Umilință: Vestitul formular de 14 pagini pentru ajutorul de încălzire și sinceritatea desprinsă din „momentele speciale”

1

„Stimați cetățeni, Statul român, în conformitate cu prevederile constituționale, dorește să vă ajute să depășiți momentele SPECIALE prin care treceți dvs. și familia dvs. Pentru aceasta vă adresăm rugămintea să citiți cu foarte multă atenție formularul și să completați cu SINCERITATE toate datele solicitate, conform indicațiilor de mai jos. Cu speranța că situația dvs. personală se va schimba în bine cât mai curând, vă mulțumim pentru înțelegere.”

Așa îi întâmpină un formular de 14 pagini pe cetățenii doborâți de o sărăcie „specială” cărora li se cere SINCERITATE. Și pentru că statul român mizează pe sinceritate și încredere, oamenii care se confruntă cu necazuri personale sunt puși să completeze un formular de 14 pagini prin care li se cer tot felul de date, unele dintre ele din domeniul absurdului, ca să obțină, în anumite circumstanțe, un ajutor care este de râsul lumii. Pe lângă datele completate în formular, se cer și documente doveditoare: acte de identitate, dovadă venituri, certificate de atestare fiscală, adeverințe de la ANAF, copii după facturi, copii după certificat de înmatriculare auto/moto, copii după contracte de închiriere, extras de cont bancar.

Pentru că… „sinceritate” sau, mai bine zis, pentru că, în anul 2021, încă folosim dosarul cu șină, iar sinceritatea de 14 pagini trebuie dublată cu o roabă de acte doveditoare.

În condițiile în care există multe cazuri de cetățeni care au un venit minim și unii dintre ei sunt analfabeți, partea cu „cititul cu multă atenție” arată bula în care trăiesc cei care ne conduc și habar nu au ce se întâmplă în România. E drept că primăria Piatra-Neamț ne precizează că acești oameni pot primi sprijin de la angajații DAS pentru completarea formularelor, deoarece acești angajați DAS nu au altceva mai bun de făcut… cum ar fi anchete sociale și mers pe teren.

Explicațiile oferite de primăria Piatra-Neamț privitoare la ajutoarele oferite de stat pentru sezonul rece le puteți citi aici – click.

Ca să nu vă obosiți cu a înțelege ce mai vrea statul român de la dumneavoastră, cei aflați în „momente speciale”, este bine să vă notați aceste lucruri. Există o serie de prevederi care vă exclud de la primirea ajutorului la încălzirea locuinţei/stimulentului de energie pe perioada sezonului rece noiembrie 2021-martie 2022.

Iată ce ne spune primăria:

LISTA BUNURILOR CARE CONDUC LA EXCLUDEREA ACORDĂRII AJUTORULUI PENTRU ÎNCĂLZIREA LOCUINŢEI si SUPLIMENTULUI PENTRU ENERGIE

Deţinerea unuia dintre bunurile menţionate mai jos conduce la excluderea acordării ajutorului la încălzirea locuinţei pentru sezonul rece 2021-2022.

I. Bunuri imobile:
– clădiri sau alte spaţii locative, în afara locuinţei de domiciliu şi a anexelor gospodăreşti;
– terenuri de împrejmuire a locuinţei şi curtea aferentă şi alte terenuri intravilane care depăşesc 1.000 mp în zona urbană şi 2.000 mp în zona rurală.

II. Bunuri mobile:
– autoturism/autoturisme şi/sau motocicletă/motociclete cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepţia celor adaptate pentru persoanele cu dizabilităţi ori destinate transportului acestora sau persoanelor dependente, precum şi pentru uzul persoanelor aflate în zone greu accesibile;
– mai mult de un autoturism/motocicletă cu o vechime mai mare de 10 ani;
– autovehicule (autoutilitare, autocamioane de orice fel cu sau fără remorci, -şalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iahturi;
– utilaje agricole (tractor, combină autopropulsată);
– utilaje de prelucrare agricolă (presă de ulei, moară de cereale);
– utilaje de prelucrat lemnul (gater sau alte utilaje acţionate hidraulic, mecanic sau electric), aflate în stare de funcţionare.

III. Depozite bancare:
– depozite bancare cu valoare de peste 3.000 de lei.

IV. Terenuri, animale şi/sau păsări:
– suprafeţe de teren, animale şi păsări a căror valoare netă de producţie anuală depăşeşte suma de 1.000 de euro pentru persoana singură, respectiv suma de 2.000 de euro pentru familie.

Așadar, dacă abia aveți ce mânca în acest moment și stați în frig pentru că pur și simplu nu aveți venituri suficiente, nu puteți primi ajutor de încălzire dacă aveți vreun teren în paragină moștenit, o mașină de prin 2011, două Dacii din anii ’80, tractor sau alte utilaje. Dacă mai aveți si 3001 lei în contul bancar, pe care vă chinuiți să îi strângeți de 10 ani ca să vă luați ceva prin casă, deja sunteți prea bogați pentru acest oraș.

Deci, dacă vă încadrați în situațiile de mai sus, nu vă obosiți să mai cereți vreun ban de la stat, pentru că nu îl veți primi.

Cei care au „norocul” să nu aibă „averile” de mai sus, trebuie să știe că familiile şi persoanele singure care utilizează pentru încălzirea locuinţei gaze naturaleenergie electrică sau  combustibili solizi si/sau petrolieri, vor beneficia de acest ajutor numai dacă venitul net lunar pe membru de familie este de maximum 1.386 lei in cazul familiilor si maximum 2053 lei, in cazul persoanei singure.

O altă curiozitate este aceea că în cazul ajutorului acordat pentru încălzirea cu energie electrică, este obligatorie efectuarea anchetei sociale.

Sprijinul de la stat pentru încălzirea locuinței în sezonul rece (noiembrie – martie) va fi plătit diferențiat în funcție de venitul mediu lunar pe familie sau al persoanei singure astfel:

 • în proporție de 100% din valoarea de referință, dar nu mai mult decât consumul facturat, dacă venitul mediu net lunar este de până în 200 lei pe membru de familie/persoana singură;
 • în proporție de 90%, pentru un venit lunar net cuprins între 200,1 și 320 lei;
 • în proporție de 80%, pentru un venit lunar net între 320,1 și 440 lei;
 • în proporție de 70%, pentru un venit lunar net între 440,1 și 560 lei;
 • în proporție de 60%, pentru un venit lunar net între 560,1 și 680 lei;
 • în proporție de 50%, pentru un venit lunar net între 680,1 și 920 lei;
 • în proporție de 40%, pentru un venit lunar net între 920,1 și 1.040 lei;
 • în proporție de 30%, pentru un venit lunar net între 1.040,1 și 1.160 lei;
 • în proporție de 20%, pentru un venit lunar net între 1.160,1 și 1.280 lei;
 • în proporție de 10%, pentru un venit lunar net între 1.280,1 și 1.386 lei/2.053 lei (membru de familie/persoană singură).

Valoarea de referință luată în calcul la stabilirea ajutorului de încălzire, în funcție de sistemul de încălzire utilizat, nu va putea fi mai mică de:

 • 250 lei/lună, pentru gaze naturale;
 • 500 lei/lună, pentru energie electrică;
 • 320 lei/lună, pentru combustibili solizi și/sau petrolieri.

În cazul ajutorului pentru energie termică, valoarea de referință se va stabili lunar, în funcție de prețul local al energiei termice facturate populației.

Iată, scriptic, marele ajutor pe care îl puteți primi. Ca exemplu, o persoană singură, care se încadrează în criteriile de mai sus, cu un venit minim din pensie sau din muncă, poate primi 25 lei pentru gaz și 10 lei pentru curent, dacă are centrală pe gaz. Favorizate sunt persoanele care au venituri sub 200 lei pe lună.

Acum, trecând la formularul de 14 pagini, veți avea surpriza să fiți întrebat, ca la un rechizitoriu, dacă ați locuit în afara țării în ultimii 2 ani, ce studii aveți, dacă ați lucrat în afara țării în ultimii 2 ani și în ce țară (unde, probabil, v-ați „îmbogățit” – cel puțin asta se înțelege), ce formă de dizabilități aveți, iar apoi se trece la rechizitoriul familiei în care sunt cerute aceleași lucruri. În plus, se cer atât de multe date cu caracter personal, încât ai impresia că te angajezi la SRI. Nu știm dacă există și un formular GDPR de acord prelucrare date cu caracter personal, încă nu l-am identificat.

În realitate, toate aceste informații și tot acest timp pierdut nu prea își au rostul, deoarece la finalul formularului se specifică faptul că relevant este doar venitul net pe membru de familie din luna anterioară:

Întrucât prețurile la curent, gaz, lemne și alte forme de combustibili vor crește semnificativ, oamenii vor încerca, cel mai probabil, să obțină și acest sprijin. Însă nu putem să nu remarcăm cât de încurcată este procedura, parcă intenționat pentru a îngreuna solicitarea sprijinului și a umili, practic, cetățeanul vulnerabil care ajunge să se simtă cerșetor în propria țară pentru un ajutor de câțiva lei pe lună. Pe lângă aceasta, direcțiile de asistență socială se vor îngropa în hârtii și cozi interminabile, blocând alte tipuri de anchete sociale și activități pe care acestea ar trebui să le facă.

cerere-declaratie-pe-proprie-raspundere-acordare-drepturi

cerere-declaratie-pt-modificare-cerere-acordare-drepturi-sociale

1 Comentariu
 1. Trofin Vasile spune

  Aceste formulare funcționează ca un fel de recensământ, și este o timpenie inventată de frumoșii noștri aleși care au o memorie bogată.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate