Verificari OPC la articolele destinate cresterii copilului

0

 

În conformitate cu Programul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor privind tematicile de control pe trimestrul al III-lea 2011, in perioada 29.08–05.09.2011, in judetul Neamt s-a desfăşurat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale la comercializarea articolelor de puericultură (paturi fixe şi paturi pliante, de uz casnic pentru copii, scaune înalte pentru copii, cărucioare pentru copii, mese de înfăşat de uz casnic, leagăne de uz casnic, ţarcuri de uz casnic, scaune de copii, pentru biciclete etc).

Au fost cuprinsi in actiunea de verificare un numar de 5 operatori economici cu activitate de comercializare, constatandu-se abateri de la prevederile legale la toti operatorii economici. Valoarea produselor cu abateri este de 11720,0 lei.


Principalele abateri constatate:

 

Nerespectarea prevederilor OG nr. 21/1992 (r2) privind protecţia consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare, privind  informarea consumatorilor  asupra caracteristicilor esenţiale ale produselor, în mod complet, corect şi precis:

-carucioare si patuturi, masa de infasat, scaunel copii, tarc patut, premergatoare, patuturi tip casa si tip masinuta nu au marcate, pe niciun suport – ambalaj, produs sau documentatia insotitoare, denumirea producatorului/ distribuitorului;

-informatiile nu sunt traduse in limba romana. In unele cazuri, sunt prezentate pe foi volante numai schemele de asamblare a elementelor componente fara niciun text scris.

Nerespectarea prevederilor Legii nr. 245/2004 (r1) privind securitatea generală a produselor de a asigura consumatorii că produsele puse pe piaţă sunt sigure:

3.1 Paturi fixe si paturi pliante de uz casnic pentru copii  -produsele patut tip casa si patut tip masina ( paturi fixe) la care instructiunile de montare si  intretinere  sunt prezentate, pe o foaia volanta, schematic fara un text scris. Tot pe aceasta foaie volanta sunt inscrise si cateva caracteristici, avertizari si informatii privind garantia acordata si conditiile in care aceasta este valabila, dar toate aceste informatii sunt numai in limbi straine.

3.2. Scaune inalte pentru copii -produse fara a avea marcate niciun element de identificare si caracterizare. Pe o bara de sustinere a produsului s-au regasit atentionari privind categoria de varsta si greutate pentru care sunt recomandate, dat toate aceste inscrisuri sunt numai in limbi straine, iar foile volante ce insotesc produsul contin doar schematic modul de asamblare.


3.3 Carucioare pentru copii – nu se ofera consumatorilor toate informatiile  minime obligatorii pentru a reduce posibilele consecinte ale riscurilor previzibile. Acolo unde au fost identificate marcaje aplicate direct pe produs, fie prin etichete textile fie prin etichete de hartie, s-au constatat ca fiind indicate doar varsta si greutatea utilizatorului si/sau faptul ca este obligatorie utilizarea in prezenta si sub supravegherea unui adult, respectiv a nu se folosi pe strazi si a nu fi amplasat aproape de o sursa de foc. Pe produs informatiile sunt marcate numai in limba engleza. Pentru aceste produse, operatorii economici de comercializare au prezentat, sub forma unei foi volante, instructiuni de folosire a caruciorului care contin si unele avertismente, dar in numar mult prea mic fata de cele indicate ca fiind obligatorii prin standardul de produs. La niciun operator econoomic de comercializare nu s-au regasit informatiile obligatorii pentru punctul de vanzare.

3.4 Mese de infasat de uz casnic -masa de infasat care nu avea niciun marcaj si nici un document insotitor (manual de utilizare sau instructiuni prezentata sub alta forma). La punctul de vanzare nu sunt afisate niciun fel de informatii.

3.5.Leagane de uz casnic – leagane care nu au niciun fel de marcaj aplicat pe produs , pe ambalaj si, de asemenea, nu se ofera sub nicio forma informatii prvind utilizarea, intretinerea si riscurile previzibile, prin avertismente.

3.6.Tarcuri de uz casnic pentru copii -tarcuri pentru copii care au aplicata o eticheta textila pe care exista inscrisa doar o singura avertizare privind asigurarea masurilor adecvate de siguranta pentru copii –informatia este inscrisa doar in limba engleza. Pe foile volante, informatiile privind asamblarea si avertismentele in utilizare nu sunt facute si in limba romana.

3.7. Scaune de copii, pentru biciclete –nu au fost identificate aceste produse.

La toate produsele cuprinse in actiunea de verificare nu au fost prezentate declaratii de conformitate care sa ateste faptul ca produsele au fost testate si ca indeplinesc cerintele esentiale de securitate

Nerespectarea prevederilor Legii nr. 449/2003 privind vânzarea produselor şi garanţiile asociate acestora – nu se ofera  informatii  legate de garantie si, implicit, conditiile de acordare a acesteia la toate produsele.

Nefisarea la loc vizibil a unei plachete cu numarul de telefon TELCONS

Ca urmare a constatarilor efectuate s-au dispus urmatoarele:

-oprirea temporara de la comercializare a produselor neconforme in valoare totala de 11720,0 lei;

– un numar de 4 avertismente si 5 amenzi contraventionale in valoare totala de 13000,0 lei.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate