(VIDEO) Conferință de presă susținută de Dragoș Chitic, primarul municipiului Piatra-Neamț – 26.09.2019

0

Primarul Dragoș Chitic – conferință de presă tema proiectelor de hotărâre care vor fi supuse aprobării în ședinta ordinară a Consiliului Local Piatra-Neamț de astăzi, 26 septembrie.

Proiectul nr. 7 (aniversare Colegiul Naţional „Petru Rareş”)

            Anul acesta, Colegiul Naţional „Petru Rareş”, unitate şcolară etalon pentru Municipiul Piatra-Neamţ, împlineşte 150 de ani de la înfiinţare şi vom sărbători acest eveniment aşa cum se cuvine.

  Am discutat, în mai multe rânduri, cu domnul director Grigoruţă Oniciuc şi am stabilit, încă de anul trecut, un plan de acţiuni care să confere acestei sărbători importanţa cuvenită. Astfel, am finanţat, de la bugetul local, mai multe lucrări de investiţii şi dotări pentru Colegiul Naţional „Petru Rareş”, iar în şedinţa de Consiliu Local de astăzi aprobăm alocarea sumei de 40.000 de lei pentru realizarea evenimentului aniversar „150 de ani de tradiţii şi performanţă în învăţământul nemţean”

 Activităţile aniversare ale Colegiului Naţional „Petru Rareş”, la împlinirea a 150 de ani de la înfiinţare, vor cuprinde conferinţe, simpozioane, ateliere de lucru, schimburi de experienţă, gale, lansări de cărţi şi albume desfăşurate în perioada 1 octombrie – 15 decembrie în Piatra Neamţ.   Tot în şedinţa de astăzi, sprijinim şi implicarea semnificativă a Colegiului Naţional „Petru Rareş” la desfăşurarea importantei competiţii educaţionale – Olimpiada Internaţională de Astronomie, care se va desfăşura la Piatra-Neamţ în perioada 18-27 octombrie. Suma alocată este de 16.000 de lei.

Proiectul nr. 9 (acordare facilitate fiscală)

Acordăm o facilitate fiscală importantă debitorilor care au o creanţă de natură fiscală datorată la bugetul local al Municipiului Piatra Neamţ.

 Este vorba despre anularea penalităţilor de întârziere pentru obligaţiile fiscale restante la 31.12.2018 datorate către bugetele locale. Măsura reprezintă un sprijin pentru debitorii aflaţi în această situaţie, o stimulare a conformării voluntare a contribuabililor la plata obligaţiilor fiscale, dar şi o soluţie pentru maximizarea încasărilor bugetare. Această măsură este permisă de prevederile O.G. nr. 6/2019 privind instituirea unor facilităţi fiscale.

Condiţiile care trebuie îndeplinite simultan de către contribuabili pentru a beneficia de această facilitate sunt următoarele:

1. Toate obligaţiile bugetare principale restante la 31.12.2018 inclusiv, privind sume datorate la bugetul local, se sting prin orice modalitate prevăzută de lege până la data de 15.12.2019 inclusiv;

2. Sunt stinse prin orice mijloace prevăzute de lege toate obligaţiile bugetare principale şi accesorii administrate de către organul fiscal local cu termene cuprinse între data de 1 ianuarie 2019 şi 15 decembrie 2019 inclusiv până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor;

3. Debitorul depune cererea de anulare a accesoriilor după îndeplinirea, în mod corespunzător, a condiţiilor prevăzute la punctele 1 şi 2, dar nu mai târziu de 15 decembrie 2019 inclusiv, sub sancţiunea decăderii.

Măsura a mai fost aplicată, într-o formă mai restrictivă, în urmă cu doi ani, când s-a bucurat de un real succes. De aceea, invit contribuabilii care au înregistrate, la sfârşitul anului 2018, datorii la bugetul local, să profite de această facilitate fiscală şi să-şi rezolve problema debitelor restante economisind sume importante de bani.

Proiectul nr. 10 (repartizare  locuinţe )

Repartizăm, şi luna aceasta, un lot de locuinţe ANL, un număr de 6 apartamente, conform clasamentului existent, de la poziţia 100 până la poziţia 105. Aşa cum am constatat şi afirmat încă de luna trecută, ne apropiem cu paşi repezi de finalizarea actualului clasament, care cuprinde 131 de solicitanţi eligibili, reuşind, astfel, acordarea de locuinţe ANL tuturor tinerilor din Piatra-Neamţ care au solicitat o locuinţă şi îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege.

Tot astăzi acordăm 4 locuinţe sociale şi 3 locuinţe de necesitate unor familii aflate într-o situaţie socială şi locativă deosebită.

Proiectul nr. 16 (pregătire pârtie de ski)

Începem să pregătim pârtia de ski pentru sezonul de iarnă 2019-2020, în aceleaşi condiţii de administrare din sezonul trecut. Şi în acest sezon, pârtia va fi administrată direct de municipalitatea pietreană, variantă care, anul trecut, a făcut ca pârtia să fie redeschisă şi să funcţioneze un număr de şapte week-end-uri, beneficiind şi de condiţii meteo favorabile.

Pârtia este omologată de Ministerul Turismului, iar pentru a putea fi operaţională, vom încheia contracte pentru serviciul salvamont, pentru exploatarea telescaunului, a tunurilor de zăpadă, respectiv pentru pregătirea stratului de zăpadă corespunzător pentru a se schia în siguranţă. Dacă şi în această iarnă vremea ne va ajuta, vom fi pregătiţi să deschidem pârtia de la Piatra-Neamţ.

Proiectul nr. 18 (administrare Piaţa Mărăţei)

Reluăm procedurile pentru a eficientiza şi a oferi din nou, pietrenilor, Piaţa Mărăţei, la standarde cât mai bune. Reamintesc faptul că, de cele mai multe ori, această procedură a fost blocată în Consiliul Local de către consilierii PSD şi ALDE, iar din acest motiv Piaţa Mărăţei este în starea pe care o putem constata în prezent. Nu vreau să mai insist asupra comportamentului neprofesionist al consilierilor celor două partide, care au blocat sistematic mai multe proiecte benefice pentru oraş. Blocajul ar trebui să dispară de această dată, datorită faptului că, prin prevederile noului Cod Administrativ, obligativitatea pentru votul a două treimi din numărul consilierilor a fost restrânsă la cazul înstrăinării de bunuri.

Dacă procedura se desfăşoară fără piedici, vom scoate, în curând, la licitaţie administrarea Pieţei Mărăţei, pentru a o transforma într-o piaţă de cartier care să ofere locuitorilor zonei posibilitatea de a-şi cumpăra din propriul cartier produsele specifice unei pieţe.

*Răspuns comunicare Ionel Arsene:

Spre deosebire de consilierul judetean PSD Arsene, pentru ca asta este functia pentru care a fost votat pe o lista de partid, eu am fost ales primar prin votul direct al populatiei, spun intotdeauna adevarul, sunt o persoana educata si mi-am facut studiile la timp intr-o unitate de invatamant superior serioasa.

Domnul Arsene minte si  acuză Primaria Piatra Neamț și primarii din șase localități membre ale ADI URBTRANS ( Alexandru Cel Bun, Dumbrava Roșie, Gîrcina, Săvinești , Roznov și Piatra Neamț ) de situația dezastruoasă în care a ajuns societatea Troleibuzul SA, culmea, societate în care Consiliul Județean, condus de d-l Arsene, este acționarul majoritar ( 97.84 % din acțiuni).Cum ar putea Primaria Piatra Neamț să se facă vinovată de dezastrul unei societati pe care NU o deține?!?!?!?!? Mă întreb până unde poate merge minciuna și cine-l mai crede pe domnul Arsene? După ce ne-a mințit mai bine de trei ani, probabil că nimeni, nici macar cei care îi scriu comunicatele, domnia sa fiind mai mult prin București. Ne minte pe toți dar nu mai păcălește pe nimeni !
Ați distrus Troleibuzul, domnule Arsene și ați afectat grav transportul public de persoane în zona în care operează societatea de transport controlată de instituția pe care o conduceți ! Nu o spun doar eu, o spun și ceilalți primar ( parte chiar din partidul dumneavoastră) pe care îi acuzați acum pe nedrept. Spuneți-i celui care vă scrie comunicatele să nu mai mintă și să nu mai omită faptul că societatea Consiliului Județean Neamț, Troleibuzul SA înregistrează de ani de zile pierderi de 800.000 de lei pe lună, pe care le-ați plătit din banii noștri, ai celor din județul Neamț, și nu ați luat nicio masură. Vă fac un calcul simplu: dacă doar în ultimile 39 de luni, adică de când sunteți președintele Consiliului Județean, nu aruncați în vânt, pe ineficiența societății județene cei 31.000.000 lei ( aproximativ 6.600.000 euro ) dați din banii cetățenilor, cu acești bani ați fi cumpărat cel putin 20 de autobuze electrice noi cu care s-ar fi asigurat un transport așa cum merităm și nu mai plateați ,,subvenție „la o societate publică. Transportatorii privați de persoane care operează în zonă realizează un transport de calitate mai bună, la același tarif al biletului, dar fără ,,subventie” din banii publici, adică ai
noștri. Deci se poate domnule Arsene, dar nu vreți !

Spre deosebire de dumneavoastră, eu mă gândesc la pietreni, mă lupt pentru ei să aibă un transport public de calitate și să nu platească pentru asta sume colosale din banii lor, pentru a nu plati și incompetența dumneavoastră, domnule Arsene!

**Am văzut că astăzi este convocată o nouă ședință a Consiliului Județean în care urmează să se repartizeze cota de 7,5% din I.V., care se află la dispoziția Consiliului Județean, pentru echilibrarea bugetelor locale.

Solicit public președintelui Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene și consilierilor județeni PSD să înceteze să își mai bată joc de pietreni și să aloce, în ședința Consiliului Judetean de astăzi, sumele care i se cuvin municipiului Piatra Neamț. Nu este corect, așa cum am mai explicat, ca municipiul Piatra Neamț să primească doar modica suma de 100.000 de lei! Sper ca măcar acum domnul Arsene și PSD Neamț să înțeleagă că banii publici se împart în mod echitabil, în funcție de necesitățile fiecărei comunități și nu pe criterii politice!

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate