Vizita Corp Diplomatic Elvetian

0

Astăzi, 17 martie 2015, a avut loc vizita ES Domnul Jean-Hubert LEBET, Ambasadorul Elveției la București și a adjunctului acestuia, domnul Marc Bruchez. La întâlnire au participat prefectul și subprefectul județului Neamț, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, domna Emilia ARCAN, primarii municipiilor Piatra Neamț și Roman, primarii orașelor Bicaz și Târgu Neamț, directorul Colegiului Național „Petru Rareș” și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a adresat cuvântul de bun venit reprezentanților corpului diplomatic elvețian și a mulțumit pentru interesul manifestat de aceștia față de zona Neamțului, dat fiind faptul că Elveția este unul din statele cu care România are relații de peste 100 de ani. De asemenea, reamintind vizita din anul 2013 a domnului Marc Bruchez, prefectul a reiterat câteva caracteristici și oportunități pe care județul Neamț le oferă unor parteneri și investitori: potenţial turistic ridicat mai ales în zonele montane, resurse naturale diverse: păduri, păşuni şi fâneţe, resursele subsolului, flora şi fauna, terenul agricol, forţa de muncă calificată şi cu experienţă și, nu în ultimul rând, un sistem educaţional performant. În aceste domenii se dorește o colaborare punctuală între organizații publice sau private elvețiene și autorități ale administrației publice locale nemțene.
În cadrul discuţiilor care au avut loc între cele două părţi au fost abordate subiecte referitoare la turism, educaţie şi industria prelucrării lemnului. Partea elveţiană a făcut o trecere în revistă a colaborării care a existat şi există la nivel instituţional între cele două state. Totodată, au fost reliefate strategiile care au stat la baza depăşirii perioadei de recesiune, exemplificând domeniul atragerii fondurilor comunitare, respectiv principiile de simplificare a procedurilor în domeniu care au culminat cu înfiinţarea unor birouri unice puse la dispoziţia celor interesaţi pentru facilitarea accesului la aceste fonduri.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ Emilia Arcan, a prezentat succint proiectul “Strategiei de dezvoltare a judeţului Neamţ pentru perioada 2014 – 2020”, adresând totodată invitaţia reprezentaţilor statului elveţian de a fi parteneri în implementarea acesteia, pe domeniile de interes comun, detaliile concretizării unui astfel de demers urmând a fi puse de accord după identificarea oportunităţilor în acest sens.
Excelenţa Sa Domnul Jean – Hubert LEBET a precizat că, din perspectiva turismului şi a oportunităţilor oferite de România, a constatat o slabă promovare în exterior, consecinţa fiind dezavantajoasă, inclusiv pe plan economic.
Edilii principalelor municipii şi oraşe ai judeţului Neamţ, prezenţi la activitate, au expus problemele cu care se confruntă la nivelul comunităţilor pe care le administrează, dar şi oportunităţile pe care le oferă potenţialilor parteneri.
„Profităm de prezența dumneavoastră în județ pentru a vă invita să stabilim o viitoare întâlnire între reprezentanții departamentului economic al ambasadei Elveției cu agenți economici și autorități locale nemțene. Ne dorim să avansăm în realizarea unor proiecte concrete, în care să folosim expertiza partenerilor elvețieni în domenii precum turismul și protecția mediului” a declarat Ioan Vlad ANGHELUȚĂ, prefectul județului Neamț.
Aflat pentru prima dată în calitate oficială în județul Neamț, ES Domnul Jean-Hubert LEBET a declarat că este plăcut impresionat de locuri și de ospitalitatea moldovenească. Vizita actuală se datorează promovării săptămânii francofoniei, care se va materializa printr-un picnic francofon, manifestare educațională găzduită de Colegiul Național „Petru Rareș”. Nu în ultimul rând, ES Domnul Jean-Hubert LEBET a vizitat Fundația WKMS, organizație neguvernamentală elvețiană, dedicată copiilor orfani, familiilor monoparentale și persoanelor vârstnice aflate în dificultate. Fundația a fost înființată în anul 2000, de către domnul Peter MAAG, care a investit până acum în județul nostru 5 milioane de euro, în proiecte concrete dedicate acestor categorii defavorizate.
Autoritățile locale și-au manifestat interesul pentru componenta economică a parteneriatului româno-elvețian și pentru realizarea unor înfrațiri cu orașe din Elvetia. “ Am încercat să punem în funcțiune mici proiecte pentru ca autoritățile locale să pregătească dosare concrete care să atragă interesul întreprinderilor elvețiene. Avem o Cameră de Comerț Elvețiană, foarte mică, cu mai puțin de 100 de întreprinderi înregistrate, și dorim ca în urma discuțiilor noastre să găsim posibilități de colaborare în diverse domenii, altele decât cele dedicate promovării proiectelor culturale și educaționale” a declarat ES Domnul Jean-Hubert LEBET.
În încheiere, prefectul județului și-a exprimat întreaga disponibilitate pentru a demara o cooperare bilaterală de succes în domeniul economic și turistic, în care să fie valorificată experiența camerelor de comerț și a agenților economici.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate