Vești proaste pentru șoferii care au alte preocupări la volan

0
FOTO: MAI

Noul proiect de lege nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice modifică legislaţia ȋn acest sens şi prevede interzicerea, ȋn timpul mersului, a ţinerii ȋn mână sau a folosirii cu mâinile ȋn orice mod, nu doar a telefonului mobil, ci şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de ȋnregistrare ori redare text, foto sau video ( de exemplu tabletele).

Motivul emiterii actului normativ este constituit de faptul că la momentul intrării ȋn vigoare a normei iniţiale, dispozitivele aveau ca funcţii, de regulă, doar vorbitul liber, vocal sau transmiterea mesajelor text. Ȋntrucât funcţionalitatea telefonului mobil precum şi a celorlalte dispozitive electronice mobile s-a extins considerabil ( foto, filmare, convorbire video, mp3, mp4 playere, scanner de documente, utilizare internet/ reţele sociale, consolă mobilă de joc, etc), s-a constatat faptul că folosirea telefonului mobil inteligent precum şi a celorlalte dispozitive enumerate prezintă un factor de risc major pentru siguranţa rutieră prin distragerea atenţiei conducătorilor auto. Astfel, şoferul care utilizează telefonul mobil , ȋn mod automat ȋşi va muta privirea de la drum la diplay-ul telefonului, sau va lua ambele mâini de pe volan, ceea ce, ȋn cele mai multe cazuri, se soldează cu incidente mai mult sau mai puţin majore.

Acum, legislaţia prevede că șoferilor „le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când se află în timpul mersului, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip <<mâini libere>>”, iar noua prevedere ar urma să fie: „în timpul mersului, conducătorului de vehicul îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil, precum și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”.

Cei care nu se conformează riscă între 9 și 20 de puncte amendă (clasa a IV a) şi șase puncte de penalizare. În plus, sancțiunea cu amendă va fi aplicată și celor pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, de exemplu bicicliștii.

De asemenea, se introduce sancţiunea de 4-5 puncte amendă (clasa II) şi suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile în situația în care se încălcă norma de conduită prohibitivă în același timp cu o regulă pentru circulația vehiculelor, având în vedere că în acest caz gradul de pericol social crește, se mai arată în proiectul normativ.

Propunerile, sugestiile si opiniile persoanelor interesate pot fi transmise în termen de 20 zile calendaristice, calculate de la data publicării anunțului (10.01.2019), pe adresa de e-mail dgj_transparenta@mai.gov.ro.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate