USL-ul asteapta in continuare la usa lui Tarata

0

Dupa cum va spuneam nu demult , un grup de consilieri judeteni au facut o cerere sa li se ofere tabelul cu voturile de la ultima sedinta de CJ . In mod penibil angajatii CJ nu au vrut sa le ofere informatii si se pare ca nici pana acum nu au primit un raspuns .
Pentru ca noi nu putem procesa corect aceasta informatie si o catalogam ca fiind o mare slabiciune a USL, am intrebat pe cei implicati cum vad ei lucrurile :
DAN VASILE CONSTANTIN – PSD
In primul rand stiti ca am facut un articol mai acid la adresa consilierilor judeteni pe tema cererii pe care ati facut-o catre domnul presedinte in vederea primirii unor informatii, care nu numai ca sunt publice, sunt obligatoriu publice prin efectul legii care spune sa fie publicate inclusiv pe site-ul consiliului judetean. De ce ati ajuns in aceasta situatie incat sa faceti cerere scrisa pentru ceva care trebuie obtinut obligatoriu de toata lumea?Dan Vasile Constantin
Ceea ce am solicitat in numele grupurilor de consilieri, cele trei formatiuni politice, PSD, PNL si PP-DD , e o chestiune absolut legala. Termenul in care procesul verbal trebuie sa fie gata este de cinci zile. Procesul verbal, de la data tinerii sedintei , termen de cinci zile trebuie sa fie postat pe site-ul consiliului judetean. In mod normal, in procesul verbal trebuie pus si rezultatul votului si cum a votat fiecare dintre consilieri, dar in acelasi timp, fiind vorba despre un vot “deschis” , deci nu are un caracter secret, consilierii, sefii de grupuri trebuie sa cunoasca modul cum au votat fiecare dintre consilierii din grupul respectiv. In acelasi timp, este datoria fiecarui consilier sa isi verifice modul in care a votat, pentru ca pot fi si niste eroari. Exista niste informatii preliminare care arata ca in timpul votului de sambata, masina electronica de voturi a dat si eroari. E posibil ca aici sa ne incadram in acest lucru, de aceea am solicitat o lista de voturi. Ma mira faptul ca presedintele CJ , fost parlamentar, nu stie ca dupa fiecare votare, la nivel de parlament se solicita liste de vot, si acolo se da imediat. Acolo se poate, exista probabil o alta lege decat legea Tarata de la judetul Neamt
Dumneavoastra sunteti consilier judetean. Aveti dreptul sa cereti de la angajatii consiliului judetean orice data si sa o primiti. De ce nu le-ati primit pe acestea?
Pai daca citez pe domnul presedinte care in plenul consiliului a spus ca orice cetatean al judetului are acces la orice document, cu referire la cei patru consilieri care nu mai au nici o calitate si inca bantuie pe aici pe holurile consiliului judetean, deci pe cale de consecinta, cu atat mai mult un consilier are acces la orice document. Exista o interdictie clara din partea presedintelui sa nu ni se dea aceste documente. Eu cred ca aceasta problema va fi solutionata in plenul consiliului judetean inainte de deschiderea sedintei in care vom spune si vom ridica aceasta problema. De ce presedintele isi depaseste atributiile si da dispozitii nelegale unor functionari publici din consiliul judetean.
Pentru ca ati spus de functionar public, angajatul consiliului judetean care refuza sa va dea niste date, automat intra in contradictie cu legea functionarului public, legea dupa care functioneaza el , mai presus de ordinele pe care le primeste de la domnul Tarata si efectiv angajatul ajunge intre ciocan si nicovala. Ma vad nevoit sa iau apararea angajatilor din consiliul judetean, pentru ca aveti posibilitatea si dumneavoastra sa-I reclamati si ei sa fie dati afara, are posibilitatea si domnul Tarata sa ii dea afara, ei efectiv sunt intre ciocan si nicovala. Daca nu va dau dumneavoastra datele, va suparati , daca va dau dumneavoastra datele , ii da afara domnul Tarata. Ce le spuneti dumneavoastra acestor angajati, ce sa faca ei?
In primul rand nu e vorba de suparare. Nu am solicitat nimic in afara legii, nu? Ati facut referire la legea functionarului public, eu cred ca acel functionar care primeste o dispozitie nelegala de la seful ierarhic superior, trebuie sa il atentioneze in scris ca primeste o dispozitie care nu este legala. Vorbim prea mult de faptul ca poate sa il dea afara. Nu. Pe un angajat, presedintele consiliului judetean nu il poate da afara. Este o intreaga procedura care trebuie facuta, pentru acest lucru ei fiind aparati foarte bine de legea functionarului public, dar corect era ca acel angajat care primeste o dispozitie si o considera nelegala, sa faca obiectiuni catre cel care i-a dat dispozitia si isi prezinta punctul de vedere, dar aici in consiliul judetean doar se tipa, nu exista decat DNA , DIICOT si mai stiu eu ce, sunt terorizati efectiv angajatii consiliului judetean cu aceasta sabie a lui Zamolxe care sta deasupra capului lor, ca presedintele le face plangere penala la DNA, la DIICOT, la DGA si unde mai vreti dumneavoastra. Astea sunt cuvintele pe care le stie presedintele, alte cuvinte nu stie.
Ei ajung in conditia in care oricand pot fi reclamati chiar si de dumneavoastra ca nu va dau datele si pot sa isi piarda locul de munca pe asemenea blocaj informational pe care il fac ei la ordinea domnului Tarata. Gresesc?
Ei vor putea face o solicitare catre comisia de disciplina care analizeaza conduita functionarului public, dar atentie, aici in institutia consiliului judetean exista si functionari contractuali, nu numai functionari publici, dar ei sunt la dispozitia cetatenilor, iar consilierii in primul rand sunt cetateni ai acestui judet. Mai mult decat atat, liderii de grupe au facut si o solicitare in scris, si daca doriti, din modul in care se lucreaza in aceasta institutie, eu am fost nevoit sa fac o solicitare in scris catre presedinte sa imi dea documentele in baza carora trezoreria municipiului Piatra Neamt a facut celebrele plati pe drumurile judetene, noi consilierii fiind pusi in fata faptului implinit, vreti nu vreti, adica votati ce am hotarat eu si am platit de la mine putere. Am facut aceasta solicitare in scris. Am spus in plenul sedintei care a durat opt minute de la momentul in care eu am inaintat un document consiliului judetean si m-am trezit ca era redactat si proiectul de hotarare. Iata ca sunt deja mai mult de 48 de ore de cand am solicitat acest lucru si nu l-am primit. Cu siguranta nu il voi primi decat peste treizeci de zile, daca il voi primi. Cred ca domnul presedinte ar trebui sa inteleaga ca aici nu este TCE 3 Brazi, aici nu este brazda de pe terenurile pe care le lucreaza si aici este o institutie publica.
In apararea domnului Tarata, totusi trebuie sa va intreb un aspect. Ati discutat cu domnul Tarata inainte de a face aceasta cerere, ati mers la el in birou, i-ati dat un telefon sa-i spuneti: Domnule Tarata, avem o problema aici, cum o rezolvam?
Domnul Tarata refuza sa discute cu noi si am spus-o in plenul consiliului judetean si o repet. In calitatea pe care o am, de consilier judetean mandatat sa reprezint interesele la Apa Serv, de presedinte de sedinta la Spitalul Judetean Neamt , niciodata nu am fost consultat de domnul presedinte , desi am incercat de mai multe ori de-a lungul timpului sa discut cu dumnealui, de fiecare data mi s-a spus ca “nu este timp, mai vedem, sunt tare ocupat si nu am timp sa stau de vorba cu tine”. Eu am renuntat sa mai incerc sa stau de vorba cu dumnealui, pentru ca ori vorbesc cu gardul, ori cu dumnealui, e acelasi lucru si mi-am propus ca in plenul consiliului judetean sa expun lucrile deschis si chiar acest lucru l-am facut. Am spus foarte clar, au fost numiti cu caracter interimar managerii de la Spitalul Judetean Neamt.

GABRIEL VISAN – PNL
Va deranjez cu o problema pe care noi am tratat-o putin mai agresiv si anume cererea pe care ati facut-o dumneavoastra catre domnul presedinte Culita Tarata pentru a va pune la dispozitie niste date care nu numai ca ar trebui sa le cereti verbal sa le primiti, dar sunt niste date care sunt publice prin lege. Ei trebuie sa le faca publice prin lege si pe site-ul consiliului judetean si catre toata lumea sa vada cei care au votat si distinsii consilieri judeteni cum au votat acestia la randul lor.gabriel-visan
Am sa incep cu un scurt istoric. E a doua oara cand se intampla lucrul asta. In momentul cand m-am instalat in functia de vicepresedinte al consiliului judetean, tocmai pentru o buna colaborare cu departamentele de specialitate, am solicitat doamnei Ana Maria Sandu care este sefa de la resurse umane, fisele de post ale angajatilor, tocmai pentru a vedea fiecare cu ce se ocupa si in momentul in care apare o situatie si trebuie rezolvata sa stiu la cine pot sa apelez. In acel moment am avut prima dificultate de a avea acces la informatie de la consiliul judetean. Am chemat-o dupa doua zile, vazand ca doamna Maria Sandu intarzie sa vina cu acele fise de post si am intrebat-o de ce a durat atat si nu am intrat in posesia lor. Mi-a motivat foarte clar ca are un servici pe care vrea sa il pastreze , ca domnul presedinte i-a dat dispozitie sa nu imi puna la dispozitie acele fise de post fara nici o alta motivatie, cu toate ca sunt indreptatit sa am acces la ele . Al doillea lucru la care va referiti dumneavoastra si face si obiectul acestui reportaj este cel legat de sedinta de pe data de 06 aprilie in care domnul presedinte Culita Tarata se bate cu pumnii in piept ca vrea transparenta si ca toti cetatenii judetului au acces la informatiile pe care in mod firesc sunt nesecrete si accesibile cetatenilor judetului Neamt . Sedinta avand loc sambata, luni dimineata i-am solicitat domnului Lozonschi, cel care s-a ocupat si se ocupa de sistemul informatic si respectiv cel de vot din plen, procesul verbal cu votul nominal pentru fiecare consilier. Pentru ca noi avem consultari cu fiecare partid in parte care fac parte din alianta, am constatat ca una am votat si alta a aparut in rezultate. Am avut surpriza ca domnul Lozonschi, la fel de motivat in faptul ca are un servici pe care vrea sa il pastreze si singura sursa de venit este din salariul pe care il primeste la consiliul judetean, a primit ordin de la domnul presedinte ca raspunde cu capul de acele informatii si sa nu le puna la dispozitie nimanui pana nu le vede dansul si pana nu hotaraste dansul ca avem acces la ele.
Sa inteleg ca acum, o parte dintre angajatii consiliului judetean sunt prinsi intre doua frici. Frica de a nu fi “decapitat” de domnul presedinte Tarata si pe partea cealalta este frica de incalcare a legii, pentru ca ei sunt functionari publici si dincolo de ordinele pe care le primesc de la domnul Culita Tarata sau de la alti superiori ,au o lege pe care trebuie sa o respecte, trebuie sa ofere informatii cu caracter public. Eu consider ca dumneavoastra sau chiar si eu ca cetatean, daca le cer o informatie si ei refuza sa mi-o dea, oricand pot sa fac o reclamatie in urma careia sa fie posibil sa fie dati afara de la locul de munca. Deci ei sunt intre doua frici. Sa inteleg ca frica de domnul Tarata este mai mare decat frica de lege?
Avand in vedere ca presedinte al consiliului judetean este domnul Tarata si este direct responsabil de departamentele pe care le are in subordine, cu siguranta sub pixul dansului sta eliberarea din functie si pierderea serviciilor. Probabil de aceea teama este mai mare de domnul presedinte, cu toate ca ii obliga sa faca ilegalitati, pentru ca daca primesti dispozitii verbale in care sa spui ca nu dai informatii, informatii care sunt cu caracter public, nu faci altceva decat sa impingi la incalcarea legii, iar noi putem face referat in care sa cerem desfacerea contractului de munca tocmai din aceasta cauza.
Sa inteleg ca din acest razboi in care domnul Tarata da ordin sa nu se dea informatii , victime colaterale vor fi mai devreme sau mai tarziu niste angajati ai consiliului judetean care isi vor pierde locul de munca?
Aceasta este problema pentru ca atata timp cat facem doar un joc de imagine si domnul presedinte vine in fata camerelor de luat vederi, in fata presei si spune cat este de deschis, cat este de transparent, cat isi doreste ca lucrurile sa fie conform legii, iar pe usa din dos, pe partea cealalta, sa ascunda tot acest lucru , nu face decat sa ma gandesc ca nu este decat un demagog, un mincinos si tot ceea ce face este un joc de imagine pentru a duce in eroare cetatenii judetului Neamt.
Ma vad obligat, pentru ca absolut nimeni nu ia apararea angajatilor consiliului judetean sa va rog si pe dumneavoastra frumos si chiar si pe domnul presedinte Culita Tarata pentru ca presupun ca va citi acest interviu , sa va rog sa mutati lupta aceasta intre cele doua tabere. Sa va intalniti cu domnul Tarata sa va certati cu dumnealui in birou, el sa arunce cu scrumiera, sa faceti ce vreti, pentru ca in final, mai devreme sau mai tarziu ori dumneavoastra , ori domnul Tarata va da afara niste bugetari din consiliul judetean care accepta ordine dintr-o parte, ori nu respecta legea pe cealalta parte, deci victime colaterale care in final vor doar sa-si faca treaba si sa nu supere pe nimeni, dar implicit trebuie sa supere pe cineva. Deci, nu ati putea muta acest razboi sa il faceti mai unu la unu?
Chiar si acum cand suntem aici, domnul presedinte nu este la servici. Stiti foarte bine ca mai mult nu este decat este in institutie. Este foarte greu sa ai o comunicare cu domnul presedinte
Ati incercat macar sa ii dati un telefon sa ii spuneti : domnule presedinte, uitati , avem un om aici care zice ca i-ati interzis sa ne dea niste date publice.
Domnul presedinte raspunde mai greu la telefon fiind un om foarte ocupat si fiind mai tot timpul plecat la Bucuresti tocmai la ministerele pe care spune ca le frecventeaza pentru a aduce bani in judetul Neamt. De atatea luni este mai mult plecat la Bucuresti si se pare ca nu a reusit sa aduca acele fonduri pentru care merge la Bucuresti .
Cum vedeti totusi rezolvarea la acest conflict sau ce cai ati putea gasi de rezolvare a conflictelor sau chiar si de continuare a conflictului, dar in asa fel incat sa nu afecteze alti oameni?
Mai devreme sau mai tarziu acele informatii vor fi publice pentru ca este temei legal, mai mult este un joc de imagine, este un joc de intimidare, in fata presei este deschis fata de tot judetul Neamt pentru transparenta, dar de fapt in realitate este contrar ceea ce declara presei.
Haideti sa facem spre final un mic exercitiu de empatie, sa ne punem si in locul domnului Tarata, si in locul dumneavoastra. Domnul Tarata in momentul in care da ordin la un angajat al consiliului judetean sa nu va dea informati, daca respectivul angajat vi le da, este jale, in momentul in care dumneavoastra cereti niste informatii unui angajat si nu vi le da , este la fel de rau. Ce le transmiteti dumneavoastra angajatilor consiliului judetean care sunt acum intre ciocan si nicovala? Ce ar trebui sa faca ei ca sa nu isi piarda slujba ori pentru ca respecta niste ordine, ori pentru ca incalca legea?
Vreau sa fie profesionisti si sa nu faca nimic in afara legii. Ceea ce le-am cerut este conform legii, nimic altceva. Ce le cere domnul presedinte Culita Tarata este in afara legii, iar ei trebuie sa aiba discernamant si curajul sa ii transmita domnului presedinte ca acele informatii sunt publice si nu are nici un motiv sa nu le dea consilierilor judeteni, vicepresedintilor si chiar populatiei judetului Neamt
Deci, in cazul in care ei vor fi “executati” pentru ca respecta legea si incalca ordinele domnului presedinte, vor gasi un sprijin in vicepresedintii de la consiliul judetean?
Cu siguranta. Mai mult de atat, vom face tot ce ne sta in putinta ca legea sa fie respectata si argumentele pe care le aducem sa stea in picioare si sa nu poata sa faca lucruri , cum suntem obisnuiti, in afara legii.

Iosub Robert

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate