Viața online a elevilor din Poiana Teiului

0

În contextul pandemiei Covid 19 , imediat după suspendarea cursurilor am căutat soluții pentru continuarea învățării și pentru menținerea legăturii claselor , atât între profesori și elevi , cât și între copii. Cel mai la îndemână ne-a fost crearea grupurilor de lucru Whatsapp: unii diriginți au creat clase , alți profesori și-au creat grupuri de lucru pe discipline . Alternativ s-a lucrat și pe grupuri Messenger – asociate Facebookului. Elevii au fost receptivi , profesorii – în mare parte – implicați , așadar m-am gândit că ar fi bine să avansăm un pic , deoarece e greu să urmărești pe Whatsapp sau pe Messenger sute de mesaje … De la începutul lunii aprilie am obținut numele de domeniu al școlii – sciustinpirvu.ro ( prin achizitie de pe SICAP) , apoi am activat contul GSuite al școlii . A urmat o muncă titanică – pentru că nu avem informatician , ca multe alte școli din mediul rural – aceea de a crea conturi pentru profesori și elevi, apoi aceea de a crea clasele , cu toate disciplinele, pe platforma Google Classroom si de a-i invita acolo pe elevi și pe profesori. Am utilizat aplicatiile ADMA și SIIIR pentru a genera niște coduri de acces pentru cadre didactice și elevi , apoi le-am activat manual- lucru deloc ușor , având în vedere că au fost generate conturi pentru toți elevii școlii ( de la clasa pregătitoare până la clasa a VIII-a , în total 325 de copii, fără preșcolari ). Deși puțin sceptici la început, au reușit să intre , rând pe rând în clasele online. E destul de dificil pentru cei care nu au mai lucrat pe platforme , dar atât cadrele didactice cât și elevii s-au adaptat la noile cerințe treptat.
In momentul de față există o mică parte a elevilor care nu au deloc acces la internet ( 35 ), iar 121 de copii folosesc ocazional telefonul părinților. Restul elevilor dețin un dispozitiv propriu – cei mai mulți , telefon. E greu , fără tabletă sau laptop, pentru că ecranul telefonului este mic, copii au dispozitive neperformante și cei mai mulți intră cu greu la lecțiile video sau nu pot deschide documentele de pe Classroom . Activități de învățare se desfășoară la toate disciplinele , elevii primind feed-back de la profesori zilnic. Sigur că sunt și situații, puține la număr, în care elevii nu doresc să participe la lecții sau nu își rezolvă sarcinile de lucru , însă acestea sunt cazurile care se întâlneau în clase și în scoala obișnuită. Există o mică parte a elevilor care au luat deja vacanță – nefiind activi la ore- însă sunt destul de mulți – la fiecare clasă- care sunt silitori și cărora chiar a început să le placă lucrul pe platformă. Pentru aceștia merită să lucrăm , chiar dacă uneori , programul de lucru al cadrelor didactice este cu mult prelungit. Din acest punct de vedere trebuie să ne mândrim că suntem printre primele școli din mediul rural care au început relativ devreme să lucreze pe o platformă, iar participarea cadrelor didactice este de 100% . Avem profesori buni și motivați, dar rezultatele depind nu numai de implicarea acestora , ci și de cea a părinților , care trebuie ”să-i trimită la școală ” – fie ea și online.
Pentru a oferi tuturor elevilor șanse egale la educație , am solicitat primăriei si consiliului local al comunei să ne sprijine în achiziționarea unor tablete sau alte dispozitive pentru elevii fără posibilități materiale. Din nefericire, deși au trecut mai bine de trei săptămâni, aleșii locali s-au gândit că școala nu este o prioritate și nu au aprobat solicitarea noastră.
În aceste momente nu doar continuăm învățarea, ci ne și străduim să asigurăm condițiile igienico-sanitare pentru revenirea elevilor la programul de pregătire și pentru desfășurarea examenului de Evaluare Națională.
Se va face dezinfecția scolilor și microbuzelor înainte de data de 2 iunie, asigurate de Primărie.
Conform ordinului comun al Ministerului Educației și Cercetării și al Ministerului Sănătății din 08.05.2020, trebuie respectate o serie de măsuri stricte, care înseamnă procurarea unor materiale și existența unor fonduri . Și în această direcție am întâmpinat dificultăți , deoarece de la Consiliul Local am primit bani pentru achizitia unor uscătoare de mâini , un serviciu de dezinfecție a școlii și 1000 de lei pentru materiale de dezinfecție , fonduri insuficiente deoarece pentru primirea elevilor sunt necesare și alte materiale , cum ar fi : termometre cu infraroșu, covorașe dezinfectante pentru intrare, dispensere și dezinfectanți de mâini la intrarea în sălile de clasă , săpun și hârtie igienică zilnică, benzi pentru marcarea culoarelor de trecere, solutii pentru curățenie pe baza de clor sau alcool , recipiente pentru colectarea măștilor uzate etc, toate acestea depășind cu mult pragul de 1000 de lei . Când ne gândim că din septembrie vom avea nevoie de mai multe materiale pentru curățenie și igienă , nu știm la cine să mai apelăm, dacă autoritățile locale nu vor găsi soluții pentru asigurarea fondurilor necesare școlilor.

Din primele statistici , elevii claselor a VIII-a sunt puțin dezorientați și e normal să fie așa. Sunt prima generație de elevi care se despart fără a avea parte de ora festivă și primii care vor da un examen cu masca la gură . Dar, fiind un pas decisiv în viață , fiecare îi acordă o importanță deosebită , cu speranța că vor avea parte, măcar în viitorul apropiat, de normalitate.
Atât elevii de la Școala Gimnazială Petru Vodă cât și cei de la Școala Gimnazială ”Iustin Pîrvu” Poiana Teiului vor participa la programul de pregătire , pe care îl vom organiza respectând prevederile legale și măsurile igienico-sanitare corespunzătoare. Totodată părinții pot decide dacă îi vor lăsa sau nu la pregătire, analizând cu atenție relația beneficiu- risc . Dat fiind faptul că în comuna noastră nu au fost cazuri confirmate de Covid-19 și nici persoane carantinate , sperăm că activitatea noastră va decurge normal.
Cei mai mulți dintre elevii noștri sunt mulțumiți de felul în care se lucrează , sunt activi și interesați. Pentru ceilalți , învățarea continuă , dar fără posibilitatea de ne vedea online Dacă vom obține sprijin de la autoritatea locală, vom fi cu toții fericiți.

Le dorim tuturor elevilor și profesorilor sănătate și speranță! Abia așteptăm să ne revedem la școală!

Director,
Prof. Deleanu Mariana

Sursa: ZiarBicaz.RO

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate