Un nou regulament la Piatra-Neamț! RIDICAREA mașinilor parcate neregulamentar

6

Băieții de la primăria Piatra-Neamț au terminat tot ce aveau de făcut în oraș și s-au gândit cum să mai facă niște bani, așa că au pus la punct un regulament pentru ridicarea mașinilor parcate neregulamentar. Adică sute de mașini, care nu au unde parca pentru că primăria nu oferă locuri de parcare, vor putea fi ridicate.

Desigur că este o aberație să aplici o sancțiune ca cea cu ridicatul mașinii atât timp cât nu oferi omului posibilitatea de a respecta regimul de parcare, oferindu-i un loc unde să parcheze contracost.

În regulamentul ce se află în dezbatere publică în aceste zile se menționează că ”ridicarea autovehicului – reprezintă măsura tehnico-administrativă pe care agentul constatator (poliţistul rutier sau polițistul local) o poate dispune pentru nerespectarea dispozițiilor prezentului Regulament.” Iar în regulament spune că ”se dispune ridicarea, transportul și depozitarea, pe un teren stabilit de către Primăria Municipiului Piatra-Neamț și amenajat în acest sens, a autovehiculelor în următoarele situații:”, una dintre situații fiind: ”Autovehicule staționate neregulamentar conform Codului Rutier.

Cel mai probabil primăria va externaliza acest serviciu de ridicat mașini. Adică este posibil ca o firmă a unui băiat deștept ce trebuie să se îmbogățească, să concesioneze acest serviciu de la primărie și cu ajutorul Poliției Locale care va constata ce mașini nu sunt parcate regulamentar, să se apuce de făcut bani cu găleata.

Considerăm că această parte a regulamentului de ridicare a mașinilor trebuie să dispară și această măsură de sancționare să nu fie aplicată în Piatra-Neamț din următoarele motive obiective:

  1. Primăria Piatra-Neamț nu poate oferi, contra cost, locuri de parcare suficiente pentru posesorii de automobile din Piatra-Neamț creând astfel cadru care ar permite ca aceștia să respecte acest regulament și să nu parcheze în alte locuri decât în cele amenajate.
  2. Primăria nu poate asigura acest serviciu din resurse proprii, iar externalizarea sa ar reprezenta oferirea unei oportunități de a realiza profit unei firme doar că respectiva firmă se va folosi de serviciile de constatare pe care va trebui să le ofere Poliția Locală. Asta ar însemna că de munca plătită din bani publici și de zelul polițiștilor locali va depinde profitul unei firme private, ceea ce nu este deloc oportun și există riscuri majore să se facă abuzuri.
  3. Municipiul Piatra-Neamț este una dintre localitățile cu cele mai reduse venituri din țară în rândul populației, iar o astfel de sancțiune presupune un efort financiar care poate depăși și jumătate din veniturile unui pietrean pe o lună. O sancțiune mult prea mare în condițiile în care municipalitatea nu oferă posibilitatea de a respecta toată lumea acest regulament.
  4. In anexa nr . 3 a Regulamentului sunt mai multe lucruri suspecte ca fiind ilegale:
    Politia Locala nu poate dispune blocarea rotilor, masura nu e prevazută în Codul Rutier, imobilizarea autovehicului poate fi dispusă doar de Codul Rutier. Ei pot sancționa oprirea/staționarea neregulamentară conform Codului Rutier, nu parcarea în loc amenajat fără plata tichetului și eventual să dispună ridicarea mașinii…e adaugare la lege. Despre competența lor limitată a se vedea : Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – ÎCCJ Decizia nr. 11/2017 privind examinarea sesizării formulate de Avocatul Poporului cu privire la „interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 39 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la dispoziţiile art. 102 alin. (1) pct. 14 sau art. 105 pct. 10 din acelaşi act normativ, în sensul stabilirii competenţei funcţionale a agenţilor constatatori (din cadrul poliţiei locale sau poliţiei rutiere), cu incidenţa art. 7 lit. h) din Legea poliţiei locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare Modificări (…) Text publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 750 din 19 septembrie 2017. În vigoare de la 19 septembrie 2017
  5. Conform unui sondaj făcut recent de ziarpiatraneamt.ro (click aici pentru sondaj) majoritatea cetățenilor nu sunt de acord cu măsura de ridicare a mașinilor parcate în afara locurilor special amenajate ca parcări.

Propunerea noastră pentru acest regulament este excluderea parțială a reglementărilor legate de ridicarea mașinilor în sensul în care acestea să poată fi ridicate doar în cazuri excepționale cum ar fi: sunt abandonate, blochează căi de acces sau prezintă un pericol iminent pentru circulație.
Deoarece primăria nu oferă posibilitatea tuturor posesorilor de mașini din Piatra-Neamț de a parca legal nu e normal să solicite acestora să parcheze doar legal sub amenințarea cu ridicarea mașinii.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
6 Comentarii
  1. Das Reich spune

    Punctul 3 e o prostie – ce legatura are saracia cu parcarea? adica sunt din neamt si parchez unde am treaba? oare tine daca faci asta la iasi? sau la cluj?

  2. Irimia ghe spune

    Unde sunt taxele si impozitele locuitorilor, taxele care se platesc pe cladiri care sunt foarte scumpe, taxele auto care sunt foarte mari?????
    ADMINUL acestui ziar vrem si noi sa aflam ce face primaria cu aceste taxe si ce valori se aduna in fiecare an/

  3. vasile r spune

    bravo alesii locali nu sunteti buni de nimic unde sunt investitorii PDL-ului si cei de la PSD , NU MAI SPUNEM NIMIC toata stima celor de la USR care conduc cu mindrie acest oras care se distruge pe zi ce trece si tineretul pleaca afara.
    Voi nu ati auzit de parcari subterane si supraetajate?????? nu ati auzit de accesarea fondurilor externe???
    Voi nu ati auzit de nimic , dar nui nimic mai avem 2 ani si vine votul,de data asta speram sa se destepte si cetatenii care locuiesc in acest oras.

  4. costel spune

    clar. mana primariei. pNa nu asiguri lov de parcare, nu poti cere sa nu parchezi. dispare masina dai in judecata pentru furt. si ai castig de cauza. atata timp cat nu ai unde parca ma reflfer la spatii amenajate. si mai ales ca atesti i.pozit , deci clar se stie ca e masina acolo, dar. u amenajam

  5. Mihaela spune

    Păi nu mai vrem o țară ca afară??? In orice oraș care se respectă există acest tip de activitate care este foarte apreciat deoarece conduce la fluidizarea traficului si siguranță sporită în desfășurare a lui. Un bun exemplu este municipiul Iași unde pe zona centrală nu mai există opriri si staționari neregulanentare. Dar noi nu vrem, pentru că asa este democrația românească…..originală.

  6. măGândesc European! spune

    Să ridice și autovehiculele fără nr. de telefon în bord sau cele pe avarii! mai parchează unii de ca nesimțiții ca în intersecție sau giratoriu în zonele de rulare! Cu ăia ce faceți?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate