(VIDEO) O nouă metodă pentru depistarea persoanelor infectate cu coronavirus

0
Foto: captură video material tion.ro

Patrupedele sunt capabile să depisteze persoanele infectate cu coronavirus – cel puțin asta susțin medicii de la spitalul „Victor Babeș” care alături de un centru chinologic din Sibiu au pus bazele unui proiect pilot în România cu scopul de a dresa câinii pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2. În acest sens, cinci exemplare din rasa Ciobănesc German și un Ciobănesc Belgian (Malinois) vor încerca să pună teoria în practică pe aeroportul din Sibiu.

Antrenamentul a început în luna ianuarie a acestui an cu primele probe recoltate de la bolnavii de Covid-19.

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timișoara a fost primul implicat în proiect, după care au fost cooptate și alte unități sanitare din țară, majoritatea din Sibiu:

Am conceput un proiect în care am cerut persoanelor care veneau în evaluare la noi și care aveau testul pozitiv să accepte să li se recolteze, din transpirația de sub braț, o mostra de miros, care era preluată apoi de echipa de la centrul de dresaj. Am participat la ședința de demonstrație și de avizare a rezultatelor acestui proiect și am rămas surprins, dar și impresionat. Toți câinii care au participat au recunoscut sută la sută probele cu infecție Covid-19, chiar și în condițiile în care instructorul a încercat să le devieze atenția sau să îi retragă din zona unde era proba. Ei reveneau și insistau pentru proba respectivă”, explică dr. Virgil Musta, de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, citat de presa centrală.

Faza următoare este avizarea, iar ultima este operaționalizarea proiectului. Echipele canine trebuie să primească și acreditare. Practic, câinii special dresați urmează să fie folosiți pe Aeroportul Internațional Sibiu. Vor sta în aerogară, la sosiri externe, înainte de controlul efectual de DSP Sibiu, pentru a depista dacă din avioane coboară pasageri infectați cu coronavirus.

Mai multe detalii puteți afla citind articolul publicației tion.ro.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate