Transparența privirii către viitor

0

Construim viitorul prin acțiunile prezentului, iar problemele privind simbioza și co-evoluția oamenilor cu roboții avatar nu mai reprezintă pagini din literatura de anticipație. Etica umanizării inteligenței artificiale are nevoie de argumente solide.

Puterea empirismului este compatibilă cu înțelegerea rațională și corectează unele prejudecăți. În Parlamentul European a fost propusă acordarea identității roboților cu inteligență artificială. Vor fi consecințe dacă vom suprasolicita în diverse activități aceste noi entități? Sau va exista o etapă în care putem aduce în discuție chiar egalitatea de gen a roboților inteligenți?

Dacă cercetătorii fabricați vor putea crea și verifica ipoteze, colecta date și efectua experimente, oamenilor de știință le va rămâne doar conceperea obiectivelor și trainingul eticii roboților. Momentan nu putem anticipa riscurile jocului dincolo de limita umană, dar putem controla dezvoltarea și implementarea tehnologiilor utile în societate.

Efectele pe planul sănătății fizice și mentale în cazul utilizării excesive a gadgeturilor cu display sunt sesizabile mai ales în privința dezvoltării copiilor. Conștientizăm mai mult sau mai puțin capcana narcisismului digital sau încărcarea cu multiple accesorii comportamentale, aspecte ce duc la pierderea unicității. În fața noilor tehnologii avem obligația de a ne conserva autonomia, de a ne păstra responsabilitatea și de a avea un statut moral bine definit. Mesajele non-verbale și textele deja au înlocuit clasicele discuții cotidiene. În afara transmiterii de informații un alt scop al comunicării este realizarea și menținerea relațiilor sociale. Mediul online decolorează senzațiile și sentimentele umane, proiectând imagini sterile, distorsionate față de realitate.

Trăim într-o societate modernă foarte evoluată, dar în același timp simțim că este neîncăpătoare pentru multitudinea problemelor existente. Chiar dacă profilul de socializare nu are nevoie de o mentenanță costisitoare, în privința noastră putem spune că facem parte dintre cele nouă miliarde de oameni care au nevoie de hrană. Pandemia a direcționat omenirea într-un vortex existențial din care ne vom salva doar acceptând noi concepte.

made in neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate