Urgențele chirurgicale ajung de la Piatra tot la Roman, deși spitalul județean s-a deschis pentru cazurile non-COVID

2

Pe 15 iunie, DSP Neamț a informat că s-a dat avizul pentru redeschiderea Spitalului din Piatra-Neamț și pentru bolnavii non-COVID. S-a spus atunci că 148 de paturi rămân pentru cazuri COVID, iar restul pentru cazuri non-COVID.

De când a fost închis spitalul județean pentru pacienții obișnuiți și dedicat exclusiv cazurilor COVID-19, toate urgențele au fost trimise la Roman unde, pe bună dreptate, cadrele medicale au obosit. Reprezentanții spitalului Roman spun că, deși s-a deschis spitalul județean din Piatra-Neamț, prezentările la CPU Roman au scăzut doar cu 10% și sunt trimise urgențe chirurgicale în continuare aici.

Din sursele pe care le deținem, se pare că din cauza lipsei paturilor ATI de la Piatra-Neamț, după incendiul din noiembrie 2020, cazurile chirurgicale majore sunt trimise la Roman. În schimb, secția UPU Piatra-Neamț primește cazuri zilnic la capacitate maximă și se internează aici tot ce se poate, pentru a limita transferul pacienților în altă parte.

Să sperăm că după deschiderea noii secții ATI modulare din curtea spitalului de la Piatra-Neamț, se vor relua intervențiile chirurgicale pentru a nu mai fi necesar transferul acestor cazuri la Roman.

Între timp, spitalul din Roman a emis un comunicat care arată că în continuare situația este critică aici și numărul pacienților veniți din tot județul este aproape la fel de mare ca și până acum.

Situația actuală în ceea ce privește adresabilitatea la Spitalul Municipal de Urgență Roman.

În luna martie am împlinit un an de pandemie. Un an greu, obositor, un an în care angajații spitalului romașcan au fost eroii întregului județ. În această perioadă de pandemie, restricțiile sunt multe, panica oamenilor este în creștere astfel că la spitale ajung pacienți în stare foarte gravă, unii dintre ei, chiar în faze terminale ale bolilor.

Timp de un an, toate cazurile Non-covid au fost preluate de Spitalul Roman astfel că, au fost momente când Compartimentul de Primiri Urgente și saloanele păreau neîncăpătoare, când ATI-ul parcă părea că se micșorează și în sălile de operație se stătea la rând pentru efectuarea intervențiilor chirurgicale.

Deoarece în ultima perioadă cazurile de infecții cu virusul SARS-COV-2 au scăzut și cum spitalul județean este aproape gol, am așteptat cu nerăbdare marea deschidere. Am răsuflat ușurați săptămâna trecută când am primit vestea că Spitalul Judetean Piatra Neamț își deschide porțile pentru pacienții non-covid.

Să facem un rezumat al primei săptămâni? Să începem cu vești bune… La CPU Roman, prezentările au scăzut… cu aproximativ 10% . Cam atât cu veștile frumoase… În privința internărilor, ale investigațiilor de specialitate și ale intervențiilor chirurgicale… Nu avem ce să declarăm…

Vă atașam doar câteva fotografii cu mesaje primite de la colegii noștri din Piatra Neamț care, după un an de relaxare, cauta scuze și motive să își prelungească aceeași activitate.”, se arată într-un comunicat pe pagina de facebook Spitalul Municipal de Urgență Roman Oficial.

FOTO: Spitalul Municipal de Urgență Roman Oficial

telegram ziar piatra neamt
Citește și
2 Comentarii
  1. nicolae marinescu spune

    Orice motiv e bun sa stai degeaba si sa incasezi sporul de COVID,nu?

    1. Lumi spune

      O nesimțire la medicii astea din Piatra Neamț.Stau oamenii cu orele in urgență cu chiu cu vai se deplasează cate unul sa ii vada.Asistentii sunt întinși ca elasticul. Nesimțire si sfidare mare din partea lor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate