[VIDEO] Soarta traficului greu, decisă în Consiliul Local Farcașa

2

În comuna Farcașa, din anul 2010 s-a deschis o carieră de piatră, lucru care a creat o serie de nemulțumiri în rândul localnicilor.

După mai multe încercări de a găsi sprijin la autoritățile locale în soluționarea problemelor ridicate, peste 100 de cetățeni au semnat de curând o petiție înaintată Ministerului Mediului prin care solicită închiderea carierei de piatră.

Motivele sunt acelea că încă din 2010 prin comună circulă zilnic zeci de mașini de mare tonaj care distrug drumurile, umplu islazul de praf, creează zgomot și sunt un pericol pentru alți participanți la trafic. Cetățenii semnatari doresc să le fie respectat dreptul la viață și dreptul de a trăi într-un mediu sănătos.

Marți, 17 decembrie, Consiliul Local al comunei Farcașa a organizat o ședință prin care s-au stabilit principalele restricții destinate traficului greu, impuse pe drumurile din comună.

Deși Consiliul Local este receptiv la doleanțele persoanelor care au semnat petiția, în același timp trebuie să respecte drepturile agenților economici care activează în zonă. Principalul trafic greu este dat de exploatările la cariera de piatră și exploatările forestiere.

La ședință, pe lângă consilierii locali au participat câțiva localnici și reprezentanți ai principalilor agenți economici din zonă. Fiecare și-a expus punctul de vedere și s-a decis că o soluție eficientă ar fi realizarea unui drum tip „variantă” pentru traficul greu care să elimine astfel disconfortul din comună.

Până la realizarea acestui lucru, s-a decis impunerea unei limite de tonaj și, de comun acord, un anumit program de transport pentru traficul greu. Deciziile luate în ședință pot fi oricând modificate, însă atât timp cât Consiliul Local va trebui să împace și capra și varza, în lipsa unui drum alternativ pentru traficul greu, problemele nu par să se oprească aici.

Dincolo de ceea ce se vede cu ochiul liber, în conflictul public stau interese economice importante ce aparțin celor care exploatează resursele din zonă, începând de la piatră și până la pădurea care este decimată sistematic cu acordul tacit al tuturor autorităților.

Este aproape incredibil să vezi cum niște oameni dintr-o comună din Neamț se chinuie să își păstreze drumurile în stare bună, dar nimeni nu își pune problema că tot traficul greu, mult mai greu decât prevede legea iese din această comună pe un drum național ce este de asemenea distrus sistematic de mașinile care de multe ori depășesc 50 de tone.

În realitate problema acestor oameni nu este doar problema lor, este problema nerezolvată a tuturor comunelor din Neamț și a majorității comunelor din România. Peste tot drumurile sunt distruse sistematic de transportul mai greu decât permite legea. Dar cine să rezolve această problemă? Prefectura care nu e capabilă să impună respectarea limitelor de tonaj pe drumurile naționale din județ ? Clasa politică care își face campaniile din banii agenților economici care exploatează resursele și distrug drumurile? Polițiști din zona de munte care sunt rude cu infractorii? Cine să impună respectarea unor limite de tonaj și practicarea unui transport greu în condiții legale?

Singura soluție reală a oamenilor care au probleme din cauza transportului greu este atacarea autorizațiilor de funcționare a agenților economici care generează transportul greu și care nu au drumuri de acces private sau nu au ieșire la drumuri publice de mare tonaj. Chiar am avut această discuție cu specialiști și nu am reușit să înțelegem cum se dau avizele de funcționare pentru o exploatare forestieră sau minieră dacă aceasta nu are ieșire la infrastructură de transport rutier de mare tonaj. E ca și cum autorizezi o activitate economica de care știi de la bun început că nu va putea funcționa fără să încalce codul rutier și multe alte legi. Aici este punctul slab. Nicio instanță de judecată normală la cap nu ar menține validă o autorizație de funcționare a unui agent economic care nu poate funcționa fără să încalce legea.

De asemenea nu înțelegem cum o primărie ca Farcașa poate aviza de funcționare o activitate economică pentru care infrastructura rutieră a comunei nu este pregătită. Cum să autorizezi ceva care să îți distrugă drumurile? Mai vorbeau cei de la primăria Farcașa de faptul că cel care a construit drumul a zis că rezistă la un tonaj de 11 tone pe osie dar niciodată la rezistența unui drum nu se vorbește doar de tonaj, ci și de trafic. Poate și primarul de la Farcașa rezistă s[ care 11 kg de cartofi până la Borca, dar o dată pe zi, nu de 10 ori, că îl lasă și mâinile și picioarele. 11 tone masă acceptată pentru un drum nu înseamnă 11 tone la fiecare minut, că nu e drum pentru tancuri. Ia să întrebe primăria constructorul drumului dacă garantează nu doar 11 tone, ci și 11 tone la fiecare 10 minute. Ia să vedem, se mai grăbește constructorul să spună ca rezistă drumul la 11 tone pe osie și să dea în aceste condiții garanție la lucrarea executată?

Cum spuneam, totul este o harababură în care oamenii simpli deranjați de transportul greu sunt singuri și fără nici un ajutor, iar pe cealaltă parte cei care exploatează resursele și distrug infrastructura ”ajută” financiar politicienii, au de partea lor autoritățile corupte sau indiferente și specialiști în interpretat legislația. Nu e imposibil ca oamenii deranjați de traficul greu din Farcașa să învingă sistemul, dar e foarte greu.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Vasile spune

    La propunerea realizarii unui alt drum , așa zisă variantă , trebuiesc întâi întrebați proprietarii de tetenuri care sunt vizați dacă sunt de acord . Cu siguranță nu vor fi toți de acord
    Dacă nu sunt de acord ,iese din discuție așa zisa ,,soluție salvatoare „. Agenți economici trebuie să respecte restricțiile impuse .

  2. Victor spune

    ASTA sa Dorit ! Sa. aibe fiecare câte o FEUDA pe care sa Taie și Spânzure după bunul plac . Ăștia la Fărcașa vorbesc de Tone și că Nu are a se Strica , Ceilalți ori Celălalt NITA de la BORCA Se gândește și nu găsește Soluții sa repare Drumurile . Așa e AZI Unii Construiesc , Alții Strica ,asta și la Nivel de Oraș nu numai Comuna .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate