la elaborarea whisky-ului. Distilerii de pe Insula Islay, Scoția, sunt un reper mondial în whisky-urile cu turbă.

8.    Whisky sau whiskey?

Ortografia se schimbă, dar este același produs. Să ne amintim doar că whisky-ul (cu e) este produs în Statele Unite și Irlanda. În restul lumii, se numește whisky.

9.    Ce zici de bourbon?

Bourbon este fabricat în Statele Unite cu minimum 51% porumb. Poți adăuga orz malț, secară sau grâu. Proporția de porumb este cel mai adesea în jur de 80%. Alcoolul trebuie să fie învechit în butoaie noi de stejar timp de cel puțin doi ani.

10. Ce înseamnă numărul de ani de pe etichetă?

Când o etichetă scrie 15 ani, de exemplu, înseamnă că cel mai tânăr whisky folosit în compoziția sa are cel puțin 15 ani de învechire. Dar sticla poate contine whisky-uri de 18 sau 20 de ani.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate