Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
miercuri 19 iunie 2019
  • :
  • :

Un ficat și un rinichi, prelevate la Piatra-Neamț, au salvat două vieți

La Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ au fost prelevate săptămâna trecută un ficat, rinichii şi corneele, iar donatorul a fost un bărbat în vârstă de 49 care a suferit un accident vascular cerebral. La Iaşi au ajuns un rinichi, ficatul şi corneele, celălalt rinichi ajungând la Bucureşti.

Rinichiul a fost deja transplantat unui bărbat de 42 de ani, din Botoşani, la Spitalul „Dr. C.I. Parhon“.

Bărbatul care a primit săptămâna trecută un ficat se simte bine, spun medicii, iar organismul dă semne îm­bucurătoare după intervenţie.

„Evoluţia pa­cientului este favorabilă deocamdată. Nu se afla de mult pe lista de aşteptare pentru transplantul hepatic, pentru că, fiind acreditaţi abia de doi ani, din 2016, listele noastre nici nu sunt atât de mari în ceea ce priveşte acest tip de transplant“, a precizat dr. Raluca Neagu, coordonatoarea Centrului Regional de Trans­plant Iaşi, pentru ziaruldeiasi.ro.

Conform Regis­trului Naţional al Agenţiei Naţionale de Transplant, la Iaşi s-au realizat până acum 9 transplanturi de ficat, iar pe lista de aşteptare se află 14 persoane. Din nefericire, 7 persoane au decedat fie în timp ce aşteptau un organ, fie după realizarea intervenţiei chirurgicale,  mai notează sursa citată.

Ultima prelevare de organe de la un donator aflat în moarte cerebrală a avut loc în luna mai a acestui an, tot de la un bărbat din Piatra-Neamţ. Medicii susţin în continuare că numărul prelevărilor de organe de la donatori cadaverici este unul foarte mic comparativ cu anii anteriori.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *