UN BASORELIEF AL SCULPTORULUI JOZSEF FEKETE, LA SPITALUL VECHI

0

Un celebru artist plastic hunedorean, Jozsef Fekete jr.(vezi foto nr. 1), cunoscut și sub numele românizat de Iosif Negrulea, sculptor renumit în perioada interbelică și postbelică, este autorul unui frumos și cuprinzător basorelief aplicat pe fațada Spitalului Vechi din Piatra Neamț(vezi foto nr. 2). El s-a născut în anul 1903, ca fiu al lui Jozsef Fekete sr. și al Julianei Járdánházi-Fekete. A studiat la Alba-Iulia, Miercurea-Ciuc, Turda și Odorheiul Secuiesc. În perioada 1921-1927 a urmat cursurile Școlii de Belle Arte din București(Academia de Arte Frumoase), fiind primul student maghiar al instituției, sub îndrumarea unor reputați maeștri: Oscar Han(autorul statuii Domnitorului Ștefan cel Mare, din Piatra Neamț), Ion Jalea, Dimitrie Paciurea, Fritz Stork, C. Artachino și G. D. Mirea. Anterior, între anii 1919-1921 a lucrat ca lăcătuș la Uzinele de Fier din Hunedoara pentru a se familiarize cu metalele și metalurgia. De-a lungul întregii sale cariere de sculptor, a fost apreciat la cel mai înalt nivel, operele sale fiind recompensate cu numeroase disticții și premii. Monumentul Aviatorilor din București(vezi foto nr. 3) este doar una dintre celebrele sale lucrări, realizată în colaborare cu sculptorița Lydia Kotzebue. Cunoscutele porți metalice, cu basoreliefuri-medalion octogonale, de la Ministerul Justiției(fostul sediu al Asociației Naționale a Medicilor Veterinari, inaugurat la 27 februarie 1933, în stil ”art-deco” și palide reminiscențe de ”art nouveau”-arhitect Constantin Iotzu-și actualul sediu al Institutului Național al Magistraturii) au fost făcute de același ingenios și talentat sculptor(vezi foto nr. 4).

După restaurarea din 1990, basoreliefurile octogonale ale porților și inscripția de deasupra ușii au ”dispărut” în conformitate cu ”rețetele” unor… ”experți”(vezi foto nr. 5). La mijloc poate fi o veroasă afacere-jaf cu opera de artă, în care nume cu o anumită rezonanță, din spațiul cultural românesc, s-au mânjit fără nici un fel de scrupule. Socoteala a fost simplă: ”Mai avem lucrări ale lui Jozsef Fekete-Negrulea. Are balta pește”. Urmărit de curiozitate, am căutat pe un site, cu inscripționare în limba maghiară și am găsit un medalion octagonal, semnat de Jozsef Fekete, realizat în anul 1932, cu un an înaintea finalizării lucrărilor la Palatul Asociației Naționale a Medicilor Veterinari, reprezentând ”Lupta Sfântului Gheorghe cu balaurul”(vezi foto nr. 6). Foarte ciudat este și faptul că de pe Internet au dispărut aproape toate imaginile cu porțile metalice ale respectivei asociații, mai puțin două. Una, cu o parte din medalioanele octogonale-partea de jos fiind decupată, apoi o ”restaurare”, în stilul anului 1990, din care lipsesc medalioanele realizate de maestrul Jozsef Fekete! Monumentul căpitanului-aviator, Dumitru Huber, aflat la Cimitirul Bellu, din Capitală, poartă semnătura aceluiași fascinant artist, Jozsef Fekete, alias Iosif Negrulea(vezi foto nr. 7). Basorelieful Spitalului Vechi din Piatra Neamț(vezi foto nr. 8) este semnat cu numele românizat al maestrului Jozsef Fekete: I. Negrulea. Pe respectiva operă de artă a fost marcat anul 1937. Placa de marmură sculptată este un cadou al M.S. Regele Carol al II-lea și poartă următoarea inscripție: ”Acest spital s-a clădit în anul 1935 sub domnia M. S. Regelui Carol al II-lea fiind Prim-Ministru Gh. Tatarescu iar ministru al Sănătății Dr. I. E. Costinescu”. O parte din fondurile dedicate Spitalului Vechi și stipendierea artistului Jozsef Fekete au fost asigurate din banii personali ai M. S. Regele Carol al II-lea. O altă donație a aparținut premierului liberal Gh. Tatarescu. O contribuție semnificativă s-a datorat și ministrul Costinescu, politician nemțean cu dare de mână. Pe vremuri, suveranii României erau preocupați de starea națiunii, de lărgirea patrimoniului spitalicesc, de sporirea numărului de școli, titlul de ”doctor” fiind scris cu majuscule, așa cum se obișnuiește și azi în Occident, dar nu la noi. Cândva, erau vădite semen de respect față de cei care se îngrijeau de sănătatea și educația semenilor noștri. În urmă doar cu câțiva ani se închideau numeroase școli și spitale, după o rășluire drastic a pensiilor și salariilor românilor! Proveniența imaginilor a fost specificată pe fiecare fotografie în parte.
MIHAIL-SORIN GAIDAU

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate