UN DOCUMENT DESPRE EMINESCU DIN 1904

1

eminescu (4)Cu puţin înaintea comemorării în ţară şi peste hotare a 400 de ani de la moartea lui Ştefan cel Mare şi Sfânt (2 iulie 1504 – n.n.) n-a fost uitată calendaristic, la 15 iunie, nici împlinirea a 15 ani de când Eminescu trecuse în veşnicie la Bucureşti (15 iunie 1889 –n.n.).
Cărturarul născut în Holda Broştenilor (azi jud. Suceava – n.n.), G. T. Kirileanu, a păstrat o însemnare anonimă privind enumerarea celor ce participaseră la tristul ceremonial de acum 100 ani, 15 iunie 1904, şi alte detalii. Redăm în cele ce urmează amintitul document:
„Astăzi 15 iunie 1904 se împlinesc 15 ani de la încetarea din viaţă a lui Mihai Eminescu. Marele nostru poet a murit în Institutul Doctorului Şuţu, iar înmormântarea s-a făcut sâmbătă 17 iunie 1889. Serviciul s-a celebrat în biserica Sf. Gheorghe cel Nou, de unde cortegiul funebru a pornit pe dinaintea Universităţii la cimitirul Şerban Vodă (Belu), însoţit de L. Catargiu (originar din Dobreni –n.n.), pe atunci prezident al Consiliului, care ţinea să onoreze memoria strălucitului redactor al ziarului „Timpul”, de M. Kogălniceanu, de cunoscuţi amici literari: T Maiorescu, T. Rosetti, N. Mandrea, dar mai ales de un foarte mare număr de studenţi şi şcolari. Nimeni din familia sa nu era de faţă, precum nimeni din familie nu s-a îngrijit de mormântul şi monumentul lui.
Cine se duce astăzi la cimitirul Belu poate găsi mormântul lui Eminescu apucând pe prima alee din dreapta porţii de intrare. Mormântul este bine îngrijit, un monument de piatră în stil sever, executat de răposatul sculptor Georgescu după desenul d-lui Andre Lecomte de Nouy”.
Amintim că pe grafica „pietrei tombalei” a poetului, se retuşează fotografia Luceafărului poeziei româneşti din tabloul „Junimei”, fotografie ce în miniatură s-a reprodus şi în primele ediţii de poezii apărute la editura „Socec”.
Aşa i-a fost soarta celui care a fost „marele subiect al literaturii româneşti. Opera lui poate fi comparată cu o cetate puternică a cărei cucerire cere pregătiri numeroase, un asediu răbdător, o măsurare îndelungată a puterilor, un avânt pornit de departe”, cum aşa de bine şi frumos l-a caracterizat Tudor Vianu.
A decedat, cum arătam, la vârsta de numai 39 de ani şi 5 luni (născut pe 15 ianuarie 1850 – n.n.). A format „triada morţii” a anului 1889: poetul, Veronica Micle şi marele povestitor humuleştean, Ion Creangă.
Fie-i ţărâna uşoară!

Prof. Radu Gheorghe

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. mitik spune

    M-am „indragostit” de Eminescu Mihail, din clasa I, cand am invatat versurile si melodia „Somnoroase pasarele”, prin grija doamnei invatatoare Tomsa Catalina (fie-i tarana usoara si vesnica amintirea)… De atunci m-a urmarit mereu chipul eminescian, citindu-i viata, scisa de George Calinescu si Cezar Petrescu(?!)…
    Mi-am dorit mereu sa ajung la mormantul sau, sa-mi exprim ganduri de dor „dureros de dulce” si am ajuns mai intii la Ipotesti la mormantul mamei Luceafarului poeziei romane si la casa in care a vazut lumina zilei pe pamant moldav…prin anil 2007 .
    La mormantul poetului din cimitirul Belu am ajuns abia in 2014, dupa ce am trecut pe la biserica SF. Gheorghe Nou la racla sf-lui Brancoveanu Constantin, fara sa stiu ca Mihai Eminescu fusese dus de acolo spre mormant….!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate