Un sfert de veac de la primul optmiar al României, cucerit de Ticu Lăcătușu

2

Expediția nemțeanului Constantin Lăcătușu din 1992 pe Broad Peak, Pakistan – 8047m, a reușit să aducă primul optmiar României. De atunci, de pe 2 august 1992, a trecut un sfert de secol, timp în care alpinistul Constantin Lăcătușu a făcut noi cuceriri.

„A trecut un sfert de veac de la primul contact cu cota 8000: Broad Peak, în Pakistan. Emoțiile acelei expediții de 2 luni și mai ales cele din 2 august 1992, ziua vârfului, au fost atât de puternice încât totul parcă s-a întâmplat ieri. Și totuși, eram într-o perioadă total diferită: fără telefon mobil, fără email, fără internet. Toate astea erau cuvinte necunoscute atunci. Au trecut 25 de ani în care zeci de alpiniști români au contribuit, fiecare în parte, la epopeea alpinismului românesc de foarte mare altitudine, dincolo de granița celor 8000m. După multe expediții care au însemnat muncă, entuziasm, un dram de noroc și nu în ultimul rând, sacrificii. Felicitări, tuturor!”, scrie Ticu Lăcătușu astăzi pe pagina sa de socializare.

Născut în municipiul Piatra-Neamț la 21 februarie 1961, Constantin Lăcătușu a absolvit Facultatea de Geologie din București. Este alpinist, geolog și cameraman – realizator de documentare, primul român care a cucerit vârful Everest. La data de 17 mai 1995, Ticu Lăcătuşu punea steagul României pe cel mai râvnit vârf de munte din lume.

Ticu Lăcătușu a completat şi lista lui Messner (lista Carstensz) în 8 ani și 166 zile reuşind să urce pe cele mai înalte vârfuri ale celor șapte continente.

Ticu Lăcătușu nu este doar un alpinist de excepție, ci și un om de excepție. În urmă cu câțiva ani, după devastatorul cutremur din Nepal, acesta  a început o campanie de strângere de fonduri pentru reconstruirea unei şcoli. Deși proiectul a întâmpinat numeroase piedici, cu sprijinul colaboratorilor locali, a celor care au dorit să se implice, acesta este finalizat (detalii aici).

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
2 Comentarii
  1. Tincuta Mancas spune

    Felicitari !

  2. Ovidiu Ovi spune

    Tot respectul

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate