Vasile Pruteanu: vom realiza două parcuri tehnologice în Neamţ prin parteneriat public – privat

13

Având în vedere faptul că în ultimii 20 de ani, în Neamţ s-au desfiinţat firme mari, în care lucrau mii de oameni, planul meu pentru următorul mandat este să atrag cât mai mulţi agenţi economici într-un singur loc pentru a crea locuri de muncă şi pentru a stimula producţia şi cercetarea în orice domeniu“, a spus Vasile Pruteanu referindu-se la planurile de viitor.
Gândirea preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ cuprinde realizarea a două parcuri industriale, unul în zona Piatra Neamț și unul în zona Roman. Un astfel de loc reprezintă o zonă dedicată activităţilor preponderent industriale, însă şi de prestări servicii, de birouri ori unor diverse antrepozite, care este situată de obicei în afara perimetrelor rezidenţiale.
Elementul definitoriu al unui parc tehnologic este aducerea împreună, într-un singur loc, a instituţiilor de cercetare aflate în strânsă legătură cu structurile de învăţământ superior, organisme de afaceri şi guvernamentale şi gestionarea interrelaţiilor dintre aceste grupuri. Parcurile sunt complexe tehnologice şi economice ce pot găzdui centre de cercetare ştiinţifică, cuiburi tehnologice şi de inovare, pot oferi pregătire continuă, prognoze.
Crearea unui parc industrial implică în mod obişnuit asocierea uneia ori mai multor societăţi comerciale cu o autoritate publică locală.
Potrivit legislaţiei româneşti aplicabile, şi anume Ordonanţa de Guvern nr. 65/ 2001 privind constituirea şi funcţionarea parcurilor industriale (OG 65/2001), este vorba de asocierea în participaţiune între autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, agenţii economici, institutele de cercetare-dezvoltare şi/sau alţi parteneri interesaţi.
Un astfel de loc este extrem de interesant şi pentru statul român din mai multe motive. Statul este cointeresat în dezvoltarea unor zone industriale, întrucât acestea constituie adevărate pârghii pentru ieşirea dintr-o situaţie marcată de condiţii economice dificile, precum şi pentru reducerea disparităţilor economice între diferite regiuni. De asemenea, statul poate îmbina obiectivele pe termen lung de amenajarea teritoriului cu cele ale unei politici de industrializare eficientă pe termen scurt.
Mai mult, dezvoltatorii îşi asigură o afacere de lungă durată, având în vedere că se ocupă atât de crearea parcului industrial, cât şi de gestionarea lui pe întreaga durată de funcţionare, care este de minim 15 ani“, a mai dezvăluit din planurile sale Vasile Pruteanu.

Locuri de muncă nou-create şi facilităţi fiscale

Forţa de muncă locală poate fi angajată de companiile găzduite de parcul industrial, ceea ce contribuie la reducerea şomajului.
Printre punctele de interes pentru crearea şi instalarea într-un parc industrial se enumeră facilităţile fiscale, dar şi facilităţile de ordin practic acordate de societăţile-administrator pentru atragerea de companii în vederea populării unor astfel de parcuri industriale, ceea ce pune în concurenţă numeroasele parcuri industriale.
Facilităţile fiscale acordate societăţilor din cadrul unui parc industrial, aflate în vigoare în acest moment sunt :
– Scutirea de la plata taxelor percepute pentru modificarea destinaţiei sau pentru scoaterea din circuitul agricol a terenului aferent parcului industrial (valabilă de la intrarea în vigoare în data de 01 septembrie 2001 a OG 65/2001).
– Reduceri de impozite locale pentru bunurile imobile şi terenurile transmise în folosinţa parcului industrial (facilitate introdusă din 22 iulie 2002).
– Alte facilităţi ce pot fi acordate atât prin ordinul de înfiinţare a parcului industrial, cât şi de autorităţile publice locale (prevederi aplicabile din 22 iulie 2002).
Printre facilităţile practice acordate de societăţile-administrator pentru atragerea de companii am aminti:
– cursuri de instruire pentru salariaţi;
– consultanţă pentru companiile instalate în parc;
– consilierea investitorilor în alegerea spaţiului optim pentru afacerea lor în cadrul parcului industrial, servicii de recrutare şi selecţie personal, relaţii bune cu autorităţile publice, acces la personal calificat.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
13 Comentarii
 1. ciprian spune

  dar articolele defaimatoare platite de usl le acceptati fara sa clipiti.

  ADMIN : La inceputul campaniei am transmis un e-mail catre toate partidele politice oferind spatiu gratuit pentru publicarea comunicatelor . Unele partide profita de aceasta oportunitate altele nu . E decizia lor , noi am oferit sanse egale .

 2. Vasile spune

  Are gusa de harciog. De teama ca ramane cu gusa goala a sarit dintr-o barca in alta, dar pentru nu se poate urca s-ar putea sa rastoarne si barca si sa se inece si el.

 3. ciprian spune

  4 ani nu a facut nimic.sa-i mai dam alti 4 ani?ne crede prosti?

 4. lili spune

  CORECT EL ESTE PDL. A fugit lasul cand a vazut corabia scufundadu-se.
  Prefectul de NEAMT DE CE NU L-A DAT SI PE EL AFARA, CA TOT FUGAR E, DE LA UN PARTID LA ALTUL.
  AI AVUT SANSA SA DOVEDESTI, SI CU PDL LA PUTERE, SI NU AI FACUT NIMIC, IAR VII CU TROMBONELI??? NE CREZI COPII??

 5. janel iosub spune

  taiati fratilor comentariile care nu va convin! asta da impartialitate!!

  ADMIN : Comentariile care fac atingere imaginii candidatilor sunt blocate . Unul dintre candidatii care a beneficiat din plin de acest „avantaj” sunteti chiar dumneavoastra . Nici comentariile negative la adresa dumneavoastra nu au fost acceptate .
  Am hotarat ca in aceasta campanie sa nu lasam pe nimeni sa atace candidatii in mod direct prin ziarul nostru . Cine avea ceva de spus trebuia sa spuna pana in campanie cat timp nu am cenzurat nimic .

 6. gabi spune

  Pai asta inseamna ca el a dus in spate pedele-ul, nu? Ca doar si domnul Stefan l-a garantat ca este cel mai bun si ne-a indemnat sa-l votam ca si el il voteaza. Ei bine, eu ii ascult sfatul domnului Gheorghe, ca doar nu o sa aleg tarate…

 7. Moshu spune

  Dar pana acuma de ce nu a facut? Fix acuma s-a gandit sa faca? Are si el un mare program electoral: 2 parcuri industriale, dar nu spune si cum vrea sa atraga investitorii. El compara Piatra Neamt-ul cu Bucuresti/ Timisoara/ Cluj ?

 8. ciprian spune

  4 ani nu a facut nimic.sa-i mai dam alti 4 ani?chiar ne crede prosti?uita un lucru.nu suntem psd-isti.

 9. JB spune

  Cand o sa ajungem sa auzim ca ne spun HOTII astia „AM FACUT ,parcuri, strazi,canalizare,spitale,scoli,strans bani si dat ajutor la bartanii nevoiasi” CAND !??

 10. ion ion spune

  Brava,badie Vasile.Ii spargi pe toti.BAFTA!

 11. janel iosub spune

  lasati-l sa-si continuie treaba cu sutele de miliarde furate din contractele cu asfalt atribuite baronilor din Roman! eventual si cu miliardele ciordite din sistemul sanitar! nea tilica te cauta angela cu coasa bre!

 12. mihai spune

  bla, bla, bla, bla…..

 13. martin stricland spune

  ‘alegeti-l sa-si continue treaba!’, care treaba, aia de la pedele?!..

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate