(VIDEO) Mascul în acțiune – Așa se cucerește o doamnă (sau două)
Cu mult noroc și cu ajutorul tehnologiei, suntem observatorii „indiscreți” ai spectaculoasei parade nupțiale a cocoșului de munte, cu dansuri și cântece.
Imaginile sunt preluate de pe camerele de monitorizare amplasate de rangerii din Parcul Natural Apuseni.
Cocoșul de munte nu este sociabil, trăind în apropierea găinilor numai în perioada de împerechere, fiind o pasăre poligamă. De creșterea puilor se ocupă numai femela.
Începutul ritualului de împerechere are loc dimineața, în copaci, apoi rând pe rând coboară pe zăpadă unde își continua mersul înfoiat și așteaptă găinile care se apropie tot mai mult, odată cu ridicarea întunericului, răspunzând printr-un cotcodăcit.
Împerecherea cocosului de munte are loc între 15 aprilie și 15 mai, dar depinde și de starea vremii de afară. Ritualul de împerechere este realmente spectaculos. După împerechere femela își face cuibul pe jos, într-o adâncitura depunând 6-10 ouă. Incubația durează 27 de zile. Puii sunt nidifugi, având corpul îmbrăcat în puf galben, cu pete negre pe cap, pete brune pe spate și pe aripi.
Așa zisul cântec al cocoșului de munte este format din doua fraze muzicale: prima seamănă cu bătaia de toacă, cea de a doua cu sunetul produs de o tocilă. În scurta pauza dintre ele se aude uneori un sunet sec, ca cel produs de trasul unui dop dintr-o sticlă. Atunci când deschide larg ciocul, cocoșul de munte nu aude, astupându-i-se canalul auditiv, moment când este vulnerabil la prădători.