„Unii au brevetat mediocritatea”. Luminița Vîrlan, despre oamenii politici
Luminița Vîrlan a fost, pe lângă un cadru didactic cu mari realizări profesionale, și un om politic. A lucrat în administrația publică și cunoaște foarte bine culisele acestei lumi destul de greu accesibilă oamenilor obișnuiți.
Întrucât observăm că în ultimii 30 de ani clasa politică s-a depreciat semnificativ când vorbim de calitatea oamenilor care o compun, am întrebat-o pe Luminița Vîrlan cum vede domnia sa această transformare care nu ne face cinste.
„Ca peste tot, mai sunt și excepții, și spre lauda lor, dar foarte puține. Din nefericire, cred eu că unii au brevetat mediocritatea și mediocritatea e soi de carte de vizită cu care te impui.
Am încercat să îmi explic cum am ajuns aici. Am gândit eu, nu știu dacă am gândit corect sau nu, că pe filiera politică, și politicul se asociază cu administrativul în societatea românească, s-a băgat de seamă că poți să înaintezi fără prea multă școală, fără prea multă carte, cu alte, însă, înzestrări, să zicem.
Aduceți-vă aminte cum prin Franța a început să se cumpere particula de noblețe. Au început și la noi să se cumpere doctorate, CV-uri. Nu trebuie să știi prea multă carte, trebuie să ai alte abilități, să știi să flatezi, să ignori, să bagi în seamă și, din nefericire, în foarte multe zone, că e vorba de conducători de instituții administrative, de școli, foarte puțini știu să fie lideri. De obicei, sunt șefi. Sunt foarte puțini oameni care știu să reziste la putere.
Din punctul meu de vedere, a rezista la putere înseamnă să știi să fii la fel de afabil și cu cei de sus, și cu cei de jos, lucru care nu prea se vede la noi. La noi, șeful e șef. Rar am văzut oameni care să știe să fie lideri și să tragă după ei un colectiv, o comunitate nu mai vorbim. E greu, dar nu imposibil.”, a declarat Luminița Vîrlan.