Unde, cum și cu cine pleacă lemnul din Neamț. Licitații trucate, impozite zero, protecție din partea autorităților, offshore-uri în Panama și Liban…

9

Povestea lemnului exploatat în județul Neamț începe cam așa.
În județul Neamț avem două firme cunoscute sub numele de Romanel. Una la Tarcău și una la Roznov. Aceste firme prelucrează și trimit la export majoritatea lemnului tăiat în Neamț.
Pentru că în spatele celor două Romaneluri se află alte firme, le vom prezenta pe rând.

ROMANEL ROZNOV:

ROMANEL HARDWOOD SRL este o firmă din județul Neamț, orașul Roznov care se ocupă cu tăierea și prelucrarea lemnului și apoi cu EXPORTUL acestuia. Firma se prezintă ca fiind un ”producător de cherestea care produce și vinde în Europa, Orientul Mijlociu și Golf precum și în Asia”.

Deși are o cifră de afaceri de aproximativ 25 milioane lei, această firmă plătește impozit pe profit ZERO LEI.

Cum? Foarte simplu. Învârte sume uriașe de bani și cantități foarte mari de lemn, dar în acte nu are profit, ba din contra, în acte are o pierdere de 2.975.512 lei și datorii acumulate de 34.858.378 lei de zici că e un ONG care a venit în Neamț cu scopul ”caritabil” de a rări pădurile.

Această firma de la Roznov are acționar principal o altă firmă ROMANEL HOLDING SERVICES SRL care este la fel fără profit și cu datorii acumulate de 23.644.462 lei, firmă care are la rândul ei acționar majoritar o altă firmă offshore, UNIVERSAL TRADING CO. SAL UNITCO la care nu mai ajunge nicio autoritate din România pentru că are sediul în Republica Libaneză.

>

ROMANEL TARCĂU

Acum să trecem la celălalt Romanel de la Tarcău. Acest Romanel este de fapt fosta firmă Forestar care a devenit SA și care are ca principal acționar tot ROMANEL HOLDING SERVICES SRL, deținută la rândul ei de firma din Liban.

Acest al doilea Romanel din Tarcău are o cifră de afaceri și mai impresionantă, de 70 milioane lei pe an, dar în acte are pierderi de 5.780.823 lei și datorii acumulate de 82.423.837 lei.

La fel ca și celălalt Romanel de la Roznov, și cel de la Tarcău plăteste impozit pe profit ZERO lei.

Să concluzionăm și să însumăm.

Cel mai mare exploatator și exportator de lemn din Neamț, Romanel, cu o cifră de afaceri de vreo 100 milioane lei, plătește impozit pe profit ZERO lei și are datorii acumulate de vreo 115 milioane lei.

Dacă ar vrea vreodată autoritățile sau am vrea noi, presa, să ajungem la patronul afacerii să întrebăm de ce merge în pierdere și cine va plăti datoriile, nu este posibil. Sediul firmei este în orașul Beirut din Republica Libaneză.

Khalil Abi Chahine, cel care se presupune că are controlul offshore-ului care deține Romanel este același care apare în documentele procurorilor ca fiind intermediarul unei spăgi de 1,25 milioane de dolari în afacerea Microsoft. Numele acestui afacerist libanez, Khalil Abi Chahine, apare și în contexte diverse alături de politicieni de top din mai toate partidele din România. COMPLETARE ART : 23.04.2020 Informațiile din presa centrală legate de Khalil Abi Chahine nu mai sunt de actualitate. Khalil Abi Chahine a ieșit din afacere aceasta fiind preluată de altcineva. Vom reveni cu articol pe această temă.

Anul trecut Romanel a fost sancționat cu amenzi totale de 2.315.077 lei pentru trucarea unei licitații derulate de cine? Chiar de Direcția Silvică Neamț.

Direcția Silvică Neamț zice că totul este în regulă.

Întrebat ce e cu aceste Romaneluri și cu datoriile uriașe acumulate, directorul Direcției Silvice Neamț, secondat de prefectul de Neamț, ne spune că totul este în regulă și nu au datorii față de ei. Priviți și cruciți-vă. Băieții ăștia deștepți, care exploatează lemn la greu din Neamț și îl trimit la export, plătesc impozit pe profit ZERO lei, truchează licitațiile la Direcția Silvică Neamț, iar conducerea Direcției Silvice Neamț împreună cu prefectul de Neamț ne zâmbesc.

ALTE RĂSPUNSURI LA ÎNTREBĂRI

De când este Romanel Roznov pe pierdere și nu plătește impozit pe profit? Dintodeauna, de la înființare și până în prezent.

De când este Romanel Tarcău pe pierdere și nu plătește impozit pe profit? De vreo 10 ani.

Unde ajunge lemnul de la Romanel?

Cum se transformă din mers un transport ilegal de lemn pentru Romanel într-un transport legal?

Concluzia bazată pe ce vedeți mai sus.

De peste 10 ani, niște băieți deștepți pe care nu-i știe nimeni, căci au avut la început un offshore cu sediul în Panama și acum au în spate unul cu sediul în Liban, truchează licitații, exploatează și exportă cantități uriașe de lemn provenit din pădurile Neamțului. Autoritățile nu par de loc îngrijorate.

În urma exploatării și exportului pădurilor din Neamț acești băieți deștepți nu plătesc nici un leu impozit pe profit, deoarece în acte figurează că nu au profit. Dacă te uiți în contabilitatea lor nici nu zici că sunt o afacere, ci un ONG nonprofit. Un comerciant care vinde ceapă și pătrunjel la o tarabă în piață are mai mult profit în acte decât cel mai mare exploatator de lemn din Neamț. Instituțiile statului nu văd nimic în neregulă.

Deocamdată atât pe azi dar mai avem multe să vă povestim despre unde, cum și cu cine pleacă lemnul din Neamț.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
9 Comentarii
  1. Ioan spune

    Daca era o firma romanesca, ANAF-ul ii inchidea demult. Cum sa mearga pe pierdere atatia ani? Sigur datoriile sunt catre actionarul principal!

  2. Motanu' Golanu spune

    Oricine are interes va observa ca în 30 de ani, Direcțiile Silvice sunt singurele instituții neatinse de „Doamna Oarbă”. Jafurile în paduri s-a efectuat NUMAI cu concursul acestor „slujbasi ai statului”, care au rezistat vicisitudinilor politice.
    Nu va trece mult timp și vor cere/beneficia de pensii speciale, caci nu-i asa…lupta în prima linie, sunt dotați cu armă cu glonț.

  3. Coca spune

    Toti politicienii fac parte din această mafie.

  4. Dalmatianu spune

    Știe toată lumea marile ilegalități și hoții care se fac din 89 încoace în cardasie sânt politicul, poliția , justiția , bineînțeles maeștri din silvicultură care în loc să administreze pădurile ei le valorifică ca pe bunuri proprii….nu le pasă de nimic…au gatere , găști de mafioți care fură aurul verde al țări făcându-și vile , conturi in străinătate. .., mașini de te sperii. Iar ca exemplu dau câte un amărât care duce o căruță de lemne pentru casă, foc și îl trimit în tribunal….., cât îi mai rabdă pământul! ?, hoți ăștia trebuie lichidați până nui prea târziu.

  5. Iod spune

    Nu inteleg, daca are pierderi an de an, timp de 10 ani, de ce ANAF nu ia masuri. De ce creditorii nu cer intrarea in insolventa?

    1. Remus spune

      Foarte bine observat, foarte bine explicat, ne rămâne de văzut dacă autoritățile vor reuși să înțeleagă, pierderile și cîștigurile acestor companii de mare succes pt țara noastră…că de restul știm ce rămîne după defrișare și tăierea lemnului de către aceste companii…cîmp…cîmp…asta îi pla ce statului român…să vadă mult în zare, pădurea îl încurcă la observator din GPS.

  6. Bibistrocel spune

    Poate este chiar firma organelor 😉
    Think about it.

  7. Stefan spune

    Aici e vorba de spalare de bani cu complicitatea autoritatilor!Nu este posibil sa ai ani la rand aceste pierderi fara ca ANAF sa actioneze.Daca era o firma romaneasca, era demult facuta pachet.Aici este clar vorba de o firma acoperita sau protejata.Acest Chachine se invarte de multi ani in cercuri foarte inalte din zona politica si a organelor…

    1. Cip spune

      Mafia lemnului

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate