Vine 1 noiembrie. V-ati luat anvelope de iarna?

3

Potrivit OG 5/2011, publicată în Monitorul Oficial şi aprobată prin Legea 161/2011, şoferii trebuie să aibă maşinile dotate cu anvelope de iarnă atunci când circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Anvelopele de iarna sunt obligatorii pe drumurile publice acoperite de polei, gheata sau zapada si trebuie sa fie marcate cu literele “M+S”, “M.S.” sau “M&S”.  Simbolurile “fulg de nea si munte” nu sunt specifice legislatiei europene, fiind prezente pe anvelopele produse in SUA sau Canada. Sunt permise si anvelopele all seasons, cu conditia sa prezinte simbolul M+S.

Ce ii paste pe cei care nu si-au achizitionat anvelope conform legii? Amenzi de pana la 4000 de lei si retinerea talonului auto, iar in cazul accidentelor din cauza neechiparii corespunzatoare Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania poate pretinde costurile interventiei de degajare a sectorului de drum afectat.

Lanturile antiderapante se impun vehiculelor de transport marfa de peste 3.5 tone si vechiculelor de transport de persoane cu mai mult de 9 locuri si numai pe drumurile acoperite de zapada.

In conditiile in care anvelopele noi au preturi piperate, cei mai multi soferi achizitioneaza anvelope la mana a doua, fiind atrasi de pretul mai redus. Cu toate acestea  achizitionarea anvelopelor uzate este un risc pe care cumparatorul si-l asuma, existand posibilitatea sa apara deteriorari rapide, mai ales pe timp de iarna.

Preturile depind in mare masura de marca de fabricatie a cauciucurilor, astfel ca pretul acestora porneste de 200 de lei bucata si poate ajunge pana pe la 400 de lei. Un avantaj este acela ca firmele care comercializeaza anvelope de iarna atrag clientii pentru ca montajul este gratuit.

Controalele se efectueaza in trafic si la sediul operatorilor de transport/intreprinderilor de catre inspectorii de trafic si/sau personalul autoritatii competente imputernicit in acest scop. Controalele la sediu pot fi efectuate si de echipaje de inspectori, dintre care cel putin unul va fi inspector de trafic.

Ceea ce trebuie sa retineti este faptul ca aceste controale si amenzi se aplica numai in cazul in care drumurile sunt acoperite de zapada sau polei. Cei care vor circula in continuare cu anvelopele de iarna pe drumul uscat in sezonul rece nu vor fi sanctionati.

Emilian Zaharia

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. Valy spune

    Niste hoti care jupoaie lumea care si asa saraca si muritoare de foame vin si ei cu legi de obligativitate la portul de cauciucuri de iarna .SA LE FIE RUSINE ACELOR HOTI CARE APROBA ACESTE LEGI.CU DRUMURILE CARE LE AVEM ACUM NE INTOARCEM IN TIMP CU VREO 40 DE ANI PE TIMPUL RAPOSATULUI DAR SI ATUNCI ERAU MAI BUNE DRUMURILE.DAR ACUM PE TIMPUL COMUNISTILOR SI NAZISTILOR CARE VOR SA NE INTOARCA IN TIMP NU AVEM CE LE CERE ATATA POT SI ATAT II DUCE CAPUL PE ACESTI IMPOSTORI CARE NE CONDUC TARA SI PE CARE O VAND LA KILOGRAM „ASTA AM AJUNS IN MILENIUL 3.

  2. dihorul spune

    Hai la Prosti! Niste banditi, asa zisi oameni de afaceri, trebuie sa vanda niste depozite de anvelope, asa ca au „sponsorizat” o lege cu dedicatie. Sper ca politistii sa dea dovada de mai multa intelegere si sa treaca de partea poporului.

  3. pietreanul spune

    CNADN-ul; cate amenzi si cate plati face catre cei care isi distrug masinile pe drumurile proaste din Romania?Cine are interese in asi vinde cauciucurile asa zise de iarna? Eu am cauciucuri mixte cu care am facut o iarna si acum trebuie sa le arunc ptr a da alti bani ptr altfel de cauciucuri.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate