Unificarea firmelor Primăriei, primul pas spre administrarea responsabilă a municipiului

11

* Iosub Jănel, candidatul principal al PNG-CD la funcția de consilier local, va propune un proiect de unificare a tuturor societăților Consiliului Local Piatra Neamț, care va aduce o economie de câteva sute de mii de euro anual.

* Fiecare dintre actualele societăți are câte doi sau trei directori, câte trei sau cinci membri ai Consiliului de Administrație, zeci de mașini de serviciu și tot atâția șoferi pentru directori.

Primăria Piatra Neamț este asociat unic sau majoritar, în prezent, la 8 societăți comerciale.

Publiserv SRL are 2 directori și 3 administratori.

Locato SA are 3 directori și 3 membri ai Consiliului de Administrație.

Compania Municipală de Investiții Urban SA, fosta Urban SA are 2 directori și 3 membri ai Consiliului de Administrație.

Parking SA are 2 directori și 3 administratori.

Perla Invest SRL are 3 directori și 3 administratori.

Locativserv SRL are 3 directori și 3 administratori.

Salubritas SA are 2 directori și 3 membri ai Consiliului de Administrație.

Troleibuzul SA are 3 directori și 5 administratori.

Făcând o socoteală, rezultă 20 de directori și 26 de administratori.

Pentru simplificare, pentru fiecare director putem presupune un salariu brut destul de modest de 50 de milioane de lei, din care salariul net, „în mână“, rezultă după scăderea impozitelor și contribuțiilor obligatorii, în valoare totală de 33%. Rezultă o leafă de circa 33 de milioane de lei, ceea ce nu este deloc exagerat. În aceste condiții, municipalitatea cheltuiește în fiecare lună câte un miliard de lei numai cu salariul brut al acestor directori. Într-un an, această cheltuială însumează 12 miliarde de lei vechi, adică 1,2 milioane de lei noi sau aproape 280.000 de euro.

În același timp, cei 26 de administratori ai firmelor Primăriei primesc câte circa 450 de lei noi pentru fiecare ședință la care participă, care trebuie să fie cel puțin lunară. Astfel, avem o cheltuială de 11.700 de lei noi pe lună și de 140.400 lei noi pe an, ceea ce înseamnă circa 32.000 de euro.

Însă cheltuielile nu se opresc aici. Aceste firme au 23 de autoturisme pentru directori, care, fiecare, toacă o medie de 250 lei lunar numai pentru benzină. De asemenea, sunt plătiți cel puțin 20 de salarii către șoferii acestor mașini, care înseamnă cel puțin 1.500 de lei brut lunar pentru fiecare, adică în total cam 30.000 de lei noi. Într-un an se adună circa 360.000 de lei, adică circa 82.000 de euro.

O altă cheltuială este făcută cu secretara fiecărui cel mai mare director din firmă, ceea ce înseamnă alte cel puțin 8 salarii pe lună.

Unificarea acestor societăți înseamnă o reducere substanțială a cheltuielilor salariale, pentru că armata de directori se va reduce la unul singur, iar administratorii vor fi doar 3 în loc de 26.

Modelul ar putea fi urmat și de societățile Consiliului Județean, Drupo Neamț SA și Compania Județeană Apa Serv SA, care au, în total, 10 directori și 10 membri în Consiliul de Administrație.

  Prin implementarea acestui proiect se vor economisi cca. doua(2) milioane de euro per mandat deoarece aceasta suma este alocata clientelei politice pe durata a patru(4) ani de zile cat isi exercita puterea un partid sau o formatiune politica. Problema cea mai importanta este ca aceasta armata de clienti politici este platita generos din banii publici inca din anii 1996, cand o minte diabolica a gandit acest proiect de deversare a banilor publici, fara ca cineva care a preluat fraiele administrarii primariei sa se gandeasca cati bani din visteria locala „zboara” cu nonsalanta in conturile unor neprihaniti! Faceti si dumneavoastra o socoteala si veti ramane consternati ce sume astronomice s-au risipit in decursul unui deceniu si jumatate!! Astept si cred ca a venit vremea cand un viitor primar sa stopeze aceste scurgeri masive de bani puplici si de ce nu sa sustina acest proiect benefic cetatenilor acestui oras! Daca mai toti candidatii au venit cu proiecte care vizeaza construirea sau investirea banilor inntr-un domeniu sau altul, subsemnatul s-a gandit cum sa se mai economiseasca risipirea banilor contribuabililor, pentru ca cineva sa aiba intelepciunea sa-i dirijeze acolo unde este mare nevoie de acesti bani. In speranta ca cetatenii municipiului  Piatra-Neamt isi vor da concursul in sustinerea acestui proiect votand omul Janel Iosub mentorul proiectului, toate aspectele enumerate mai sus vor putea fi puse in practica si implementate spre dezbatere in consiliul local al primariei Piatra-Neamt, daca subsemnatul va ajunge consilier local!

Votați Jănel Iosub și lista de consilieri locali a PNG-CD, poziția 3 pe buletinele de vot!

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
11 Comentarii
 1. sifonieru' cu covrigi spune

  Ion Ion a baut cam multa vodka si vorbeste aiurea. Mai bea si apa minerala sa te dregi frate

 2. nationalistu` spune

  Nu ai cu cine vorbi ION ION.Nu te agita. N-ai ce sa faci cu boschetarii.Ei se apara unul pe altul. „Dai intr-unul tipa doi.” asa stiu ei.Sa stearga.

 3. Florin Constantin Roca spune

  Personal apreciez pe d-ul Janel Iosub,iar referitor la ideea dumnealui este extraordinara daca s-ar si pune in aplicare,economisirea putinelor resurse financiare va fi imperios necesara avand in vedere imensa datorie publica a Municipiului Piatra-Neamt de aproximativ 7000 Euro pe cap de locuitor si ca abia din Iunie anul curent se va incepe si plata ratelor,d-ul Stefan a beneficiat de 6 ani perioada de gratie mai mult datoria initiala a mai crescut cu dobanda creditului care nu a fost platita si a marit datoria.Acum visteria este goala ,Udrea a pierdut antrenamentul l-a aruncat bani spre Piatra-Neamt fiind in afara exercitiului functiei iar D-ul Stefan cauta sa ne indatoreze cu un alt impruput de pe la Banci in valoare 5,5 milioane Euro pentru a finaliza lucrarile incepute.Daca nu suntem subiectivi cu D-ul Janel Iosub si analizam initiativa dumnealui este de laudat si benefica pentru Piatra-Neamt,ar trebui sprijinit si chiar largita si extinsa linia acesta a chibzuiri banului public .In ceea ce priveste inrolarea dumnealui in PNG este optiunea personala si dupa cum a si relatat se foloseste doar „vehiculul partidului” nu ca nu ar fi avut semnaturile necesare,personal pot confirma ca avea semnaturile stranse doar ca avea o mica greseal de dactilografiere care am sesisazat-o dumnealui din Martie anul curent.Succes d-le Janel Iosub ,este extraordinara initiativa,sper sa fie implementata .

 4. ion ion spune

  @Admin.Daca sunteti echidistant nu mai blocati comentariile mele!”Creer” ii trebuie lui Janel si pe linga asta vreo citeva ore de ortografie de clasa a 2-a.Dupa ce s-a batut cu caramida in „chept” ca este cel mai tare si drept dintre noi,din oportunism, asa cum singur spune , trece in barca „verzilor”.Oare „pretinilor” Gaidau,Popa Gheorghe,madame Panturu,vajnici sustinatori ai janelului nu le este rusine? Ce va face dupa, cu Stefan si Tarita?Nu cumva a fost unealta cuiva si atunci este un om fara credibilitate?Dumneavoastra d-le Robert Iosub ce aveti de comentat? Cum poti sustine un ” personagiu” care in viata lui singura calauza a fost si este MINCIUNA?Cum sa sustii astfel de proiecte cind tu ,Janel,papi banii statului de pomana ,fara sa misti un pai?CREZI CA MAI POTI PROSTII OAMENII ?Inca mai stai la serviciu in baza unor falsuri grosolane facute de tatal unuia care se vrea si el mare justitiar.Dar timpul le va rezolva pe toate.Si mai rapid chiar de cit iti inchipui tu!

 5. Mos Craciun spune

  Pai, PNG-CD cu Becali al lui nu spunea ca sustine PD-L ul cu tot cu Udrea lui si cu Base? Becali a spus cu voce tare ca, partidul lui e un partid de DREAPTA si cand va ajunge primar (la pastele cailor) va impusca toti caini fara stapan. Halal Crestin Democrat.

 6. ion ion spune

  VA ROG SA FITI ECHIDISTANT SI SA-MI POSTATI COMENTARIILE!

 7. Leo Taxil spune

  Nu domnule Janel, socoteala e chiar mult subevaluata daca tinem cont ca la PARKING, o firma care nu face nimic,(inafara de a face dungi pe asfalt o data pe an si de a ne jupui de 1.350.000lei) de deci e in coada listei, directorul are nu 50, ci 80 de milioane salariu!!!

 8. nationalistu` spune

  Adevarul este ca sunt multi fara „CREER”.Dar na.Ce sa faci? Nu toata lumea trece pe la scoala.Multi vor mai intai pe la primarie abia apoi pe la scoala sa mai vada cum e cu prepozitiile,cu cratimele etc.La seral,sau cine stie unde mai poti studia dupa o anumita varsat? Succes!

 9. ion ion spune

  „Creer” iti trebuie tie (corect creier).Nu te poti bate cu caramida-n „chept”ca esti cel mai tare din oras la minciuni debitate ,iar cind sansele tale la primarie(consilier)sunt ZERO fugi sub pulpana celor pe care i-ai terfelit.Ce vor zice acum „pretinii”tai Gaidau-Lingau,Popa Gheorghe ori madame Panturu pe care cred ca i-ai dezamagit crunt .Ce vor zice Tarita si Stefan ,dupa?

 10. janel iosub spune

  Este ultima trimitere care o mai fac vizavi de candidatura mea; am strans 1050 de semnaturi in aproximativ 7 luni de zile, insa listele pe care am strans aceste semnaturi nu erau identice cu cele agreate de circumscriptiile electorale! Acest fapt s-a datorat BEC Bucuresti care nu a dat curs solicitarii mele inca din 19 septembrie 2011!! Asa ca am gasit o oportunitate in PNG-CD, un partid lasat la fundul gol de anumiti derbedei pt. a putea candida si ami putea pune in practica proiectele. Nu este vorba de „niste amarate de semnaturi” sau de „rusine” asa cum ma cearta primul comentator! Va rog sa intelegeti un singur aspect si sa-l tineti minte: JANEL IOSUB NU CADE IN GENUNCHI SI NU CERSESTE VOTURILE NIMANUI. CINE DORESTE SA MA VOTEZE LE MULTUMESC ANTICIPAT, CINE NU SA FIE SANATOSI SI SA VOTEZE CU CINE-I TAIE CAPUL CA DE ACEEA LE-A DAT DUMNEZEU CREER! Nu voi mai intra in acest subiect niciodata si cine a avut de inteles sa inteleaga! Va doresc tot binele din lume.

 11. Bufnita de Neamt spune

  Hotarati-va odata! Janel Iosub, candidat PND-CD sau PNG-CD? Ca asta reiese din acest articol. Parca auzisem ca va candida ca independent. Sau m-am inselat? Mai mare rusinea! Sa nu fie in stare sa stranga cele 1.000 de amarate de semnaturi!
  ADMIN: PNG-CD, multumim pentru atentionare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate