Un proiect de lege foarte bun pentru protejarea copiilor, inițiat de Ciprian Șerban, liderul Grupului parlamentar PSD din Camera Deputaților împreună cu Alfred Simonis, președintele Camerei Deputaților

1

Ciprian Șerban, liderul Grupului parlamentar PSD din Camera Deputaților, și Alfred-Robert Simonis, președintele Camerei Deputaților, au inițiat un proiect de lege foarte bun care reglementează interzicerea comercializării băuturilor energizante către minori și în instituţii de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate.

Proiectul a fost adoptat marți, 20 februarie, în Camera Deputaților, cu 238 de voturi „pentru” și va ajunge la președinte pentru promulgare.

„Când am inițiat această lege, împreună cu Alfred Simonis, am făcut-o cu gândul la copii și din dorința de a-i proteja de pericolul la care sunt expuși consumând acest tip de băuturi toxice. Mulțumesc părinților și cadrelor didactice care, în ciuda opoziției producătorilor, au contribuit la forma finală a legii și colegilor din PSD, dar și celor de la alte partide care au înțeles importanța acesteia și au votat-o. În continuare, lucrăm la alte legi importante, cum ar fi: interzicerea păcănelelor și comercializarea țigărilor electronice către minori.”, a declarat deputatul de Neamț, Ciprian Șerban.

În expunerea de motive a proiectului de lege se arată că reglementarea vânzării băuturilor energizante este deosebit de importantă, mai ales pentru că „au fost chiar și situații extreme în care s-a ajuns la decesul minorilor pe fondul unor astfel de produse”. Este vorba de interzicerea comercializării către minori sau altor categorii vulnerabile a băuturilor energizante care conțin combinații variate de carbohidrați, vitamine, minerale cu două sau mai multe substanțe precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central.

Sancțiunile sunt foarte dure. De reținut:

-Sunt prevăzute amenzi de la 5.000 de lei la 20.000 de lei, pentru localurile care vor vinde minorilor energizante, iar dacă repeta contravenţia, li se poate suspenda activitatea pe o perioadă de până la 30 de zile.

-Sunt prevăzute amenzi cuprinse între 10.000 de lei şi 30.000 de lei, dacă vânzarea sau/şi oferirea cu titlu gratuit a băuturilor energizante minorilor au loc în unităţi de învăţământ, în unităţi sanitare sau în unităţi de ocrotire a oamenilor defavorizaţi.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Constantin spune

    Intradevar, astfel de inițiative legislative sunt în interesul cetățenilor și În dezavantajul interesului multinaționalelor care „injectează” otravă în „viitorul națiunii „.
    Cu o floare însă, nu se face primăvara… Pe când obligativitatea unei cote de raft minime cu produse sănătoase (bio, eco, tradiționale)….

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate