TT anunță anularea Festivalului de Teatru din lipsă de fonduri

0

Comunicat de presă – Restrângerea activității artistice a Teatrului Tineretului

ttCa urmare a constrângerilor bugetare invocate de CJ Neamț, care se reflectă în bugetul teatrului aprobat pentru 2017, suntem nevoiți să anunțăm pentru început anularea a două evenimente culturale importante programare în acest an. Este vorba despre Festivalul de Teatru și celebrarea a 50 de ani de când funcționăm sub numele Teatrul Tineretului, marcă înregistrată la OSIM în cinstea acestei sărbători.

Fără îndoială publicul, prietenii și finanțatorii privați vor înțelege că TT a refuzat și refuză să facă vreun compromis politic, mai cu seamă în condițiile în care bugetul nostru nu a fost analizat și dezbătut, ci impus.

Dintr-un buget total de 3200 mii lei, 2700 mii lei îi reprezintă cheltuielile de personal, ceea ce acoperă doar primele 9 luni ale anului. Suma fundamentată și solicitată de noi, ajustată după creșterile salariale valabile de la 1 februarie 2017, era de aproape 3500 mii lei.

Pentru secțiunea de bunuri și servicii, care include producțiile și proiectele artistice, dar și cheltuielile pentru funcționarea teatrului, s-au aprobat 500 mii lei, față de un necesar minim de circa 1775 mii lei, pe scurt, un deficit de peste 2000 mii lei.

De la începutul anului au fost realizate 4 premiere, iar un al cincilea spectacol este în repetiții. În programul minimal pentru 2017 erau incluse și două spectacole de forță, regizate de Alexandru Dabija și Radu Afrim, un omagiu pentru cei 50 de ani de evoluție ca instituție culturală unicat în România.

În condițiile în care ni s-a transmis de la nivelul conducerii CJ Neamț că șansele unei rectificări bugetare real pozitive sunt nule, începem să ne pregătim de ce e mai rău.

Încredințăm publicul larg și autoritatea finanțatoare că depunem în continuare „toate eforturile pentru majorarea încasărilor din venituri proprii și atragerea de finanțări pentru a putea susține în mare măsură cheltuielile secțiunii de funcționare.”, așa cum ne-a solicitat conducerea județului și cum, de altfel, o facem dintotdeauna.

Din păcate, nu am descoperit încă susținători și parteneri care să ne achite salariile și utilitățile.

LIVIU TIMUȘ

Director general – manager

Piatra-Neamț, 5 aprilie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate