Văleleu !!! Strategia de dezvoltare a județului Neamț

8

Astăzi, într-o atmosferă de basm (Frumoasa din pădurea adormită) aleși locali, șefii de deconcentrate și multe fețe plictisite au participat la dezbaterea publică pe tema Strategiei de dezvoltare a județului Neamț.
Majoritatea celor prezenți au savurat dezbaterea ca pe un desen animat vietnamez netradus, citindu-se pe fețele lor nerăbdarea de a se implica în consolidarea acestei strategii.
Unii dintre cei care au luat cuvântul au spus lucruri aplicate precum deputatul Liviu Harbuz care a punctat singurul lucru bun din strategie și anume economia socială, consilierul județean Adrian Bourceanu, Viorel Stan de la ISJN sau Mihai Apopei de la Camera de Comerț  care au amnit și ei de necesităti județene.
Personal m-a impresionat șeful ISU, domnul Ioan Nițică care era clar că și-a făcut bine temele și știa ce vrea de la acest plan de dezvoltare, vorbind foarte tehnic și având o proiecție clară în strategie.
În rest … vai. Domnul consilier județean Pavel trăgea total neinspirat pe turta lui de la Bicaz. Domnul consilier Ignat, care nici nu mai știm pe la ce partid este, vroia și el să tragă puțin foc la oală, dar i-a sărit funingine în ochi și așa mai departe.
Concluzia – văleleu de strategia județului.
Acum cât mai e în dezbatere publică strategia de poveste, e de datoria noastră să spunem ce nu e în regulă dar mai ales să venim public cu propuneri după care să așteptăm să vedem cine le ia în seamă.
Capitolul 1 . Populație și dezvoltare socială.
Un capitol total inutil deoarece vine cu date statistice eronate, cele mai noi  fiind din ianuarie 2013.
Se vorbește de dinamica forței de muncă fără date statistice despre contractele de muncă existente.
Se vorbește despre educație și formare profesională continuă fără date de promovabilitate, încadrare pe pregătire sau bani europeni consumați în formarea profesională continuă.
Se vorbește despre șomaj fără să se facă a se analiza formele de șomaj.
Se vorbește de asistența socială, dar doar de cea de stat, nu și de cea privată.
Se vorbește de sistemul de sănătate fără o analiză a provenienței personalului.
Și, în mod total eronat, în acest capitol sunt trecute ca puncte tari concluzii penibil de false:
1. Rata șomajului sub media regională .
În realitate, avem mai mulți oameni care au terminat perioada de șomaj și nu au găsit locuri de muncă decât județele din jur. Deci, avem un procent mult mai mare de oameni fără loc de muncă decât lasă impresia strategia.
2. Evoluția pozitivă a numărului de unități sanitare din sectorul privat.
O altă concluzie trasă total greșit deoarece evoluția sistemului privat a subminat evoluția sistemului de sănătate de stat pentru că foarte mulți medici din privat lucrează și în spital, dar tratează contra cost pacienții în privat.
3. Creșterea numărului de medici cu peste 10%.
Aici credem că a numărat locurile de muncă, nu medicii căci dacă un medic apare în trei locuri precum șefa secției ORL care e angajată și la spital, dă și consultații în privat și mai făcea ceva și pe la Micromedica, atunci în strategie sunt numărate picioarele, nu oile…
Ar trebui ca cei de la Consiliul Județean și firma care se ocupă de strategie să adune din nou date, dar date conforme cu realiatatea nu cele de la statistică de unde putem afla că în municipiul Piatra Neamț avem mai puțini locuitori între 0-100 de ani decât buletine emise de la evidența populației.
În cazul în care există obligativitatea folosirii datelor de la statistică, atunci discuțiile despre strategie trebuie suspendate până ce autoritățile locale în frunte cu prefectul rezolvă problema de la statistică din Neamț unde angajații au multe alte ocupații POLITICE și ILEGALE în timpul serviciului și nu mai au timp să facă treaba profesionist.
După ce sunt adunate datele reale ar trebui să se refacă analiza SWOT care cu siguranță dacă va fi făcută pe date reale nu ne va mai spune că stăm cel mai bine din regiune la șomaj sau că a crescut numărul de medici. Ba chiar credem că se impun urgent proiecte care să atragă medici și să micșoreze rata șomajului. Nu știu cui ar ajuta să declarăm ”supraproducție la hectar” când la noi e pârloagă.

Pentru a nu deveni plictisitori, astăzi doar capitolul 1. Zilele următoare celelalte capitole din strategia care, dacă rămâne în aceeași formă, ne va duce la sapă de lemn.

I.R.

PS: Inițial ni s-a spus că firma care face strategia nu e din Neamț și e complicat, dar noi insistăm și invităm public pe cineva din partea Consiliului Județean Neamț sau din partea firmei care a conceput strategia la o dezbatere în fața unei camere de luat vederi unde să discutăm punctual această strategie înainte ca ea să fie adoptată.

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
8 Comentarii
 1. Lolita spune

  Vrea sa ne dezvolte multilateral ca e singur….sau directia este aiurita ?

 2. feraru marcel spune

  Dezvoltati d-vs intrebarea, sa pricepem si noi, daca ati priceput ceva din articol… Da’ intrebarile….,cand vrea, cum vrea pentru cine, prin cine care……nu vi le puneti ? PACAT !!

 3. sorin spune

  Domnilor alesi,cand va veti intoarce privirea si spre cei care locuiesc de 4(patru)ani fara energie electrica,in zona de dupa sala polivalenta(Girov,Garcina).Eu am casa din 2011 ,sunt in intravilanul comunei Girov,am autorizatie de constructie pe locuinta,am aviz E-on,dar pana in prezent nu au fost bani pentru electrificarea zonei(dar pentru drumuri de milioane de euro in camp au fost bani).
  Sper ca in strategia de dezvoltare a judetului sa alocati 300000 lei si pentru cei ce v-au votat!

  1. feraru marcel spune

   Nu stiu care e situatia terenului pe care d-vs v-ati ridicat locuinta, dar pot sa-mi inchipui ca atunci cand ati inceput-o, cunosteati conditiile. Din ce stiu, utilitatile, le aduce fiecare la locul faptei, platind pt. asta ! Normal ar fi fost ca zona sa fie preluata de un investitor imobiliar, care sa construiasca un cartier rezidential in zona si care, ar fi adus totul, electricitate si gaz, pe spezele lui, pana la fiecare poarta, urmand sa vanda cladirile cu preturile aferente. In cazul d-vs, imi INCHIPUI, ca vreuna din primarii, a pus terenul, urmand ca fiecare sa construiasca. Acum, nu ne-ati spus…., ati cumparat terenul ? Il aveti doar in folosinta si platiti chirie ? Ce statut juridic, are ? Pai, daca-i la „cuca-macaii” in deal iar corentul trece la 5 km. de d-vs, de ce sa cheltuiasca primaria banii comunitatii, ca sa vi-l aduca la poarta ? Daca nu v-ati ridicat o bojdeuca de 40 mp. si va faceti o viluta de vreo 200, se presupune, ca aveti destule capacitati financiare…. Poate si o masinuta, diferita de o Dacia 1300… Daca va faceti bojdeuca….., nu va ramane decat s-o daramati iar pe bucatica de teren sa cultivati….barabule, cepuţa, rapiţa, tomate sau…..canabis ! Cu banii obtinuti din comercializare, sigur veti strange destui sa va mutati intr-un sat, printre niste tarani ! Eventual, va veti putea vinde si jaful de auto si-o sa va cumparati……..cal si caruta si……o drujba ! Carevasazica, nu ma intereseaza catusi de putin „capra” d-vs ! asa, ca sa n-avem vorbe !!

   1. Lolita spune

    Sinteza perfecta Marcele…uite asa din astia apar in sinteza din Ziaru Financiar ca nu au curent la sate si toata Romania face parte din Africa nu din UE. Ce sa faca omu cind realizeaza ca ue se scrie si cu litera m in fata de multe ori, si iata ca nu conteaza sexul cind o iei…nu numai eu cum zice alde popa gheorghe rascrucitu din dealu din darmanesti.

    1. feraru marcel spune

     Lolita, iti adresez si tie si d-lui Popa o rugaminte…..: Va rog sa luati in vedere zicerea aia, cu cel care cedeaza….! E loc pt. toti pe „hartia” lui Robert !

 4. FLORIN spune

  Trancaneala inutila de 25 de ani ..””strategii”” dezastroase care au dus orasul la FALIMENT.

  Cine sunt acei „”strategi”” care au falimentat orasul?

  Cine sunt lingaii care au aprobat acei „”strategi””?

  Pe bune….orasul asta e praf ..intors in timp cu 20 de ani….

  20 ani pierduti din cauza furaciunilor colosale…

  Nu mai putem cu „”strategi”” si „”strategii”” ..

  Nu mai putem cu hotii din administratia locala si judeteana de care vad ca nu mai scapam…..

  Cred ca ar trebui sa avem NICI o strategie.

  Cred ca ar trebui sa fim ghidati de bunul simt elementar iar momentul 0 este dupa ce scapam de clica transpartinica care a distrus acest oras.

  Singura strategie necesara acestui oras ..cu care suntem toti de acord… este sa-i vedem pe toti acesti criminali in functie cu „”bolnavul”” Pinalti in puscarie.

  1. Lolita spune

   Io zic s-o pui de-o revolutie.Cind incepe rasbelu’ cu rusii tu sa fii pregatit cu pretinul Kalashnikov si sa incerci sa pui direct toate intrebarile acas’ la „strategii” care te-au bagat in dilemele din care nu intelegi cum sa iesi. O sa fie aceleasi intimplari ca acum la Kiev cind sint „sinucisi” politicieni si ziaristi de-a valma fara noima. Curatenia generala a la Mad Max……

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate