Un superb exemplar de râs, surprins video într-o pădure din Neamț

0

Un super exemplar de râs (Lynx lynx) a fost surprins video în zona Ața-Icoana, în pădurile administrate de Ocolul Silvic Tarcău.

Imaginile filmate au fost postate vineri, 12 martie, pe pagina de Facebook a Romsilva – Direcția Silvică Neamț

Credit video: Marian Munteanu.

Râșii sau lincșii (Lynx) sunt un grup al celor patru specii de feline sălbatice de mărime medie. Toate sunt considerate ca făcând parte din genul Lynx, dar unele autorități le clasifică să facă parte din genul Felis, căruia îi aparține pisica sălbatică și pisica de casă.

Râsul​ carpatin​ are 80–150 centimetri lungime și o greutate de 18–30 kilograme și este un vânător desăvârșit. Acesta poate sări de la înălțimi de peste 6 metri direct asupra prăzii și poate răpune, în câteva clipe, un grup de 2-3 căprioare. Salturile sale pot trece de 4 m.

Râșii carpatini trăiesc în multe arii ale Europei și Asiei, ceea ce a rezultat în a doua denumire a lor – râșii eurasiatici. Toată populația din această specie este estimată la 55.000 de indivizi, din care majoritatea trăiește în Rusia. În țările Europei Centrale, de-a lungul Carpaților, există o populație mare, dar amenințată, izolată și nestabilă a acestor feline. În afară Rusiei, cea mai mare populație a lincșilor se găsește în România, numărul indivizilor atingând 2.050 în 2001. Încercări de a reintroduce râsul au avut loc în Slovenia și Elveția.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate