Verificari OPC la comercializarea benzinei şi motorinei în staţiile de distribuţie

0

În perioada  14.03.2011-23.03.2011, a fost desfăşurata o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la  comercializarea benzinei şi motorinei în staţiile de distribuţie.

In actiunea de control au fost cuprinsi un numar de 11 operatori economici  ce administreaza statii de distributie a carburantilor din Piatra Neamt, Roman, Tg Neamt si mediul rural.

Abateri de la prevederile legale din domeniul protectiei consumatorilor s-au constatat la toti cei 11 operatori economici. Din cantitatea totala de 182642 litri de carburant supusa verificarii, s-a constatat ca pentru o cantitate de 162648 litri nu se respecta, in totalitate, prevederile legale la comercializare, ceea ce reprezinta un procent de 89,00 %.

Principalele abateri constatate

Informarea incorecta sau incompleta a consumatorilor a fost abaterea care s-a evidentiat la toti cei 11 operatori economici si pentru care, in unele situatii, s-a putut interveni pentru corectare, la data si ora controlului, sau au fost necesare demersuri ulterioare pentru a se clarifica aspectele constatate.

In mod special, se evidentiaza modul de informare a consumatorilor cu privire la tipul de benzina sau motorina comercializate, prezentate doar cu denumiri comerciale diferite fara a se indica consumatorilor si caracteristicile tehnice ale acestor produse care le diferentiaza de alte tipuri existente, simultan sau anterior, la comercializare.

Nu este afisata, in toate cazurile, la pompa de distributie, informatia privind continutul de biocarburant.

La produsul motorina nu este afisata temperatura limita de filtrabilitate.

La 4 statii de distributie a carburantilor, nu sunt afisate pentru sortimentele de carburanti comercializate informatii privind caracteristicile acestora: denumirea exacta, cifra octanica/cetanica, norma de poluare a motoarelor autovehiculelor carora le este adresat produsul, continutul de biocarburant.

La o statie de distributie s-a constatat neconcordanta intre informatiile afisate pe panoul exterior al statiei si cele existente la pompe.

Pentru doua marci comercializate, benzina si motorina, nu s-au prezentat declaratiile de conformitate si rapoartele de incercari, pe loturi de produs, care sa sustina informatiile transmise consumatorilor prin afisarea la pompele de distributie.

Desi, in conformitate cu prevederile legale, incepand cu 01.01.2011 se admite introducerea pe piata numai a carburantilor cu continut minim de biocarburant de 5%, au fost identificate statii care afiseaza “continut de biocarburant 0%.

Preturile carburantilor comercializati sunt afisate doar pe panoul central de la intrarea in statie; la pompa preturile sunt accesibile doar atunci cand aceasta se utilizeaza – la 2 operatori economici..

Referitor la modul de afisare a preturilor, s-a mai constatat faptul ca 2 operatori economici nu utilizeaza si panouri exterioare pentru aceasta informatie. La un operator economic, pe panoul exterior sunt afisate preturile doar pentru doua tipuri de carburant din cele 4 comercializate.

La nicio statie din cele verificate nu sunt afisate informatii privind eventualele contraindicatii ale utilizarii carburantilor aditivati, se prezinta doar avantajele.

Nu in toate cazurile, carburantii comercializati sunt insotiti de declaratii de conformitate si rapoarte de incercari care sa confirme faptul ca acestea indeplinesc cerintele impuse de legislatia in vigoare (detin certificate si Licente RAR, acestea sunt in cadrul termenului de valabilitate si ca indeplinesc cerintele tehnice din standardele de produs)

In doua cazuri, nu s-a putut face dovada, prin rapoarte de incercari, ca sunt indeplinite conditiile de a avea un continut minim de biocarburant de 5% in volum. Astfel, pentru 2 sortimente de motorina comercializate la pompele de distributie era afisata informatia ”continut de biocarburant 0% in volum” , fapt confirmat si de rapoartele de incercari prezentate pentru aceste doua tipuri de motorina. In rapoartele de incercari  la caracteristica “continut de esteri metilici ai acizilor grasi)” valoarea prevazuta este max 7 % v/v, iar valoarea determinata este 0%, deci practic, produsul nu contine biocarburant.

In cadrul unei campanii promotionala pentru promovarea unui tip de carburant, in publicitatea oferita prin pliante si afise nu se prezinta locul unde poate fi consultat regulamentul promotiei, doar se face trimitere la site-ul operatorului economic.

Ca urmare a constatarilor efectuate s-au dispus urmatoarele:

– oprirea temporara de la comercializare a produselor benzine si motorine in cantitate de 162648 litri si in valoare de 304508,0 lei pana la remedierea deficientelor constatate ( in cea mai mare parte neconformitatile au fost remediate pe parcursul derularii actiunii de control);

– un numar de 3 avertismente si un numar de 8 amenzi contraventionale in valoare totala de 19000, 0 lei.

Sfaturi pentru consumatori:

La achizitionarea carburantilor trebuie sa verificati:
• existenta pretului carburantilor;
• existenta informatiilor privind tipul de carburant la fiecare pompa (benzina-cifra octanica, continut biocarburant, aditivare, motorina-temperatura filtrabilitate etc.), in lipsa vor fi cerute informatii de la personalul statiei.

Stiri Neamt

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate