Vizita ministrului Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, la Neamț, în zonele calamitate. Constatări și soluții

0


Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a efectuat, vineri, 6 iulie, o vizită de lucru în judeţul Neamţ, pentru a prezenta investiţiile Ministerului Apelor şi Pădurilor în acest judeţ, dar şi pentru a inspecta stadiul mai multor lucrări din cadrul unor investiţii deosebit de importante pentru această zonă.

De asemenea, echipa condusă de ministrul Apelor și Pădurilor, din care fac parte Directorul Administrației Naționale ‘Apele Române’, Victor Sandu, directorul Administrației Bazinale de Apă Siret, Emil Vamanu, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț, Stelian Mihăilă, a analizat la fața locului efectele inundațiilor din ultima perioadă.

După o întâlnire cu președintele Consiliului Județean, Ionel Arsene, prima vizita în teren a fost la o amenajare de la Slobozia – Roznov unde sunt probleme de fiecare dată când crește debitul Cracăului.

După vizita efectuată la amenajarea pe Cracău de la Slobozia – Roznov (click aici), delegația de la Ministerul Apelor și Pădurilor a efectuat o vizită de lucru la acumularea de la Bâtca, pentru a stabili demersurile necesare în vederea decolmatării pentru a nu fi probleme cu calitatea apei furnizate municipiului Piatra-Neamț.

Reprezentanții din minister s-au oprit la coada lacului și au discutat posibilitatea de a lua de aici temporar apa pentru a seca restul lacului până la barajul de la Bâtca în vederea realizării unei decolmatări mai facile, mecanic, cu utilaje uzuale, nu prin dragare, metodă care e mult mai scumpă și durează mult mai mult.

Localităţile Farcașa şi Borca au fost puternic afectate de inundaţiile de săptămâna trecută. Vineri, 6 iulie, la primăria Farcașa a avut loc o întâlnire de lucru cu primarii de pe Valea Muntelui pentru a discuta aspecte importante care țin de competența Ministerului Apelor și Pădurilor.

După ședința cu primarii de pe Valea Muntelui, ministrul Apelor și Pădurilor, însoțit de echipa formată din Directorul Administrației Naționale „Apele Române”, Victor Sandu, directorul Administrației Bazinale de Apă Siret, Emil Vamanu, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț, Stelian Mihăilă, a mers pe teren, însoțit de președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, prefectul Daniela Soroceanu și vicepreședintele CJ Neamț, Ion Asaftei în zonele calamitate din Farcașa și Borca.

În vizita de lucru, reprezentanții Ministerului și ai autorităților județene au discutat cu oamenii afectați de inundații și cu cei de la autoritatea locală despre efectele fenomenelor meteorologice și hidrologice și despre ce se poate face pentru a preveni astfel de situații dramatice în viitor.

Vizita de lucru a ministrului Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, în zonele calamitate din Neamț a continuat după Farcașa și Borca, la digul Preutești din comuna Timișești, unde viitura de pe râul Moldova l-a spart la stația de captare Apaserv, dar nu a pus în pericol localitatea. (mai multe detalii aici)

La fața locului, ministrul Ioan Deneș a dat asigurări că digul va fi refăcut pe bani de la Guvern din fondul pentru situații de urgență. Acest dig apără satul Preotești, precum și captarea care asigură apa pentru Tîrgu Neamț. În urma calamităților de săptămâna trecută, turbiditatea apei a crescut în zonă ca urmare a ruperii digului, iar ApaServ a fost nevoită să întrerupă furnizarea spre Tîrgu Neamț pentru 24 de ore.

Prezent la fața locului a fost și primarul comunei Timișești care a explicat interesul de apărare a comunității contra inundațiilor prin refacerea acestui dig. De asemenea, la vizita de lucru a fost prezent și directorul ApaServ, Vlad Angheluță, care a explicat importanța sursei de captare care trebuie protejată pentru a nu pune în pericol furnizarea apei către Tîrgu Neamț.

Vizita de lucru a ministrului Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, în zonele calamitate din Neamț s-a încheiat în comuna Ion Creangă, acolo unde există cel mai mare pod din reţeaua de drumuri judeţene din Moldova, care face legătura între Roman și cinci localităţi nemţene (Ion Creangă, Icuseşti, Valea Ursului, Oniceni și Borieni).

Din cauza schimbării cursului Siretului, o mare parte din pod este inutilizabil. De-a lungul timpului au mai fost făcute consolidări, însă efectele incidentului tehnic din 1998, care a afectat unul din piloni, alături de schimbarea cursului Siretului, nu au putut fi rezolvate.

Cea mai bună soluție propusă pentru acest pod, prezentată, de altfel, și ministrului Ioan Deneș astăzi este defrișarea unei zone forestiere care împiedică scurgerea optimă a apei în zona podului de la Ion Creangă, precum și realizarea unui dig de susținere a malului. La fiecare creștere de debit, Siretul afectează satele din zonă și, nu în ultimul rând, provoacă distrugeri ale podului de care depind 5 localități din Neamț.

Ministrul Ioan Deneș a declarat că susține urgentarea măsurilor de reabilitare a podului și îndiguire a malului în măsura în care documentația necesară îi va fi pusă la dispoziție.

În urma analizei făcute la faţa locului de specialiştii A.N.A.R şi din discuţiile cu primarii şi localnicii s-au convenit măsuri clare şi urgente pentru îndepartarea efectelor inundaţiilor precum şi de intervenţii asupra lucrărilor hidrotehnice afectate ( întăriri de maluri, refacere de diguri, decolmatari de albii etc). Zonele vizate au fost: comuna Farcaşa (pârâul Stejar), comuna Borca (pârâul Sabasa), Preoţeşti (Ozana),comuna Ion Creangă (râul Siret).

„În urma pagubelor provocate pe Valea Muntelui, mai ales în comunele Farcașa și Borca, de ploile abundente de săptămâna trecută, l-am invitat în județul nostru pe ministrul apelor și al pădurilor, Ioan Deneș și echipa sa de la minister pentru a vedea la fața locului situația și pentru a găsi soluții atât pentru a rezolva problemele create acum dar și pentru a preveni pe cât posibil ca astfel de situații să se producă și în viitor.

La Farcașa astăzi am adunat la aceeași masă primarii localităților cu risc crescut de inundații și factorii de decizie din domeniul apelor și al pădurilor pentru a găsi soluții astfel încât nemțenii care locuiesc în această zonă și bunurile lor să fie în siguranță. Discuția a fost una extrem de utilă, în primul rând pentru că am reușit să identificăm zonele critice noi, riscante, pe care le-am și vizualizat în teren, astfel încât să le avem în vedere pentru lucrări de investiții.

Principala concluzie care s-a desprins în urma discuțiilor este că orice amenajare hidrotehnică devine inutilă în condițiile în care nu vom executa lucrări de colectare a torenților. Voi propune Guvernului României inițierea unui program național prin intermediul căruia să finanțeze aceste amenajări de torenți deoarece costurile unor astfel de lucrări depășesc cu mult posibilitățile administrațiilor publice locale.

Trebuie să abordăm cauza problemelor nu doar efectele lor și nu mai putem permite ca în fiecare an oamenii din aceste zone să-și piardă bunurile și în anumite cazuri chiar și viețile!”, a declarat președintele CJ Neamț, Ionel Arsene.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate