WC-urile în fundul curții, INTERZISE. Românii nebranșați la canalizare vor fi amendați substanțial

2

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a emis o adresă circulară tuturor primăriilor din România prin care anunță obligativitatea racordării tuturor locuințelor la rețeaua de canalizare, acolo unde acest lucru este posibil. Potrivit unei directive europene, WC-urile din fundul curții, inclusiv fosele septice vidanjabile, sunt interzise! Singura excepţie este aceea în care persoana în cauză îşi face o staţie de epurare. 

Potrivit solicitărilor MDRAP, primarii trebuie să întocmească o listă cu toate persoanele fizice şi juridice care au acces la sistemul de canalizare, dar încă nu s-au branşat la acesta. În baza acestei liste, Garda de Mediu va emite un avertisment, iar dacă în termen de 3 luni persoanele nu se conformează, acestea vor fi amendate. Amenda pentru nerespectarea legii este între 2.000 şi 4.000 de lei

„Potrivit articolului 41, alin 14 din Legea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare nr 241/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, «utilizatorii, persoane fizice sau juridice, inclusiv cei care au sisteme proprii de alimentare cu apă, au obligaţia de a se racorda la sistemele publice de canalizare existente sau nou-înfiinţate, dacă aceştia nu deţin staţii de epurare avansată care respectă condiţiile de descărcare a apelor epurate în mediul natural»”, se precizează în document.

România este foarte aproape de declanşarea procedurii de infringement din cauza faptului că nu s-a conformat prevederilor Directivei europene 91/271/EEC, al cărei termen de aplicare era 31 decembrie 2018, în sensul ca toţi locuitorii din aşezările mai mari de 2.000 de locuitori să aibă gospodăriile branşate la canalizare. Astfel, statul român riscă amenzi uriașe și obligativitatea returnării fondurilor europene primite pentru construirea sistemelor de canalizare.

În România, branșamentul trebuie făcut pe cheltuiala fiecărui solicitant, iar costurile nu sunt deloc de neglijat (2-3000 lei, în medie). Foarte mulţi dintre proprietarii locuinţelor au venituri reduse, acesta fiind și motivul pentru care, mai ales în zonele rurale, nu s-a putut realiza acest lucru.

Aproape 1,8 milioane de locuinţe (29,7% din populaţia României) au în continuare WC-ul în fundul curţii și riscă amenzi de la statul român.

Sursa foto: adevarul.ro

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
2 Comentarii
  1. Andrei spune

    Pe Valea Muntelui nu exista canalizari . Majoritatea au fose septice. E normal sa fie canalizare si statii de epurare performante . Altfel e mult mai nociv decat cu fose.

  2. Gigi spune

    Intai sa fie facute canalizari apou ne vom bransa la acestea.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate