Tragedie in comuna Ion Creanga: 4 membri ai unei familii, inecati in Siret

0

 

 

În ziua de 29 iunie, la ora 11.37, Dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ a fost sesizat prin 112 de către Grigore I. (47 de ani) care, în timp ce se deplasa pe malul râului Siret, pe raza comunei Ion Creangă, a observat că 4 persoane de pe celălalt mal (satul Başta, comuna Secuieni) au intrat în apele râului Siret şi s-au înecat. Din primele informaţii, acesta a sesizat că o persoană de sex feminin s-ar fi aflat la scăldat pe malul râului împreună cu doi copii, iar în momentul în care unul dintre minori se afla în pericol de înec, din cauza curenţilor puternici ai apei, celelalte două persoane au intrat în apă în încercarea de a-l salva. Un bărbat aflat la pescuit pe acelaşi mal cu cele 3 persoane, la circa 50 de metri distanţă în aval, alertat de strigătele de ajutor, a alergat spre grupul celor 3 şi a intrat în apă pentru a încerca să-i salveze. Din nefericire, încercările acestora de a se salva au avut un final tragic, toate cele 4 persoane înecându-se. Ulterior s-a dovedit că toţi erau membrii aceleiaşi familii (tatăl cu 3 dintre copiii săi – Vasile S. 41 de ani, Mihaela S. 14 ani,  Răzvan S. 6 ani, Alexandru S. 8 ani).

Martorul la acest eveniment tragic nu avea telefon mobil, iar până la alertarea forţelor de intervenţie au trecut aproximativ 30 de minute, până a trecut prin zonă un camion iar apelantul a utilizat telefonul conducătorului auto (zona în care s-a petrecut evenimentul este în afara localităţilor, accesul făcându-se pe un drum pietruit).

Imediat au fost trimise la faţa locului un echipaj dotat cu barcă pneumatică şi ambulanţa SMURD din cadrul Detaşamentului de Pompieri Roman care au început căutările în zona indicată de apelant. De la Detaşamentul de Pompieri Piatra Neamţ a fost trimis în sprijin un echipaj dotat cu barcă pneumatică şi sonar. Din partea inspectoratului, au fost mobilizate următoarele forţe profesioniste: 4 ofiţeri, 17 subofiţeri, o autospecială de lucru cu apă şi spumă, autospeciala FRAP, 2 bărci pneumatice, un sonar şi ambulanţa SMURD.

În jurul orei 12.45, pompierii militari au descoperit în apele Siretului, în zona în care s-a produs tragedia, trupul fără viaţă al fetei (Mihaela S.). Căutările au continuat, iar în jurul orei 15.45 a fost descoperită şi cea de-a doua victimă a tragediei (Răzvan S.).

În sprijinul echipajelor de pompieri militari a venit şi SVSU Roman cu o barcă pneumatică. La ora 16.45, în urma solicitării inspectoratului nostru şi a aprobării Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, la faţa locului a sosit un echipaj de scafandri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Podul Înalt” al judeţului Vaslui. Căutările au continuat până la lăsarea întunericului, nefiind descoperite celelalte două victime. În prima zi, căutările pompierilor militari au durat 10 ore, fără întrerupere, până în momentul în care vizibilitatea redusă nu mai permitea desfăşurarea în condiţii de siguranţă a misiunilor.

În dimineaţa zilei de 30 iunie, la ora 07.00, căutările au fost reluate de către pompierii militari, fiind trimise la faţa locului următoarele forţe: un ofiţer, 10 subofiţeri, două bărci pneumatice, un sonar, un autocamion, o autospecială FRAP, ambulanţa SMURD  şi echipajul de 5 pompieri militari – scafandri – din cadrul I.S.U. Vaslui (care a fost găzduit la Detaşamentul de Pompieri Roman pe timpul nopţii).

La ora 09.28, comandantul intervenţiei – locotenentul Luca Constantin – a raportat că a fost găsită a treia victimă (Vasile S.), tatăl celor trei copii luaţi tribut de apele Siretului, într-un mod tragic şi nedrept. Trupul acestuia a fost sesizat pe monitorul sonarului şi a fost agăţat cu ajutorul unei căngi din dotare de către ofiţer, după care a fost scos la suprafaţă.

La ora 11.10, a fost descoperită şi scoasă la mal şi ultima victimă (Alexandru S.) a acestei tragedii. Şi de această dată, locul în care se afla victima a fost identificat cu ajutorul sonarului, trupul acestuia fiind scos de către scafandrii militari din cadrul I.S.U. Vaslui.

Misiunea a fost una dificilă, în condiţiile în care în zona respectivă, cu câţiva ani în urmă, a existat o balastieră iar pe anumite porţiuni adâncimea apei ajungea şi la 4 metri. Era foarte important ca trupurile victimelor să fie descoperite înainte ca acestea să fie purtate de curenţi în aval, ceea ce ar fi făcut ca misiunile de căutare să dureze mai mult. Mobilizarea pompierilor militari nemţeni a fost una exemplară în încercarea de a reda cât mai repede familiei greu încercate trupurile neînsufleţite ale celor 4 persoane, victime ale uneia dintre cele mai mari tragedii produse pe cursurile de apă din judeţul Neamţ. Pe timpul căutărilor, pompierii militari au fost sprijiniţi de colegii scafandri din cadrul I.S.U. Vaslui şi de S.V.S.U. Roman, S.V.S.U.Secuieni şi S.V.S.U. Ion Creangă. La faţa locului s-au aflat în permanenţă şi forţe din cadrul I.P.J. Neamţ.

Din nefericire, doar pe parcursul lunii iunie a acestui an, este al treilea eveniment tragic produs în judeţul Neamţ în care cursurile de apă îşi iau tributul, după evenimentele din zona localităţii Crăcăoani – acumularea hidroenergetică – şi a municipiului Roman – râul Moldova. Consecinţele tragice ale acestor evenimente apar, de cele mai multe ori, pe fondul nerespectării unor minime reguli care le-ar putea preveni.

Odată cu instalarea sezonului cald, un număr mare de concetăţeni aleg să-şi petreacă timpul liber în apropierea cursurilor de apă şi să se scalde în pârâuri, râuri sau acumulări hidroenergetice care prin capcanele din albii (obstacole reprezentate de crengi, pietre, gropi, sârme, curenţi puternici etc) pun în pericol chiar şi viaţa înotătorilor experimentaţi. 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ, alături de autorităţile publice locale şi administratorii cursurilor de apă, reamintesc principalele măsuri ce trebuie respectate pentru prevenirea riscurilor de înec:

–       scăldatul să se facă doar în locurile special amenajate în acest sens;

–       dacă nu ştiţi să înotaţi foarte bine, nu vă aventuraţi în locuri periculoase, nesupravegheate; folosiţi în acest scop doar bazinele special amenajate şi supravegheate de personal calificat;

–       nu vă scăldaţi în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau de fugă ale râurilor, sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;

–       se vor respecta întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement şi se va folosi întotdeauna echipamentul de protecţie furnizat de acesta;

–       le recomandăm părinţilor să-şi supravegheze atent copii şi să nu-i lase niciodată singuri în apă;

–       este indicat ca autorităţile publice locale şi operatorii economici care administrează sau au pe raza teritorială cursuri de apă sau alte suprafeţe de apă care pot prezenta pericol de înec, să identifice aceste locuri şi să semnaleze acest pericol prin instalarea unor panouri de avertizare;

–       pe timpul sezonului estival, autorităţile publice locale să desfăşoare campanii de conştientizare a populaţiei asupra riscurilor la care se expun atunci când se scaldă în locuri periculoase, prin afişarea unor materiale preventive şi nominalizarea acestor locuri, la sediile primăriilor, şcolilor, bisericilor, pieţelor, dispensarelor, magazinelor, staţiilor de autobuz şi în alte zone frecventate;

–       autorităţile publice locale sau operatorii economici care au în administrare ştranduri, parcuri acvatice, porturi de agrement nautic sau alte locuri organizate pentru îmbăiere, trebuie să încadreze personal specializat pentru activităţi de salvare acvatică (SALVAMAR) şi posturi de prim ajutor.

Foto-reportaj: ISU Neamt

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate