[VIDEO] Frumoși, categoric, dar teribil de înfricoșători, mai ales noaptea – O apariție rară (A se viziona cu sunet)

3

Șacali într-o filmare realizată la Romsilva – Ocolul Silvic Rusca din cadrul Direcției Silvice Tulcea.

Credit video: Mircea Verghelet

Șacalii sunt împărțiți în trei specii, dintre care două trăiesc în Africa, iar canis aureus moreoticus este subspecia șacalului auriu care trăiește în Europa. Șacalul este o specie mică, retrasă, foarte greu de văzut. Șacalul auriu a evoluat dintr-un canid primitiv acum 1,9 milioane de ani. Este o specie de canid bazală, primitivă, mult mai veche decât lupul, de care îl despart cam 800 000 de ani de evoluție.

Dieta șacalului conține în medie 50% rozătoare mici, restul fiind format din păsări, vegetale și ungulate sălbatice. Este mult mai omnivor comparativ cu lupul. Are o lungime de cca 120 cm, din care numai coadă are 30 cm și cântărește în jur de 10-12 kg.

Pentru cineva care nu e obișnuit cu vocalizările lor, urletele șacalilor în noapte pot fi chiar deranjante și înfricoșătoare. „Howlingul” lor este diferit de urletul lupului. Șacalul are un urlet modulat, nu scoate un sunet continuu cu modificări crescătoare, ci își tremură vocea, iar doi șacali care urlă te pot face să crezi că este o adevărată haită acolo.

Șacalul rămâne singurul mamifer răpitor dominant din multe zone ale țării și de top în Dobrogea.

Sursa (informații și video) – Regia Națională a Pădurilor – Romsilva

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. Horia spune

    În prezent este sesizat și în Transilvania, ceea ce înseamnă un nou areal pentru el, să sperăm că nu va dezechilibra fauna. Singurul care îl poate ține în frîu este lupul.

  2. Prairie Dog spune

    Nativ sau nu, fara lup ajunge exact ce a fos coiotul in USA: pradator dezechilibrat, fara frica, netinut in sah de nimeni si nimic. Pui de ierbivore, cuiburi/pui de pasari etc… Ma gandesc mai ales la la testoase, care au o strategie reproductiva particulara, 95% din cuiburi netrecand de prima luna. Un sacal poate adulmeca, gasi si dezgropa oua si rontai juvenili, ba chiar si subadulti de 15cm, si aici este o mare problema, fiindca „jucaria” acestui catel a avut nevoie de 10 ani sa ajunga acolo…
    Numai un ignorant ajuns factor de decizie ar pune sacalul pe lista speciilor de interes comunitar… e dureros, nu e vina bietului animal, dar trebuie imputinati drastic, mai ales in habitatul de Testudo.

  3. Lup de stepă spune

    Primele raportări de grup au fost la Negru Vodă dinspre Bulgaria pe la 1984.. Cam asta declară Dr Biol Dumitru Murariu.
    📯📯📯
    Dr Ing Adrian Angelescu descrie morfológic si anatomic o serie de 64 de indivizi recoltati doar pe teritoriul jud Constanta si Tulcea (fara deltă). Datele au fost publicate in 2004.
    📯📯📯
    Până în 2003 (Călăraşi si Giurgiu) nu a fost raportat comportament teritorial. Da, exista foarte multe raportari inca de la 1929, apoi anii 50 chiar si 70 si 80 din Bihor sau chiar de la Huşi.. dar si pe linia subcarpatică. Însă aceste vocalizări atât de frumoase nu s-au raportat pana prin 2003.
    📣📢
    Este foarte important să ştim că hilacul a existat în Bulgaria pe timpul asediului Sofiei de catre otomani, secolul XIV, mai apoi in Romania (raportat chiar in Descriptio Moldaviae de catre Dimitrie Cantemir, 1714) si apoi iar in Bulgaria revine pe la 1950 in Stranja (SE catre Turcia) dar inainte de asta il raporteaza chiar Toparceanu in timp ce era captiv la Melnik langa Struma river în 1917 (SV Bulgariei). Spun toate acestea ca sa nu avem surpriza sa ne spuna cineva acum ca hilacul este un indicator de schimbari climatice globale.. ca a sosit ieri pe la noi.
    📯📯📯
    Specia este de interes comunitar încadrata în anexa Va Directiva Habitate langa capra neagra, dihorul de camp si jderul de copac. Managementul se face numai dupa o monitorizare atenta!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate