Un tânăr din Neamț, director județean la Consiliul Tineretului din România

0

Consiliul Tineretului din România (CTR), federația ce reprezintă tinerii și organizațiile de și pentru tineret din România atât la nivel național, cât și internațional, anunță numirea în poziția de director județean al Consiliului Tineretului din România pe tânărul Petru-Lucian Andor. 

Lucian are experiență în reprezentarea elevilor și a ales să candideze pentru poziția de director județean al CTR pentru că își dorește să ofere din energia lui tinerilor nemțeni și să facă vocea acestora auzită.

CTR reprezintă tinerii și organizațiile de tineret din România în procesele decizionale de la nivel național și internațional și susține participarea lor directă în aceste procese și în cele de nivel local și instituțional/organizațional, precum și creșterea capacității tinerilor și a organizațiilor lor de a influența comunitățile în care trăiesc prin instrumente legale, influențarea proceselor decizionale, lucru cu tinerii, asociere în organizații neguvernamentale, sindicate și partide politice, și dezvoltarea de afaceri.

Până în prezent, Lucian a fost responsabil de identificarea principalelor probleme ale tinerilor de la nivelul județului Neamț.

În contextul actualei situații epidemiologice provocate de pandemia produsă de infecția cu virusul SARS-CoV-2, o mare parte din principalele probleme deja cunoscute ale tinerilor se prezintă într-o formă acutizată, ce nu mai poate suferi o continuă amânare. 

Consiliul Tineretului din România atrage atenția asupra necesității unei abordări sistematice cu privire la tineri din partea Guvernului României. Precaritatea vieții acestora poate conduce la consecințe grave la nivel național pe termen mediu și lung, mai ales în contextul în care ne confruntăm cu grave probleme de ordin demografic.

Planul Național de Investiții și Relansare Economică, publicat de Guvernul României pe 1 iulie 2020, cuprinde multiple măsuri pe care le considerăm cu adevărat oportune în atingerea obiectivului comun al sprijinirii tinerilor în fața consecințelor apărute în urma epidemiei globale. Deși documentul relevă câteva idei ce se concentrează în jurul sectorului de tineret, putem aprecia, din păcate, că acestea nu sunt, însă, suficiente. 

În acest sens, Consiliul Tineretului din România propune un plan de măsuri – „România tânără. România prosperă.” pentru sprijinirea tinerilor din România după criza provocată de pandemia de COVID-19. Acesta poate fi concentrat în următoarele zece puncte:

  1. (Re)integrare pe piața muncii. Este momentul ca tinerii să dobândească noi competențe, în special transversale.
  2. Digitalizare pe bune. Procesul educațional trebuie să conțină o componentă semnificativă dedicată competențelor de tip IT&C.
  3. Niciun tânăr nu rămâne pe dinafară. Toți elevii și studenții din România trebuie să poată accesa resursele educaționale online prin intermediul unor dispozitive electronice.
  4. Stimulente pentru angajatori. Absorbția forței de muncă trebuie sprijinită prin acordarea unor stimulente suplimentare angajatorilor.
  5. Solidaritate pentru viitor. Adoptarea sau prelungirea unor măsuri de sprijin social a tinerilor.
  6. Cu gândul la noile generații. Sprijinirea tinerelor familii, care să favorizeze o creștere demografică sustenabilă.
  7. Șansa la o locuință. Sprijinirea tinerilor printr-o creditare flexibilă, în vederea achiziționării unui imobil, precum și coordonarea agențiilor de resort în vederea creșterii numărului de locuințe de tip social construite.
  8. Inovație, coeziune și performanță: tinerii antreprenori. Acordarea unor stimulente și facilități tinerilor în vederea începerii unor noi afaceri. Sprijinirea economiei circulare și a antreprenoriatului social.
  9. Un sector de tineret puternic. Măsuri de sprijinire a organizațiilor neguvernamentale de și pentru tineret pentru a traversa dificultățile generate de pandemie. Sprijinirea constituirii unor noi spații dedicate tinerilor.
  10. Un mai mare accent pe sănătatea mintală. Este necesară prevenirea oricăror efecte potențial negative în planul sănătății mintale cauzate de restricțiile impuse pe fondul pandemiei precum și alte probleme.

Mai multe informații, precum și analiza completă, pot fi parcurse AICI.

CTR își dorește o apropiere de mișcarea de tineret la nivel local pentru a sprijini inițiativele tinerilor din județ, inclusiv pentru a candida în cadrul proiectului de Capitală a Tineretului din România, cel mai ambițios program național destinat tinerilor, pentru că pune accent pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele românești. În cadrul programului, autoritățile locale colaborează cu organizațiile neguvernamentale de și pentru tineret și cu mediul privat, și îi pun pe tineri în centrul procesului de dezvoltare urbană.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate