Viitura de pe Ceahlău a venit pe unde s-a defrișat masiv pădurea, nu printre copaci

10

Recent au fost inundații masive în comuna Ceahlău. A fost COD ROȘU, adică o dezlănțuire neobișnuită a forțelor naturii, cu cantități impresionante de precipitații.

Dincolo de ce face natura, haideți să vedem și ce a făcut omul, căci puhoiul de apă vine mai greu prin pădure. Ca să vină viitura de pe muntele Ceahlău, ea are nevoie de o zonă unde să se formeze și să înainteze fără piedici, iar acest lucru nu era foarte posibil în masivul Ceahlău până când nu și-au dat mâna toți factorii politici și administrativi pentru a aproba defrișări masive pentru realizarea unei mari pârtii de schi.

Pe zona defrișată și pregătită pentru pârtia de schi ( 1.700 metri cu diferență de nivel de 503 m) s-a format viitura care a trecut peste drumul Axial, blocând circulația, și apoi a coborât la vale. Pozele de mai jos sunt elocvente pentru modul în care mâna omului a amplificat efectele codului roșu.

Nu vrem să spunem că nu e bună o mare pârtie pe Ceahlău, ci doar spunem că defrișarea masivă făcută în aria protejată a muntelui Ceahlău are, dincolo de efectele pozitive comerciale și turistice, și efecte negative cum ar fi facilitarea acumulării apei de pe munte și concentrarea ei într-o viitură. În poza de mai jos se poate vedea marcată cu roșu zona pe care s-au făcut defrișările pentru noua pârtie, zonă care a devenit și principalul canal colector al apelor de pe masivul Ceahlău.

10 Comentarii
 1. minyo iosif spune

  In link-ul de mai jos aveti adevarata filmare cu viitura care nu are treaba cu pista de schi. https://www.youtube.com/watch?v=KTEN0elW_iE

 2. minyo iosif spune

  🤣🤣🤣 Rar mi-a fost dat sa vad o manipulare atat de grosolana , este drept ca intr-o publicatie de provincie , 3 poze la impresionarea artistica pentru cei care nu fac diferenta intre o viitura si o alunecare de teren si un text cu ineptii de genul „Ca să vină viitura de pe muntele Ceahlău, ea are nevoie de o zonă unde să se formeze și să înainteze fără piedici,”. Al naibi viitura , a stat vicleana pana s-a adunat in cantitate mare ( adica vorba autorului s-a FORMAT ) si apoi a luat-o la vale pe traseul cu franturi al pistei ( vezi poza 3) FACAND curbe si chiar cristiane. Dragi naivi , care inghititi tot, chiar si picioare de scaun , o viitura vine cu multe mizerii ( aluviuni , crengi, chiar copaci ) iar din fotografii se vede ca pista este curata. 🤣 A , sa nu uit , articolul este semnat de celebrul anonim ” I. R. ” , mare specialist in viituri ! ARTICOL SCRIS LA COMANDA POLITICA.

 3. RP spune

  Viitura cea mai puternica a fost pe bazinul Martin /Rupturi si este singura zona unde s-au facut explotari forestiere. Alte doua viituri au venit pe bazinul de colectie Fantanita si Nican aflate in zona de protectie a PNC unde nu s-a exploatat de mai bine de 18 ani. Nici unul din torenti nu are nici o legatura cu actuala partie de schi . Pe harta prezentata este o eroare de ampasament .
  Sungurul torent care vine oarecum pe langa partie este format de paraul lui Bucur si nu a avut un impact semnificativ. Daca pe partie s-ar fi format ravene de dimensiuni mari ,ceea ce nu s-a intamplat, ar fi blocat DJ 155 F in dreptul acesteia dar blocajul a fost la cateva sute de metri spre Durau si vinovati au fost doi torenti care vin ndin zona inalta care corespunde cu partea superioara a Bazinului Rupturi si intersecteaza drumul lui Iosav ( traseul cruce albastra ) mult in dreapta partiei .

 4. Ionica spune

  A plouat exagerat asta e realitatea

  1. raducu spune

   cui trebuie sa facem plangere ca a plouat exagerat?

 5. Privitor spune

  Se taie fara nici o noima pe Cozla, se marcheaza la ras (pentru taiere – nu scapa nemarcat nemarcat nici copaci fagi, brazi de sub 20 cm) pe Batca Doamnei, nu o sa fie mirari de puhoaie de pietroaie si stanci.

 6. paul spune

  Pe aproape!VIITURA A VENIT PRIN 5(CINCI) LOCURI!DEFRISARILE AU FOST IN TOT MASIVUL,PLOILE AU FOST DEOSEBITE,PERSONAL NU AM VAZUT ASA CEVA IN 50 ANI!

 7. Schivirus spune

  Este de neconceput ce se intampla in Judetul turistic Neamt. Peste tot in tara s-au construit partii de schi care functioneaza fara probleme. In ultimii ani s-au finalizat cateva zeci in Suceava si Harghita. E drept ca nici una nu are potentialul celei de la Durau ( asta daca va fi finalizata vreodata ) Merg acolo in fiecare iarna de cativa ani si Duraul a renascut dupa inceperea proiectului celor de la Durau Park sau Telecablu sau TCE ca nu stii niciodata cine face cartile acolo. Cert este ca lucrarile avanseaza extrem de incet , aproape deloc si un proiect din asta grandios poate deveni periculos daca nu te tii de el. Specialistii spun ca sunt etape obligatorii si urgente la orice partie si anume nivelare , drenare insamantare etc . Acolo nu s-a depasit in trei ani nici stadiul de nivelare si natura nu te asteapta. Gurile rele spun ca proprietarii ar fi refuzat parteneriatul cu Consiliul Judetean si acum au ajuns la fundul sacului altii spun ca maicile de la Schit pun tot felul de bete in roate . Oricum ar fi ar trebui sa se hotarasca odata si unii si altii in ce directie sa o apuce ca asa nu o pot lasa.

 8. Ion spune

  Si oare cine defriseaza acolo? Nu cumva un domn primar PNL din zona, prietenul lu domn Prefect? Nu cumva SC ExpoDa.. administrata de nevasta primarului? Intreb si eu asa pentru un prieten

 9. Florin spune

  Localnicii au spus asta de la bun început. Bătrânii care cunosc legile nescrise ale muntelui, pământurile lutoase de la poale, s-au întrebat de ce taie nebunii codrul. Nimeni nu s-a sinchisit. Niciun studiu. Nimic. Acum, repară dacă poți! Niște idioți dornici să facă bani din orice, au distrus zona. HALAL!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate