Va fi un dezastru! Culoarele de mobilitate prost proiectate vor face inutilizabile multe trotuare din Piatra-Neamț

7

După cum se știe deja și se vede și din proiecte, culoarele de mobilitate vor avea pe fiecare sens două benzi separate de niște stâlpișori. Pe banda dinspre trotuar vor circula mașinile de transport în comun, salvări, poliție, pompieri și pe cea dinspre axul drumului restul mașinilor.

După cum la fel de bine știe toată lumea, rețeaua de preluare a apelor pluviale (de ploaie) din Piatra-Neamț este mult subdimensionată și pantele de scurgere ale drumurilor ineficiente, astfel că după fiecare ploaie pe marginea drumului se formează bălți care rezistă uneori și câteva zile.

La ora actuală, când plouă sau după ploaie, majoritatea șoferilor nu merg pe prima bandă sau merg extrem de încet pentru a nu stropi din cap până în picioare pietonii.

Desigur că nimeni nu a gândit și nu se va investi niciun leu în redimensionarea rețelei pluviale sau în rigole de scurgere pe marginea drumului, dar o mulțime de mașini vor fi obligate acum să meargă pe banda de lângă trotuar și nu vor merge încet. Autobuzele trebuie să meargă cu o anumită medie de viteze, iar când vorbim de autospecialele de la pompieri sau salvări nu credem că își imaginează cineva că vor merge ușor să nu stropească lumea.

Așadar, în timpul ploii sau ninsorii și o bună perioadă după aceste fenomene meteo nimeni nu va putea folosi trotuarele de lângă culoarele de mobilitate pentru că va fi imposibil să te deplasezi fără să fii stropit din cap până în picioare. E posibil să scape pietonii de pe trotuarele care vor fi amplasate după pistele de bicicliști doar că aici vor fi stropiți bicicliștii.

Va fi un dezastru total, iar șansele ca cineva de la primărie să recunoască că s-a proiectat greșit și să intervină acum cât se mai poate în amenajarea de rigole de scurgere este aproape imposibil. Cei de la primărie nu știu să accepte că e posibil să facă ceva greșit. Ei zic că trebuie să termine oricum aceste culoare, să arate bine ca lumea să-i voteze, dar asta e doar în visele lor sau doar dacă între montarea stâlpilor de delimitare a benzilor și alegeri nu va fi nicio ploaie.

I.R.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
7 Comentarii
 1. Mimi spune

  Incredibil! Majoritatea stațiilor nu sunt prevăzute cu alveole,iar unele din cele existene au fost desființate ! HALAL MOBILITATE !!!!

 2. Privitor spune

  Rautatismele nu se i-au in seama, primarul/consiliul local au gandit toate situatiile, va fi ce s-au scremut, iar dezastru nu are termeni de comparatie – pietreni au ce au „ales”.

 3. Bogdan spune

  Dar ce se va intampla cand in fata e un autobuz , in urma Salvarea ? Pe unde va trece caci sa depășească autobuzul e imposibil ( banda a doua plina de masini si in plus popicele care separa benzile de circulație)…

 4. Rudolf Schmidt spune

  Ce face o salvare/masina de pompieri/masina de politie, daca prinde in fata ei in trafic un autobuz? Sta in spatele ei pana ajunge autobuzul intr-o statie sa-i faca loc? Pai moare pacientul sau arde casa omului pana ii face loc autobuzul sa treaca. Si, sa vedeti bulibaseala la acordarea de prioritate in sensurile giratorii. Cum au obtinut avizul politiei rutiere si de la pompieri? Asa, pe povesti? Halucinanta situatie. Cred ca primarul ar trebui sa puna bani deoparte din bugetul primariei, pentru daunele pe care le va plati in instanta rudelor celor decedati prin salvari din cauza proiectului astuia gandit aiurea (nu spun cu ce a fost gandit ca nu e frumos, dar va las sa va imaginati).

 5. VIO spune

  pe prima banda daca merge un autobuz si din urma vine o salvare care trebuie sa mearga cu viteza ce face merge in urma autobuzului pana acesta ajunge in statie banuiesc ca are alveola ca de depasit nu poate din cauza stalpisorilor.

 6. Catalina spune

  …. si in caz de vreo urgenta, echipajele specializate stau la coada???? Poate au gandit-o cumva si eu nu m-am prins …

  1. Rudolf Schmidt spune

   Nu au gandit-o in niciun fel. E un dezasatru. Planul de mobilitate urbana poate fi consultat pe site-ul primariei, aici : https://www.primariapn.ro/documents/10179/5120054/PMUD_PN_final_2022.pdf.
   Este evident ca a fost intocmit de (ne)specialisti si ca nu tine cont de realitatea de pe teren si necesitatile orasului. Si, colac peste pupaza, in afara de primarie (luata in mod generic, nu cu nume-prenume-functie si atragerea raspunderii personale), nu raspunde nimeni de ineptia asta (a se vedea la pg.100 din plan, adnotarea :„ Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României„. Din curiozitate, voi cauta si proiectantul, sa vedem ce experienta are, cifra de afaceri, etc… Banuiesc faptul ca e o firma de partid. Presa ar trebui sa faca o interpelare catre primarie legat de asumarea raspunderii pe acest proiect. Ca asa, sa facem treaba doar ca sa zicem ca am cheltuit bani europeni… Oricum, tare cred eu ca cineva, din vechea sau noua administratie, va raspunde si penal pentru idiotenia asta.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate