[VIDEO] Conferință de presă Dragoș Chitic, 24.10.2019

1

Conferinta de presa susținută de primarul Dragoș Chitic, pe tema proiectelor de hotărâre care vor fi supuse aprobării în ședinta ordinară a Consiliului Local Piatra-Neamt, din aceeași zi.

Alocarea unor sume de bani pentru Târgul de Turism şi sărbătorile de iarnă

 Municipiul Piatra-Neamţ va fi prezent şi la ediţia din această toamnă a Târgului de Turism al României, cea mai importantă manifestare naţională din industria turismului, organizat la Bucureşti, la Romexpo, în perioada 14 – 17 noiembrie 2019. Suma alocată pentru participarea la acest eveniment este de 30.000 de lei.

Participarea la târgurile de turism oferă vizibilitate, prin promovarea obiectivelor turistice ale oraşului nostru, a evenimentelor anuale, a ofertelor agenţilor economici locali din domeniul turismului.

Participarea constantă a Municipiului Piatra-Neamţ la Târgurile de Turism a jucat un rol important în creşterea numărului de turişti care au vizitat oraşul nostru. Vorbim de o creştere, în ultimul an, cu 17.3 % a numărului de turişti, de la 54.953 – în 2017, la 64.469 – în 2018.

 Finanţăm, şi în acest an, manifestările organizate cu ocazia sărbătorii de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României. Şi în acest an am transmis invitaţii de participare către oraşele înfrăţite cu Municipiul Piatra-Neamţ. Suma alocată este de 28.000 de lei.

Pregătim şi manifestările dedicate Crăciunului şi Anului Nou, prin alocarea sumelor de bani necesare.

Caravana lui Moş Crăciun, spectacolul de Revelion la Curtea Domnească şi focul de artificii sunt manifestări de tradiţie pentru oraşul nostru, pe care le oferim pietrenilor cu ocazia sărbătorilor de iarnă şi a Anului Nou. Sumele alocate sunt: 30.000 de lei pentru Caravana lui Moş Crăciun şi 75.000 de lei pentru spectacolul de Revelion şi focul de artificii de la cumpăna dintre ani.

Concursul Internaţional de Interpretare Muzicală „Emanuel Elenescu”

 Un eveniment cultural deosebit, devenit tradiţie la Piatra-Neamţ, este Concursul Internaţional de Interpretare Muzicală „Emanuel Elenescu”, ajuns la ediţia a XXIX-a, care se va desfăşura în perioada 28-30 noiembrie 2019. Evenimentul este organizat de Liceul de Arte „Victor Brauner”din Piatra-Neamţ şi va beneficia de o susţinere financiară din partea municipalităţii pietrene, în valoare de 15.000 de lei.

Concursul Internaţional de Interpretare Muzicală „Emanuel Elenescu” este un eveniment care sprijină afirmarea tinerelor talente, iar ediţia din acest an se adresează unui număr de peste 600 de concurenţi din ţară şi din străinătate, cu vârste cuprinse între 6 şi 19 ani, aparţinând instituţiilor de învăţământ cu profil în domeniul muzical.

Servicii şi activităţi de deszăpezire şi societatea prestatoare a acestora

Ne pregătim pentru sezonul rece, pentru iarnă. În acest sens, am transmis Societăţii Publiserv să finalizeze reparaţiile care necesită mixtura asfaltică sau betoane şi să pregătească străzile din oraş pentru iarnă, pentru a asigura condiţii de trafic cât mai bune în privinţa calităţii străzilor.

  Aprobăm, în această şedinţă, Planul operativ de acţiune, Programul de măsuri pentru perioada noiembrie 2019 – martie 2020 şi constituirea Comandamentului Local de Iarnă.

Conform contractului existent, deszăpezirea, în această iarnă, va fi asigurată de Societatea Publiserv, căreia i-am solicitat să-şi pregătească utilajele, forţa de muncă necesară şi stocuri de material antiderapant. Activitatea de deszăpezire va fi organizată  24 de ore din 24, în schimburi de 12 ore, cu ofiţer de serviciu care va asigura şi dispeceratul non-stop, dispecerat ce va putea fi apelat telefonic de către cetăţenii oraşului pentru semnalarea problemelor legate de zăpadă şi polei. Societatea prestatoare a serviciului de deszăpezire va avea o convenţie încheiată cu Administraţia Naţională de Meteorologie, pentru a afla zilnic prognoza şi avertizările meteo.

Sunt 17 utilaje care vor interveni pentru deszăpezire, împrăştiere de material antiderapant şi transportul zăpezii deservite de personal organizat în schimburi. Toate utilajele de intervenţie vor fi dotate cu dispozitive GPS, prin intermediul cărora se poate urmări, în timp real, activitatea utilajelor de deszăpezire, atât de personalul cu atribuţiuni de la Publiserv, cât şi de la Primăria Piatra Neamţ.

Comandamentul Local de Iarnă este constituit la nivelul Primăriei Piatra Neamţ, va monitoriza activitatea de deszăpezire a oraşului şi se va întruni ori de câte ori va fi necesar pentru rezolvarea problemelor generate de ninsori şi temperaturi scăzute.

Modernizarea străzilor în Piatra-Neamţ

Un număr de 25 de străzi din Municipiul Piatra-Neamţ vor fi reabilitate/modernizate în perioada imediat următoare, printr-un proiect câştigat de Primăria Piatra-Neamţ, aprobat pentru finanţare în cadrul Fondului de Dezvoltare şi Investiţii.

Vom reuşi, astfel, să modernizăm un lot important de străzi din aproape toate cartierele oraşului nostru dintre care: strada Bâtca Doamnei – o promisiune făcută locuitorilor din acea zonă, strada Fermelor şi Strada Bistriţei – două străzi intens circulate, care fac parte din centura oraşului, strada Ciocârliei, strada Nufărului, strada Progresului etc.

  Valoarea totală a proiectului este de 14.98 milioane de lei, cu TVA inclus.

Modernizarea străzilor din Piatra-Neamţ a reprezentat una dintre priorităţile mandatului meu de primar şi mă bucur că am reuşit să câştigăm acest proiect, prin care vom moderniza 25 de artere importante din oraşul nostru. La acest program se vor adăuga proiectele europene de modernizare a unor bulevarde importante din oraş şi investiţiile constante din bugetul local, iar astfel vom ajunge, curând, la atingerea obiectivului propus – Piatra-Neamţ, un oraş cu toate străzile asfaltate.

Rezolvarea situaţiei Troleibuzul, societate a Consiliului Judeţean Neamţ

  Aşa cum am promis, m-am implicat personal în găsirea soluţiilor corecte şi legale pentru rezolvarea problemei transportului public de persoane generate de situaţia dificilă în care a fost adusă societatea Consiliului Judeţean Neamţ, Troleibuzul SA. Propunem o soluţie care ar putea rezolva această problemă, este o mână de ajutor întinsă Societăţii Troleibuzul, în speranţa că şi acţionarul majoritar, Consiliul Judeţean Neamţ, va înţelege că trebuie să se implice pentru a rezolva această gravă problemă care afectează locuitorii din Municipiul Piatra Neamţ şi din alte 5 localităţi limitrofe: Gârcina, Alexandru cel Bun, Dumbrava Roşie, Săvineşti şi Roznov.

 Primăria Piatra Neamţ va vira lunar, în contul Societăţii Troleibuzul, începând cu luna noiembrie, o sumă de 200.000 de lei, sub formă de gratuităţi acordate persoanelor vulnerabile din Piatra-Neamţ, aşa cum se procedează în alte oraşe importante din ţară (Iaşi, Botoşani etc.).

 Şi celelalte primării membre ale AdiUrbTrans şi-au exprimat disponibilitatea unor alocări financiare pentru transportul public de persoane din localităţile lor, dar nu la nivelul aberant solicitat acum de Societatea Troleibuzul SA.

Aştept şi din partea Consiliului Judeţean implicare în societatea de transport care îi aparţine, pentru rentabilizarea acesteia şi reducerea costurilor nejustificate. Există soluţii ca Societatea Troleibuzul să reducă diferenţa lunară între venituri şi cheltuieli la jumătate, adică de la 800.000 de lei pe lună la doar 400.000 de lei sau chiar mai puţin. Şi vă spun lucrul acesta în cunoştinţă de cauză, din discuţiile cu persoanele avizate. Doar să se dorească din partea Consiliului Judeţean Neamţ, proprietarul Societăţii Troleibuzul şi decidentul pentru măsurile care să restabilească societatea. Aşadar, Primăria Piatra-Neamţ va plăti jumătate din această sumă, rezultată în urma aplicării măsurilor de rentabilizare, rămânând ca cealaltă jumătate să fie asigurată de celelalte entităţi membre ale AdiUrbTrans, inclusiv de către Consiliul Judeţean Neamţ, prin mijloace care să respecte legile în vigoare, pentru că există.

Dacă Consiliul Judeţean Neamţ nu va fi capabil să găsească soluţii pentru reducerea cel puţin la jumătate a diferenţei între venituri şi cheltuieli, vom găsi noi, cei din UrbTrans, prin auditul de performanţă pe care l-am propus la Societatea Troleibuzul. Toţi primarii celor 6 localităţi membre UrbTrans şi-au exprimat nemulţumirea faţă de valoarea de 800.000 de lei a compensaţiei cerute de Societatea Troleibuzul şi au cerut reducerea cu cel puţin jumătate a acestei sume. Toţi au fost de acord cu propunerea mea de a realiza un audit de performanţă la Societatea Troleibuzul, care ne va arăta cum poate fi redusă această sumă.

 Aşadar, în urmă măsurii propuse de Primăria Piatra-Neamţ, întindem o mână de ajutor şi se face, astfel, un pas important în rezolvarea problemei transportului public în Piatra Neamţ şi cele 5 localităţi limitrofe, membre ale AdiUrbTrans. Aştept şi din partea factorilor decizionali pentru Societatea Troleibuzul, în principal de la Consiliul Judeţean Neamţ, acelaşi gen de abordare şi implicare pentru a rezolva această problemă.

Prin măsura propusă azi de municipalitatea pietreană corectăm şi decizia eronată şi inumană, aberantă a Societăţii Troleibuzul, care a limitat numărul de călătorii pentru persoanele care beneficiază de gratuităţi la doar 10 pe lună. De la 1 noiembrie, prin aportul Primăriei Piatra-Neamţ, vor fi asigurate 60 de călătorii gratuite pe lună pentru elevi, pensionari şi celelalte categorii sociale beneficiare de gratuitate la transportul public din Municipiul Piatra-Neamţ.

Referitor la solicitarea  cresterii de tarif de la 2.5 lei la 3 lei pentru biletul de transport public consider ca este o lipsa de respect față de pietreni. Știm că societățile subordonate Consiliului Județean, APASERV, iar acum și Troleibuzul, din cauza ineficienței și dezinteresului acționarului majoritar Consiliului Județean, solicită populației tarife impovărătoare, dar nu vom accepta niciodată să fim orașul cu cel mai mare pret la biletul pentru  transportul public de persoane în județul adus de actuala conducere a Consiliului Județean pe ultimul loc din țară la nivelul veniturilor.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. VLAD spune

    In tot orasul se sapa santuri atat pe trotuare cat si pe strazi si Primarul Chitic spune ca se modernizeaza strazile orasului .Unde sunt numeroasele proiecte semnate si trambitate de acest
    primar.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate