Verificari OPC la comercializarea combustibililor solizi

0

In perioada  17.01.2011 – 21.01. 2011, in conformitate cu Programul tematic pe trim I 2011 al ANPC, s-a fost desfăşurat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea combustibililor solizi.

In actiunea de verificare au fost cuprinsi un numar de 13 operatori economici cu activitate de productie si/sau comercializare lemne de foc, brichete din rumegus de lemn, pelete din rumegus de lemn. Abateri de la prevederile legale din domeniul protectie consumatorilor s-au evidentiat la toti cei 13 operatori economici.

In perioada de derulare a actiunii tematice de control nu au fost identificati operatori economici care comercializeaza carbuni.

Constatari facute:

nu s-au afisat informatiile referitor la TEL-INFO CONSUMATOR la un numar de 4 operatori economici;

-pe site-ul unui operator economic nu este prezentat, pe prima pagina, un link vizibil catre adresa oficiala de web a Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.

La operatorii economici care comercializeaza lemne de foc s-au constatat abateri de la prevederile legale, dupa cum urmeaza:

– la un operator economic nu se afiseaza nicio informatie privind caracteristicile principale ale produsului ( esenta, mod de prezentare –dimensiuni, umiditate) pretul cu TVA  ( pe tona/metru ster/metru cub) si nici costul transportului până la reşedinţa cumpărătorului / consumatorului şi condiţiile;

– la 2 operatori economici nu sunt afisate informatiile referitor la costul transportului ( in speta, pentru distante mai mici de 10 km si cantitati mai mari de 5 m³ transportul este inclus in pret);

– La 2 opetarori economici care comercializeaza capete de lemn rezultate din activitatea de productie –lemn de foioase, nu sunt oferite informatii despre principalele caracteristici (esenta, umiditate, forma de prezentare).

Un numar de 6 operatori economici din cei verificati produc si comercializeaza brichete din rumegus, constatandu-se ca nu se respecta prevederile legale privind informarea, astfel:

– exista neconcordante intre distribuitorul marcat pe eticheta aplicata si cel care face in realitate distributia;

-la un producator de brichete din rumegus -lipsa instructiunilor de depozitare, a esentei lemnului rumegusului ( pe eticheta scrie doar “brichete din lemn -100% ecologic, fara aditivi”);

-la un distribuitor -nu s-a regasit informatia referitor la esenta lemnului rumegusului;

-la un operator economic intreaga cantitate de brichete din rumegus de brad se comercializeaza in vrac, nefiind oferita nicio informatie referitor la caracteristicile principale ale produsului (esenta lemnului rumegusului, dimensiuni, umiditate, putere calorica), nu se afiseaza pretul si nici informatia referitor la transportul produsului si costul acestuia;

-la un operator economic  nu s-a afisat pretul de vanzare.

La cei 2 operatori economici verificati care desfasoara activitate de productie si comercializare a produselor pelete din rumegus s-au constatat urmatoarele abateri:

– pelete din fag, ambalate in saci de polietilena de 15 kg pe care sunt marcate principalele caracteristici tehnice ale produsului, dar numai in limba italiana, nu sunt marcate datele de identificare ale producatorului;

-desi esenta lemnului rumegusului este brad 100%, pe eticheta aplicata ambalajului se inscrie “brad pur” si “brad si fag”. Ambii producatori au ca piata principala de distributie Italia.

Ca urmare a constatarilor facute s-au dispus urmatoarele:

-oprirea temporata de la comercializare a produselor cu abateri, in cantitate de 333855 kg si in valoare de 103420 lei;

– un numar de 11 avertismente si un numar de 4 amenzi contraventionale in valoare totala de 8100 lei.

Stiri Neamt

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate