Un om a murit sufocat cu mâncare în Mall. Toți ar trebui să știm să facem asta: Manevra Heimlich și auto-Heimlich

1

Sâmbătă, 4 septembrie, un bătrân, în vârstă de 81 de ani, a murit, în timp ce se afla la o masă din zona destinată restaurantelor dintr-un mall din Botoşani, informează publicaţia locală Monitorul de Botoşani. Evenimentul nefericit s-a produs din cauză că acesta s-a înecat cu mâncare și până la sosirea echipajelor medicale nimeni nu a intervenit sau… nu a știut cum să intervină.

Zeci de martori filmau cu telefoanele mobile, în loc să-i dea ajutor, sau stăteau la mese, unde au continuat să mănânce, mai precizează sursa citată. Echipajele medicale au încercat zeci de minute să îl resusciteze, a fost transportat și la UPU însă, din păcate, nu a mai putut fi salvat.

Dr. Tudor Ciuhodaru a tras astăzi un semnal de alarmă, precizând că cetățenii nu sunt educați cu privire la acordarea primului ajutor, lucru care poate conduce la moartea unor victime pentru că nu se intervine la timp pentru salvarea acestora până la sosirea echipajelor medicale.

Iată sfaturile dr. Tudor Ciuhodaru pentru intervenția în caz de asfixiere cu mâncare:

Toți ar trebui să știm să facem asta. Heimlich și auto-Heimlich. Cum (te) salvezi atunci când apare înecarea cu un corp străin.

Încă un român a murit (! la mall, înconjurat de zeci de persoane)asfixiat cu mâncare. Ar fi putut fi salvat. Lipsa educației pentru sănătate este din nou letală. O manevră simplă poate face diferența dintre viață și moarte.

Până când proiectul meu de lege privind predarea obligatorie a ,,Noţiunilor de prim-ajutor” în școlile din România va fi adoptat trebuie să știți:

A. Cum preveniți înecarea:

1. Mâncați fără grabă și mestecați bine.

2. Nu beți mult alcool înainte sau în timp ce mâncați.

3. Țineți obiectele mici departe de cei mici.

4. Utilizați corect protezele dentare.

B. Cum (te) salvezi: Heimlich și auto-Heimlich sunt manevre simple care (te) salvează atunci când apare înecarea cu un corp străin. Ce trebuie să faceţi:

1. Rămâneţi calm dar strigaţi după ajutor. Ajutorul sună la 112.

2. Fiţi siguri că victima se sufocă prin aspirarea unui corp străin (dacă obstrucţia nu e completă manevra nu e eficientă şi poate produce leziuni):

a) aspiraţie confirmată de martori, anturaj

b) nu mai poate vorbi, tuşi şi respira

c) pacient agitat, care se sufocă, duce involuntar mâna la gât iar ulterior îşi pierde conştienţa

3. Ridicaţi pacientul şi plasaţi-vă în spatele acestuia.

4. Îmbrăţisaţi pacientul, poziţionând pumnul mai puternic la nivel abdominal (între ombilic şi stern) peste care suprapuneţi cealaltă mână.

5.Aplicaţi compresia abdominală care trebuie să fie bruscă şi adâncă la nivelul abdomenului superior, de jos în sus şi din faţă în spate, ca și cum ați ridica pacientul. Se execută 5 astfel decompresii abdominale.

6. Repetaţi compresiile până când pacientul reuşeşte să expulzeze obiectul aspirat sau îşi pierde conştienţa.

7. Dacă victima îşi pierde conştienţa, poziţionaţi-o pe spate pe un plan dur și începeţi resuscitarea. Efectuaţi aceeaşi manevră după ce aţi încălecat picioarele victimei. Aplicați compresii bruşte şi adânci în abdomenul superior poziţionând mâna puternică între ombilic şi stern şi aşezînd cealaltă mână peste aceasta.

8. Solicitarea ajutorului medical specializat (! medic sau asistent ) este necesară indiferent dacă manevra are sau nu succes.

Ponturi:

1. Dacă pacientul încă poate tuşi încurajaţi-l să facă acest lucru în continuare. O tuse puternică dislocă adesea corpul străin.

2. Atenţie la căderea victimei care se sufocă! La un moment dat îşi va pierde conştienţa, va cădea şi se poate lovi.

3. La gravide şi obezi aplicaţi compresiile la nivelul toracelui, în partea inferioară a sternului.

4. Există şi auto Heimlich: împingeţi-vă cu abdomenul superior pe o suprafaţă orizontală dură, cum ar fi spătarul unui scaun.

Rețineți:

1. Sute de mii de oameni au fost salvaţi de ,,tratamentul antisufocare”.

2. Manevra Heimlich este metoda de dezobstrucţie a căilor aeriene în cazul unui pacient care se sufocă prin aspirarea unui corp străin.

3.Trebuie învăţată şi exersată în toate şcolile din România, ca şi multe alte noţiuni de prim-ajutor.

4. Pentru a fi cu adevărat eficiente noţiunile de prim ajutor trebuie cunoscute precum alfabetul sau tabla înmulţirii.

5. Asta prevede legea Ciuhodaru ce poate salva mii de vieţi dar aşteaptă de prea mult timp să fie adoptată. Sper să susțineți acest demers.

Și puțintică istorie. Doctorul Henry Heimlich a introdus această manevră încă din 1974 dar a aplicat-o prima dată la 96 de ani, salvând viaţa unei femei de 87 de ani, Patty Ris, care se îneca cu o bucată de hamburger la un cămin de bătrâni din Cincinnati. Cu această manevră au fostsalvate peste 100.000 de vieţi doar în SUA, printre care a preşedintelui Ronald Reagan, a primarului New York-ului Edward Koch şi a actorilor Elizabeth Taylor, Goldie Hawn, Walter Matthau, Carrie Fisher şi Jack Lemmon.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. nicolae marinescu spune

    Pe tampitii aia de se indopau cu fast food la mall de ce nu ii ia politia la intrebari?Ca eu,ca sofer,daca trec pe langa un accident si nu dau primul ajutor,ma trezesc imediat cu dosar penal.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate