Un nou spectacol al Atelierului de teatru-lectură la Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu”

0

Vineri 12 februarie, la ora 17.00, a avut loc vizionarea cu public a spectacolului de teatru-lectură „Fiicele”, o adaptare după piesa cu acelaşi titlu, scrisă de Sidonia Drăguşanu, o prozatoare şi autoare dramatică (1908-1971) ale cărei creaţii s-au bucurat de succes în special în perioada ante decembristă.
Spectacolul „Fiicele” are în distribuţie pe Alina Bratu, Dan Iacob, Elena Ivan, Dorina Macovei, Teodora Popovici şi Teodor Toma, adaptarea textului şi regia purtând amprenta bibliotecarului Dan Iacob.
Acest spectacol marchează şapte ani de când, sub îndrumarea bibliotecarului Dan Iacob, în luna februarie a anului 2009, şi-a început activitatea „Atelierul de teatru – lectură pentru vârsta a treia”. În această perioadă au fost montate piesele: „Carré de dame” de Gheorghe Brăescu, „Joi sărbătoare” după Turoksy Katalin, „Gin Rummy” (Jocul de cărţi) după Donald L. Coburn, „Cântecul lebedei” de A.P Cehov, „Aşteptând la Arlechin” după Noel Coward, „Gaiţele” după Al. Kiriţescu, „O batistă în Dunăre” după D.R.Popescu, „Conu Leonida faţă cu reacţiunea” de I. L. Caragiale, „Şefele” după Werner Swab, „Declaraţii şi epistole” de Tudor Muşatescu., „Ultimul dans al libelulei” de Mihai Ungureanu. Aceste douăsprezece spectacole, au acoperit şapte stagiuni teatrale, reprezentaţiile având loc la sediul Bibliotecii Judeţene, precum şi la sediul bibliotecilor orăşeneşti din Bicaz şi Roman, la Centrul Social „Pietricica“, la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş“, la sala „Calistrat Hogaş” a Consiliului Judeţean Neamţ, ori scena Caselor de Cultură a Sindicatelor din Piatra Neamţ şi Târgu Neamţ. De asemenea trupa a participat şi la Festivalul „Mereu tânăr” de la Craiova (trei ediţii), precum şi la o întâlnire teatrală organizată de Biblioteca „Panait Istrati” din Brăila. Dincolo de performanţele interpretative la care au ajuns membrii trupei de teatru-lectură “Arlechin”, proiectul a fost gândit şi ca o formă de terapie a sufletului, a psihicului, prin lucrul în echipă, într-o lume în care persoanele de vârsta a treia sunt prea adesea marginalizate, uitate, condamnate să stea zile în şir în casă, în faţa televizorului.
Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu” Neamţ: „Încurajăm orice formă de manifestare culturală, ne adresăm unui public cît mai divers, Biblioteca reprezintă locul în care spiritul cărţilor se materializează chiar şi în spectacole teatrale. Apreciem consecvenţa actorilor şi a regizorului, performanţa artistică la care au ajuns, reprezentîndu-ne chiar şi în plan naţional cu succese notabile”.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate