Vaccinare obligatorie pentru cei peste 50 de ani! Amenzi între 600 și 1500 de euro la locul de muncă pentru nevaccinați

0

Vreți o țară ca afară? Ei bine, se întâmplă în Italia, o țară cu aproximativ 75-80% din populație vaccinată și record de infectări. Corriere della Sera a dat miercuri seară un anunț care pentru România poate părea ceva șocant în condițiile în care toate discuțiile din Parlament despre impunerea certificatului verde la locul de muncă au fost abandonate de teama protestelor.

Guvernul italian a adoptat pe 5 ianuarie un decret prin care se impune vaccinarea obligatorie a tuturor cetățenilor peste 50 de ani. Certificatul verde (simplu sau super) va fi necesar pentru a intra în saloane de înfrumusețare, frizerii, magazine, servicii publice și private. Se schimbă și regulile pentru școli.

Măsurile au fost adoptate în mod unanim în contextul creșterii numărului de cazuri de infectări și decese cauzate de varianta Omicron. În ultimele 24 de ore, în Italia s-au înregistrat 189.109 de cazuri noi și 231 de decese.

Italia a înregistrat peste 138.000 de decese cu coronavirus de la izbucnirea epidemiei în februarie 2020, al doilea cel mai mare număr din Europa, după Marea Britanie. În ultimele 7 zile, peste 900.000 de persoane s-au pozitivat, în creștere cu 136% față de săptămâna precedentă (23-29 decembrie).

Măsurile adoptate miercuri „vor să mențină buna funcționare a spitalelor și, în același timp, să mențină deschise școlile și afacerile”, a spus premierul Mario Draghi. „Vrem să încetinim creșterea curbei de infectare și să îi împingem pe italienii care încă nu s-au vaccinat să facă acest lucru. Intervenim în special asupra grupelor de vârstă care sunt cel mai expuse riscului de spitalizare pentru a reduce presiunea asupra spitalelor și pentru a salva vieți”, a mai precizat premierul.

Pe lângă obligativitatea de vaccinare la cei peste 50 de ani, angajații publici și privați, pentru a avea acces la locul de muncă, vor trebui să aibă super certificatul verde (care se acordă doar celor care sunt vaccinați sau vindecați de Covid).

Fără limite de vârstă, obligația de vaccinare este extinsă și asupra personalului universitar, care este echivalat cu personalul școlar.

Obligația de vaccinare începe de la intrarea în vigoare a decretului (ziua următoare publicării acestuia în Monitorul Oficial). Dacă oamenii nu se vaccinează până la 1 februarie, se aplică sancțiuni. Angajații peste 50 de ani trebuie să aiba super certificat verde începând cu cel tarziu 15 februarie (pentru că trebuie să treacă 14 zile de la prima doză pentru a obține super certificatul verde), arată sursa citată.

Decretul prevede că obligația de vaccinare se aplică tuturor rezidenților din Italia, inclusiv cetățenilor europeni și străini, și prevede excepții pentru cazurile de „pericol constatat pentru sănătate, în legătură cu afecțiuni clinice specifice documentate, certificate de medicul generalist sau de către medicul vaccinator”.

Sancțiunea pentru cei peste 50 de ani care nu se vaccinează va fi de 100 de euro. Sancțiunea pentru cei peste 50 de ani care se prezintă la serviciu fără un super certificat verde va varia de la 600 EUR la 1.500 EUR.

Până pe 15 iunie, conform unui compromis la care s-a ajuns în Guvern (și din cauza opoziției puternice față de măsuri mai stricte), obligația certificatului verde simplu (include și testarea, pe lângă vaccin sau trecere prin boală) se extinde asupra:

  • lucrătorilor și clienților serviciilor de înfrumusețare, coafor(obligația începe din 20 ianuarie)
  • lucrători și clienți/utilizatori ai birourilor publice, serviciilor poștale, bancare și financiare, activități comerciale , sub rezerva unor excepții ce vor fi identificate ulterior pentru a asigura satisfacerea nevoilor esențiale (de la 1 februarie până la 15 iunie).

Clienții magazinelor alimentare și ai farmaciilor nu trebuie să aibă certificat verde simplu. În școli se impun testare, carantinare în cazurile pozitive, măști FFP2, școală online în anumite situații. Mai mult, s-a dat undă verde pentru vaccinarea cu cea de-a treia doză pentru copiii între 12 și 15 ani.

Păreri?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate